Najdi forum

Pozdravljeni,

malo sem brala starejša sporočila in lahko kar z velikimi poistovetim svoj problem.
Tudi pri nas je problem alkohol. Oče pije že od kar pomnim. Sicer je za nekaj let nehal, zdaj pa ko je spet začel, pa je še toliko hujše.
Stara sem 29 let, poročena in imam 16 mesečnega sina. Imam še brata, ki je star 22 let in živi še doma.
Včeraj zvečer je oče seveda v pijanem stanju hotel narediti samomor s plinom v avtu. Klicaril me je celo noč, se poslavljal, jokal, da ni več poti nazaj, da ne more živeti, … Mami ga je nekako našla v garaži, sicer ni bilo tako hudo kot on pravi, ampak da že misli na to je že preveč. Šel je spat, ampak je rekel da si bo drug dan nekaj naredil.
Že brat je pred letom dni za nekaj dni izginil in imel podobne namene, vendar ni nič naredil. Toliko je že znerviran, da pravi, da saj je vse brez veze, ker je enak kot oče, zakaj bi sploh hodil v službo in si ustvaril družino, saj tako na koncu umreš.
V glavnem polna je moja glava, pa tudi od mami.
Če vam povem po resnici sem bila danes že prepričana, da je oče umrl. V glavi sem imela že cel potek pogreba. Zdaj pa vse še enkrat. Saj se grozno sliši, ampak jaz tako ne morem več tako naprej. Vsak da naj čakam, da me kdo pokliče, da je kaj narobe. Pijan pa je tako ali tako ves čas.

Mislim, da je dovolj star, to je njegovo življenje. Kaj mi vi svetujete ? Pogovor z njim je praktično nemogoč, ker ne posluša in vedno trdi svoje, pa ves čas preklinja. Da bi se zdravil pa tudi pod razno ne.

To noč mi je življenje skrajšal za 10 let. Dobro, da imam moža in otroka, drugače bi se tudi meni zmešalo.

Hvala za nasvete !

Tatjana

Lep pozdrav!

Vaša situacija je zelo podobna situacijam o katerih sem pisal že nekaj postov nižje. To je situacija, ko govorimo o alkoholizmu med starejšimi ljudmi. Vemo, da je zelo malo verjetno, da bi star človek spremenil svoje mišljenje. Če pa je za povrhu še alkoholik pa je stvar še toliko hujša. Zdravljenje pri teh ljudeh skoraj ne pride v poštev saj si po večini ne priznavajo svojega alkoholizma. Da je zdravljenje uspešno si je poptrebno priznati, da si alkoholik. To priznanje sicer ne pride samo od sebe ampak ga je potrebno izzvati. Saj veste, kako pravi pregovor, da se pijanec spreobrne, ko se v jamco zvrne. Jamca je simbol za nekaj, kar človeka prizadane oziroma zavest, da bo nekaj izgubil. Te zavesti stari ljudje ne morejo več izzvati.
V Vašem primeru vidim samo eno rešitev. Fizično preprečite očetu popivanje. Pospravite ves alkohol v družini, če ga bo ponovno prinesel v hišo mu ga vzemite. Pojdite v trgovino in gostilno ter recite zaposlenim naj mu ne dajejo več alkohola. PREPREČITE MU, DA BI PIL! To je edina rešitev!
Vendar se zavedajte, da se ga bo ob prvi priložnosti ponovno napil, zato mu jih ne dajajte.

Zavod Pelikan - Karitas Celodnevni pripravljalni center Cesta na Polževo 4 1294 Višnja gora TEL.: 051 339 725 E-MAIL: [email protected] SPLET: www.pelikan.karitas.si

New Report

Close