alkoholik?
vprašanje je napačno zastavljeno. Če čutiš potrebo , da moraš spiti pivo ali kozarček žganega , potem si na najboljši poti, da postaneš odvisen od alkohola.
tudi sam sem se spraševal ali sem ali nisem alkoholik, nikoli si nisem priznal ,čeprav sem iskal izhod iz objema odvisnosti.
šele sedaj vidim, da je bila odvisnost velika.
sedaj ne čutim več potrebe po pitju alkohola, toda miselnost naše družbe in vseh ljudi, da je potrebno za vsako stvar nazdraviti z alkoholom je zelo zaskrbljujoča.
začeti bi morali vzgajati vse ljudi, da ni potrebno začeti vsakega koraka ali dejanja z alkoholom.
pred menoj je poroka hčerke. ker ne pijem, bom pač nazdravil s sokom ali pa vodo. morda bom spil požirek penine, vendar se mi zdi tudi poroka brez alkohola (vsaj zame) zanimiva .
tudi na praznovanju svojega abrahama sem brez težav preživel brez alkohola, pa sem praznoval vsaj v treh različnih družbah, tudi z gasilci.
če čutiš potrebo oz. se ne moreš odreči alkohola potem si odvisen.
vesele velikonočne praznike- aleluja
peter
Pozdravljen!
Človek, ki mora vsak dan popiti kozarec alkoholne pijače je brez dvoma na dobri poti, da postane alkoholik. Težava je v tem, da se poraja vprašanje koliko časa bo tak človek zdržal le pri 2dcl vina na dan. Dolgo verjetno ne, ker se mu bo toleranca večala, za isti učinek bo potreboval vedno več popite pijače. Noben alkoholik ni postal zasvojen kar čez noč, temveč s prvim in vsakim naslednjim popitim kozarcem.
Sčasoma človek vedno najde nek izgovor, da lahko popije kozarček, enkrat mora zaliti srečen trenutek, drugič je razočaran, tretjič ima zahtevno delo ali kar tako iz navade ali pa kaj drugega, vedno najde neko opravičilo za samega sebe, da lahko poseže po kozarcu, s tem pa se na prikrit način vse bolj pogreza v zasvojenost.
Pomembno je samoprepoznavanje lastnega alkoholizma. Znani so razni vprašalniki in testi za ugotavljanje lastne zasvojenosti, med drugim je zelo uporaben tudi vprašalnik anonimnih alkoholikov. Zelo preprost je Hudolinov samopreizkus, ki priporoča, da človek vsakega pol leta ponovi šestedensko zdržnost od vsake alkoholne pijače, in če mu le- ta dela kakršnekoli težave ali nevšečnosti, lahko sumi, na zasvojenost in temu primerno ukrepa. Na zasvojenost lahko sumi tudi človek, ki se je že večkrat napil in imel zaradi tega slabe posledice, pa ga le te niso izučile.
Predalkoholno obdobje lahko traja od 6 mesecev do 10 let. Postopoma začne oseba piti čedalje več, saj ga čedalje več prenese. Prvi kozarec potegne, drugi mu sledijo- pravimo, da je prišlo do izgube kontrole nad količino popite alkoholne pijače.
Človek, ki je duševno odvisen od alkohola ne zmore prebroditi nobene obremenjujoče okoliščine v življenju več brez alkohola. Govorimo o duševni odvisnosti od alkohola.
Po dolgotrajnem prekomernem uživanju alkohola pride do telesne odvisnosti od alkohola, ko je organizem človeka že tako zastrupljen, da alkoholik ne more niti enega dne več brez alkoholne pijače.
Akoholizem ima hude posledice tako na psihičnem, socialnem, duhovnem in družbenem področju. Vse preveč družin in zakonov je razbitih zaradi posledic alkoholne omame. Dragi Tone ukrepajte dokler je še čas, razmislite kam lahko dolgoročno pripelje ta »nedolžen« en kozarec na dan. A kot vemo problem ni v kozarcu rujnega pač pa v vas samih. Sami sebe izprašajte kaj vam pravzaprav pomeni tisto pivo zvečer, kaj pravzaprav imate od tega?
Življenje je preveč dragoceno, da bi ga uničevali z umetno omamo. Privoščite si za spremembo kakšno drugo sprostitev, prepričana sem, da jo boste našli in v njej uživali.
Lep pozdrav!