Alkohol – kaj narediti?
Saj sploh ne vem kako bi začela. Maž vedno pogosteje prihaja domov očitno vinjen, kamorkoli se premaknemo je na koncu že tako vinjen, da ne more niti prav govorit. prišli smo do te faze, da se sin in jaz umaknemo iz stanovanja, ko pride tak domov. No včeraj je bil kratek stik. Sin me pokliče in pove, da se mu zdi že po telefonu vinjen in da gre k prijateljem.
Ko sem prišla domov je bil sicer dobre volje, ampak očitno okajen in ker je začel nekaj godrnjat sem ga samo opozorila, da naj se spomne dogovora, da, ko je vinjen ne rešuje problemov. In seveda je vzkipel, da on ni pijan in mi zrekel “marsikaj” Na moj komentar, da je sin po telefonu ugotovil, da očitno je pijan, je še bolj vkipel in odšel ven – seveda z avtom. Nakar je klical sina (2o let) in ga obtoževal, da kaj on meni govori in da on ni spil niti ene pive in začel jokat po telefonu.
Danes me pokliče – kot da se ni nič zgodilo. Zdaj razmišljem kaj naredit,ker se to zadnje tri leta stopnjuje in to počne tudi med delovnim časom.
Mislim, da je največji problem v temu, da si noče priznat, da se mu že majhna količina alkohola pošteno pozna. Pogovor ne pomaga, grožnje tudi ne. Posluša ne nobenega.
Imem eno njegovo sliko, ko je v totalni pijanosti. Sem razmišljala, da naredim ful kopij in obesim po celem stanovanju, avtu, in prinesem domov knjige s temo o alkoholiziranosti in jih postavim na vsa vidna mesta. Brez besed in teženja. Kaj mislite, kako bo reagiral – bo razumel?
Spoštovani!
Nahajate se v nezavidljivi situaciji, ko boste dejansko morali nekaj storiti, če seveda nočete toletirati moževega pitja. To, da se umaknete pred njim in da se umakne vaš sin je sicer za trenutno situacijo dobro, vendar spremembe ne bo prineslo. Spremembe ne prinese niti teženje. Največji problem je v tem, da si mož ne prizna, da ima težave z alkoholom oziroma, da je alkoholik!kaj alkoholizem prinaša veste: osebnostni propad, družinsko trpljenje, zdravstvene težave, posledice so na delovnem mestu, ekonomske posledice čuti vsa družina…
Ne poznam vašega moža, tako da ne vem, kako bi reagiral, če bi naredili, kar ste napisali. Če še ni pregloboko zabredel bi se morda zamislil, če je že, bi bil verjetno globoko užaljen!če ne zmore sam prenehati piti potrebuje zdravljenje. za zdrabvljenje se kar tako (sam od sebe) verjetno ne bo odločil. Nekaj ga bo moralo v to prisiliti. včasih je to žena, včasih otroci, včasih šef na delovnem mestu, včasih prometna nesreča, ki jo povzroči v pijanem stanju…Svetujem vam, da se obrnete na Al-anon- skupine za pomoč svojcem alkoholikom. Informacije pa boste dobili tudi pri anonimnih alkoholikih.