alkohol uničuje življenja
Pozdravljeni!
Sem študentka in pišem vam, ker življenje doma postaja nevzdržno. Oče je namreč trmast alkoholik in to traja že odkar vem zase. Obstajajo obdobja, ko je več meseev vse čisto v redu potem pa se ga kar naenkrat napije do nezavesti. Ko je pijan ni nasilen vendar pa je z njim izredno težko. Pravzaprav se niti ne spomnim več stvari,ki je ne bi naredil v vinjenem stanju od tega,da se je ko sem bil stara 5 let prevrnil z avtom, padel po stopnicah v bloku,zaspal na kolesu…mislim stvari je preveč za naštevat. Po vsem tem bi ga že miljonkrat z mamo vrgli iz stanovanja vendar pa se vsi dobro zvedamo ene stvari..še posebej oče..in sicer tega,da je mami invalidsko upokojena in da s 70.000 ne bi mogli sami shajati skozi mesec.
Zadnja leta se mi vse bolj dozdeva,da igra prav na to karto. Grozili sva mu že,da se bo moral izselit,da bom jaz odšla od doma vendar pa od tega ni nič…ko mu grozim s tem se mi kvečjemu smeja v obraz,kar pa grozno boli. Na nek način dobivam občutek,da neznansko uživa v tem, ko naju muči.
Zima je tu in zelo me je strah kaj se lahko zgodi…niti pomisliti ne smem,da bi se ga napil in nekje zaspal.Življenje na tak način nikakor ni podobno življenju.
Če imate kak predlog kaj storiti bi vas lepo prosila za pomoč.Povem pa že vnaprej,da pri njem pogovori ne pridejo v poštev…problem je v tem, ker mi da enostavno zmanjkuje idej kaj storiti.
Hvala!
pozdravljena!
zdi se mi, da oče malce manipulira z vama…on je vendar odrasel človek, zakaj bi ti moralal skrbeti za to, če bo kje zaspal, kaj če se mu bo kaj zgodilo…to ni tvoja odgovornost…naj te ne bo strah…pusti mu, da nosi posledice svojih dejanj…bodi močna in ne popuščaj…če ne sprejema pomoči, mu jo torej nehajta nuditi…ti nisi odgovorna zanj…poskrbi raje zase in prenehaj živeti v strahu…vse se da rešiti…tudi finančne težave, če se oče odseli, mogoče se ti zdaj ne zdi tako, vendar je…samo ne pusti mu več te manipulacije z vama…življenje je lahko tudi drugačno…govorim iz lastnih izkušenj…dobro vem kako se počutiš, ker sem v točno takih razmerah živela tudi sama…in zbolela…potem pa šele začela skrbeti tudi zase…ponavljam, nikar ne pusti strahu, se pravi njemu, da upravlja s tvojimi čustvi, življenjem…
priporočam ti knjigo Življenje je tvoje Louise Hay…upam, da ti bo uspelo…moje misli so s tabo…
lp,
Katja
pozdravljena!
Popolnoma se strinjam s Katjo. Tudi sama sem imela podoben primer. Dokler smo pustili, da je manipuliral z nami se je zavedal svoje moči. Vedno je iskal izgovore samo , da je lahko pil. Bodi močna in poskrbi zase, ker drugače boš nosila posledice vse življenje. Ničesar se ne obsojaj, kajti on je dolžan, da skrbi za svojo družino in ne obratno. Če ni pripravljen na pogovor ali zdravljenje ne moreš zanj storiti nič več.
Veliko sreče in potrpljenja še naprej.
lp Mokica
Kot so ti že ostali odgovorili ti preostane predvsem radikalen obrat v obnašanju tvoje matere in tebe osebno. Dokler bo čutil da lahko manipulira in vas imel v svoji pesti bo to tudi počel. Vprašaj se kaj je sploh razlog, da se vidve tako podrejata očetu. Tu je torej problem. Ali morda ne potrebujeta takega očeta, ker je le dober izgovor za mnoge stvari. Vprašanja so težka a ker je malo prostora jih postavljam kar direktno. Včasih se cela družina podredi alkoholiku in igra igro iz katere preprosto ne more in ki je na koncu tudi vsem zelo potrebna, brez nje bi bili vsi prikrajšani, ker so se navadili na to vlogo, ki jo igrajo.
Sam mislim, da bi iblo potrebno stopiti do nekoga, najbolje do strokovnjaka s področja odvisnosti, ki bi vama odprl oči in vama omogočil še drug pogled na situacijo, kot ga sicer imata vidve. Vsekakor pa bo potrebno potem vleči odločne poteze, ki bodo morda celo rešile očeta iz alkohola.
Veliko korajže in poguma v novem letu in čimprej obiščita enega svetovalca.