Alkoholizem ali delam paniko?
Pozdravljeni!
Lepo prosim za nasvet v zvezi z alkoholom. S fantom živiva skupaj že tri leta, sicer sva skupaj 5 let. Razumeva se zelo dobro in ker se moj študij bliža koncu (fant je že zaposlen), se veliko pogovarjava o poroki, otrocih, itd. Ampak zame situacija le ni tako pravljična – skrbi me njegov odnos do alkohola. Zelo redko se sicer zgodi, da bi pil sam doma (mogoče 3x/leto), zelo pogosto (povprečno 1-2x/teden) pa se zvečer v družbi kar precej napije (4-6 x 0,5 l piva). O tem se odkrito pogovarjava in tudi sam priznava, da ima s tem problem – kot pravi sam, mu je pivo neznansko dobro, poleg tega pa iz neznanega razloga po drugem pivu začuti neustavljivo “željo po še”. Včasih se celo zgodi (sicer redko, ker alkohola večinoma doma sploh nimava), da s pitjem po 6-ih pirih nadaljuje še sam, ko že pride domov. Ko je pijan, sicer ni agresiven, prej bi rekla naporen – ker je glasbenik in manični Sting-fan, moram v takih primerih poslušat že milijonkrat slišane komade, pa še sam mi zraven kaj zapoje. Bi blo čist znosno, če to ne bi blo običajno nekje med eno in tretjo uro zjutraj. Ker trenutno še študiram, to niti ni tako hudo, me pa skrbi, kako bo, ko bom morala vstajat zgodaj zjutraj, ker me bo čakala služba… Z alkoholom je imel probleme tudi njegov oče, sicer ne zelo hudih, pa vendar je bilo doma veliko prepirov na ta račun.
Skrbi me, da se fant tega ne bo rešil tudi zato, ker je v konstantnem stiku z ljudmi, ki imajo take navade za nekaj običajnega, sam pa ni preveč močan karakter, da bi se lahko uprl njihovim skušnjavam.
Zanima me, kaj v tem pogledu lahko storim jaz – ali mu lahko kako pomagam ali ga vsaj usmerim po pomoč ? – mislim, da bi jo bil pripravljen sprejeti, ker v tem pogledu (in s stališča preventive) ni “tipičen” moški!
Najlepša hvala za pomoč!
LP
Lep pozdrav!
Menim, da se s svojim fantom korenito pomenite o njegovem popivanju. Predstavite mu tudi svoje strahove. Dejstvo je, da ga vi ne boste spremenila. Spremeni se lahko samo sam. To, da po prvem pivu začuti željo po nadaljevanju pitja pomeni, da mu pitje izredno paše. Pravite, da je tudi njegov oče imel probleme z alkoholom. To očetovo početje je vaš fant gledal že od mladih let, zato ga ima v svoji podzavesti za normalno.
Fant bo potreboval veliko moči in energije, da se bo uprl alkoholu in spremenil način razmišljanja. Dejstvo je, da se stvari v tem primeru ne rešijo same od sebe. Resno se pogovorite s svojim fantom in mu postavite tudi ultimat ter določene zahteve. Če mu ničesar ne rečete, ko pride pijan domov bo naslednjič zagotovo spet prišel. Dobro premislite in mu povejte svoje zahteve. Življenje z alkoholikom je vse prej kakor zabavno. Zapomnite si, če ni prvega kozarca tudi drugega ne more biti. Če pa bo s svojim pitjem še vedno nadaljeval pa lahko poskusita tudi v kakšni skupini Anonimnih Alkoholikov.