Alkohol v družini – posledice
Lepo pozdravljeni!
Morda mi bo kdo znal svetovati…
Problem je sledeč: stara sem 30 let in imam že od otroštva (od mojega 4. leta) razbito družino. Oče je odšel k drugi, sestra z njim, z mamo sva ostali sami.. lepo je skrbela zame, nimam ji nič za očitat..razen alkoholizma. Že odkar pomnim je pila.. Iz otroštva imam zelo malo spominov, še te, ki pa so, so grdi: kako oče pretepa mamo, kako me vlečeta vsak na svojo stran, kako mama v parku pri vrtcu pade po tleh ker je pač toliko opita.. Skratka: moje otroštvo sem preživela ob mami samohranilki, ki je alkoholičarka.
In sedaj, ko sem že odrasla, stara 30 let, me to stanje spremlja in noče spustit iz rok.. mama še vedno pije, je nato en teden, tudi dva trezna, in potem znova…zavedam se, da ne bo nikoli drugače. Problem ki pa me tare je sledeč: ker mama živi sama ima praktično samo mene sem jaz edina na katero se opira. Rada jo imam in bojim se zanjo, saj se je že zgodilo, da je padla zaradi pijanosti in če me ne bi bilo doma, bi lahko izkrvavela. Vseskozi sem v strahu zanjo, vseskozi doživljam jezo, bes, žalost, kadar jo slišim pijano, to me spremlja vse dni… in vem, da ne bo nikoli drugače. če ne grem 14 dni k njej na obisk (živiva namreč 100 km narazen) imam slabo vest, po drugi strani pa imam odpor do obiskov pri njej, kadar je pijana, ker me vse samo še bolj potisne k tlom…
Povejte mi: obstaja kakšna skupina za pomoč pri tovrstnih primerih? Menim, da je tudi moja nesamozvest pogojena z mojim otroštvom in bi mogla otroštvo razčistit, da bi se osvobodila tega pritiska. Kako naj si pomagam, saj me včasih to tako dotolče, da sama sebi ne morem verjet..
Rabim vaše nasvete: kakšno knjigo, skupino za samopomoč..
hvala in lp!
Pozdravljeni!
Težave z alkoholizmom bližnjih v večini primerov razdiralno in obremenjujoče vplivajo na družinske člane. V vašem primeru nosite celotno breme vi, saj ste materi najbližje. Vendar pazite, da ne boste klonili pod težo bremena, tako ne boste pomagali niti materi niti sebi. Ne strinjam se z vami, ko pravite, da se zavedate, da ne bo nikoli drugače. Zakaj ne bi bilo, treba je le najti pravo pot. Obstaja kar nekaj oblik pomoči ljudem, ki imajo težave s prekomernim pitjem alkohola, verjetno bi katera izmed njih pomagala tudi vaši materi. Iz vašega pisma sklepam (dopuščam možnost, da se motim), da do sedaj še niste iskali strokovne pomoči? Skušajte najti čim več informacij o različnih programih pomoči in samopomoči, ki jih dobite tudi vam najbližjem Centru za socialno delo, kontaktirajte z Društvom alkoholikov Slovenije na internetni povezavi http://www.aa-drustvo.si/ ipd.
Pazite nase in na svoje zdravje!
LP
Petra, ŠENT
Lepo pozdravljeni!
Dejstvo je, da je moja mama že bila pred leti v programu zdravljenja alkoholikov, vendar neuspešno. Težava je v tem, da si ona sedaj ne prizna problema – pod nobenim pogojem noče priznati da ima težave z alhkoholom (niti v treznem, niti v alkoholiziranem stanju). Če tega ne prizna, kako jo potem prepričati oz. doseči, da bo šla iskat pomoč glede tega? Tu sama res ne vidim opcije… (tudi zato, ker je zalo asocialna, saj nikamor nme hodi, je več ali manj le doma…). naj jo zvlečem na CSD? 🙁
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav želim!
Pozdravljeni!
Prvi korak k ozdravljenju vseh odvisnosti je sigurno, da si prizadeta oseba prizna težavo, brez tega, proces zdravljenja ni mogoč. To se z vami popolnoma strinjam, kar pa je podprto tudi s strokovnega vidika. Torej vidim neko možnost, da pomagate materi prepoznati težavo oziroma ji osvetliti dejstvo, da je bolna in zato potrebna pomoči. Povejte ji, kako ste zaradi njene težave prizadeti vi osebno in ji zagotovite podporo pri odpravljanju le te. Glede na to, da je mati zelo navezana na vas tudi emotivno, obstaja možnost, da vam prisluhne in razmisli o problemu. Bodite vstrajni in močni, na začetku ne pričakujte odobravanja s strani matere, vendar v kolikor se boste strpno in odločno lotili reševanja težav uspeh ne bo izostal. Verjamem, da je v teoriji to zelo jasno in preprosto, v praksi pa nekaj povsem drugega. Ampak vztrajajte, poiščite kar se da veliko informacij o alkoholizmu in možnostih zdravljenja ter vam še enkrat ponavljam, pazite nase!
LP
Petra, ŠENT
Spoštovani!
najlepša hvala za vaš odgovor tudi tokrat! Se bom potrudila in upala na uspeh…
Lepo vas pozdravljam!
Mamo boš morala postaviti pred dejstvo ali zdravljenje ali pa poguba. Ne more se kot otrok celo življenje opirati na tebe, ker ona ne zmore trezno gledati na svet. Govorim ti iz svojih izkušenj, ki sem jih doživela ob očetu pijancu in živčno razvani mami, kasneje pa je zapadla v alkohol tudi ona. Ne prizna si, da je alkoholik, živi v svojem svetu in ji je lepo. Ko pride do prvega problema pa kliče mene ali sestro. To so lastnosti alkoholikov, ljudi ki ne zmorejo trezno gledati na življenje. Življenje za njih je očitno prekruto, vendar pa je kruto tudi za tebe. Se je tvoja mama kdaj vprašala kaj ti povzroča s svojim problemom, si ga je kdaj sploh priznala.
Veš včasih si je hudo priznati, da si nemočen, ampak če hočeš imeti kaj več od svojega življenja, razčistiti s svojim otroštvom ipd.
Forum je zaprt za komentiranje.