alkohol, alkotest,…
Pa še moja zgodba,
mož pije. Pije že kar ga poznam. enkrat več, drugič manj, ampak vedno in za moje pojme absolutno preveč. Čez teden, ko je v službi, popoldne začne nekje od pete do desete, ko gre spat kaka min,. tri šrirti piva, pa še kar nekaj viskija, poleg kave, pa še na skrivaj. Med vikendom so te količine neprimerno večje, skratka ni pa dneva ko ne zaužije nič alkohola, razen mogoče če je moćno prehlajen, kakšen dan ali dva. Pa naj bo to pozimi ali poleti. Naj povem, da sicer ni nasilen ko je pijan, ne dela prepira, ampak enostavno takrat jaz moža nimam ker me vara z alkoholom. Veliko je bilo že solz, prepira in vse zaradi tega da rečem grdo prekl.,alkohola. Prišlo je tako daleč, da skriva steklenice viskija pred mano, vsepovsod pa čeprav v hladilniku vedno mora biti ena flaša za obiske pa seveda za njega. No in pije ”redno poleg kave” pa še naskrivaj v kleti, pa pivo, pa zopet viski pa je zvečer zopet pijan. No potem pa se obnaša zelo čudno, do vnukov nima občutka, pa tudi jaz nimam sogovornika, ker se neostavno takrat z njim ne moreš pogovarjat. enostavno ga pustimo pri miru. Ko se potem pošteno skregava (ponavadi zjutraj ko še nič ne spije) je mir kakih teden, se ne pogovarjava, sicer pije ampak neprimerno manj. Potem pa zopet vse po starem. In tako življenje gre lepo mimo in to traja že dobrih 30 let. Tudi če sta se z njim hotele pogovoriti hčere je bil zelo odklonilen, mogoče malo sramu, potem pa celo sovražen. Včasih si želim da bi dobila nekaj da mu dam v pijačo, pa naj bruha tudi če se mu želodec obrne, mogoče bi nehal. Zanima me tudi kje kupiti alkoteste, da mu dokažem kako malo je potrebno spiti, da je že okajen. Veste ker on misli, da če ni nasilen, če ne pretepa in maltretira, da si pijačo lahko privošči. Ne želim mu ampak včasih si želim da ga zadene kakšna težka bolezen, da bi vse skupaj bilo drugače. Mogoče ga edino na tak način lahko strezni. Ker dokler si on ne prizna da je alkoholik, tako dolgo sploh ne bo pomislil, da pa je potrebno res nekaj narediti v tej smeri. Naj povem , pa da lahko ima močno voljo, le če hoče, kajti ko mu je hčera zagrozila, da s svojim otrokom ne bo prišla na obisk če bo v stanovanju kadil je po dobrih tridesetih letih kajenja nehal. Tako da če hoče se da.
Potrebujem mogoče samo spodbudo in nasvet kaj narediti, oziroma kako si pomagati da bom lažje živela s tem problemom.
Hvala
lep pozdrav.Ko sem prebral kar si napisala,sem se malo zamislil,moje pitje je bilo zelo podobno pitju tvojega moža,samo da ni trajalo 30,ampak tam nekje 8 let.tudi jaz nisem bil nasilen celo pravil sem si dobrovolen pijanček hehe,saj sem res bil bolj dobre volje,no vsaj v začetni fazi,ko mi je pa začela partnerka težit,da preveč pijem,sem bil pa slabe volje.Seveda nikoli nisem priznal da sem pijanec,čeprav sem globoko v sebi vedel da sem,no nekega dne sem pa priznal in od tedaj več ne pijem:)
Na tvojem mestu bi možu nastavil kakšno brošurico o alkoholizmu,pri anonimnih alkoholikih imamo dobre brošurice,tvoj mož jo bo sigurno prebral,seveda na skrivaj,da ga ne bi kdo slučajno videl:) no temu jaz pravim zasaditi seme,tvoj mož bo nehote spoznal,da so nekje takšni ljudje kot on pijanci,eni hujši eni bolši,ampak poresnici povedano pa vsi isti:) in boš videla nekega lepega dne,ko ga bo tvoj mož kaj močno zasral,ko bo pijan naredil kakšno velko neumnost,ga pa postavi pred dejstvo,ali neha pit,ali pa greš!
tedaj se bo pa videlo če je seme padlo na plodna tla. pri men je blo približno tako kot sem napisal,in odločil sem se za družino in ne za alkohol!
No lahko mu pa tudi kar direkt zagroziš,pa saj boš slej ko prej spoznala,ali si še konkurenčna alkoholu,če nisi je tak brez veze,in tvoj mož bo pil do smrti,če pa mu je še ostalo kaj njegove trezne pameti,je pa še upanje!
želim ti veliko sreče v boju,ker jo boš potrebovala,če e kaj zanima vprašaj,ti bom z vedeljem odgovoril.
lep pozdrav davorin