Najdi forum

Alkoholizem pri očetu

Pozdravljeni!

Pišem, ker mi je hudo.

Stara sem 45, imam 2 otroka.

Mama mi je umrla pred letom in pol, ostal je oče, dolgoleten alkoholik, ki s pitjem po mamini smrti nadaljuje. Pije žganje in pivo. Pije vsak dan, neko obdobje, nato se mu zgravža, oz. mu je tako slabo, ker telo ne zdrži več, za kratek čas preneha. Takrat ima vse znake abstinenčne krize. Trese se, slabo mu je, komaj hodi, ker se mu vrti. Potem pa zopet začne.. in odvrti nov krog. 
Enkrat je že hudo padel, si poškodoval glavo, oko.. nič ne zaleže. Nadaljuje in propada. Velikokrat komaj hodi, se spotika.. tudi zamegljen um ima. Ko je trezen, je depresiven, osamljen, brez smisla.. ko je pijan, se mu blede.

Mislim, da se je pridružila še demenca. Pozablja, kaj pove, kam je odložil stvari.. osebn higiena je v pijanem stanju katastrofalna. Popolnoma zanika, da pije. Potje skriva, prav tako alkohol.

Mama je v zakonu z njim z vsem tem ostajala, zdaj sem jaz edina v družini, na katero padajo vse skrbi v zvezi z njim.

Jasno mi je, da ga jaz ne morem rešiti, sam se ne more-noče in tega tudi ne poskušam. Imam miks čustev-jezo, žalost, gnus, strah.. poskušam mu pomagati, kot lahko (okrog zdravnikov, na uradih, pri nakupih…), me pa skrbi, kako bo z njim. Vsa skrb bo tako ali drugače padla name, on pa je v razkroju.

Poskušam živeti zase in za svojo družino, mi je pa zares težko.

Mislim na svojo mamo, ki ji je bilo z njim v zadnjem času zares težko in verjamem, da je ta situacija doprinesla tudi k njeni bolezni in prezgodnji smrti.

Očeta me je sram in groza me je vsakič, ko se s kom sreča, ali , če kdo pride na obisk, ko smo kje skupaj.

Verjetno bi morala potegniti radikalno mejo in ga prepustiti propadu, če ga izbira. Mi je pa težko popolnoma odrezati stike z njim. Vseeno je moj oče.

Kaj pravite? 
lp, Sara

Drugemu je vedno lažje svetovati, ko pa se sam znajdeš v situaciji, je težko videti in še dobro, da ste našli forum in upam, da dobite več pogledov na situacijo. Moj je sledeč in nanizala vam bom nekaj iztočnic, ki se mi podijo po glavi:

– Vaš oče je bolan – alkoholizem je bolezen. Ni da bi bil nesramen, maščevalen, da bi hotel nagajati, on je bolan in si sam ne more pomagati.

– Kot hči ste glede na opisano naredili veliko in še vedno delate vse, kar je v vaši moči. Prav ste ugotovili, oče se bo za zdravljenje moral odločiti sam, ne morete ga prisiliti.

– Največ kar lahko naredite je, da mu podate informacije. Morda (še) ni pripravljen iti na zdravljenje, bi bil pa pripravljen obiskati srečanje Anonimnih alkoholikov. Urnik srečanj je objavljen na strani: https://www.aa-slovenia.si/meetings/?tsml-day=any. Morda ga lahko nagovorite, da gre samo enkrat zaradi vas – pa boste videli, če se kaj spremeni.

– Zdravljeni alkoholiki pogosto postanejo ljudje, ki nam zelo obogatijo življenje. Če bo oče uspel, bo lahko popravil marsikaj tistega, kar vam je neprijetnega storil in povzročil – vse strahove, sram, razočaranja …

– Do takrat pa vedite in si zapomnite, da alkoholiki na svojih otrocih pustijo mnoge rane, ki se jih niti ne zavedajo, saj mislijo, da je to normalno stanje. S smrtjo alkoholika to ne izgine. Zato bi v vsakem primeru na vašem mestu poiskala kakšno skupino, kjer imajo člani podobne izkušnje. Ena možnost so skupine Al-Anon (https://www.al-anon.si/), odlični pa so tudi v Nacoa Slovenije. Na tej strani si preberite več: https://nacoa.si/odrasli/. V marsičem se boste prepoznali in dobili marsikateri odgovor. Imajo tudi online srečanja, pišite jim na mail za več informacij.

– Če boste pomagali svojemu očetu, imate tudi pravico, da postavite pogoje, pod katerimi mu boste pomagali. Ne vem, kakšen je bil vam kot oče, ampak nikjer ne piše, kakšna morate vi biti kot hči. V prvi vrsti imate nalogo poskrbeti za svoja otroka. Pomagati očetu na račun otrok … to si ne dovolite. Poskusite ju zaščititi.

– Naj vas ne bo sram ravnanj očeta. Niste to vi. To je on, čisto drug človek in ne vzemite tega nase.

– Nič ni treba narediti od danes do jutri. Povejte še komu, kaj se vam dogaja in raziskujte v dialogu, kaj so opcije in preigravajte scenarije, da začutite, kaj je za vas sprejemljivo, dopustno in želeno. Ko boste preigrali scenarije in podoživeli občutke v telesu, kaj bi to za vas pomenilo, se boste lažje odločili.

Oglasite se še. S tem pomagate vsem, ki so na podobni poti in pred podobnimi odločitvami.

 

 

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

New Report

Close