Alkohol
Pozdravljeni!
Ravnokar sem prebirala vaše pogovore povezane z alkoholizmom.
Večina jih namreč pravi, da je najboljši način “brca v rit” npr. grožnja z ločitvijo.
V naši družini je alkoholik oče. To se vleče že vse moje življenje vendar pa so se v zadnjem času stvari močno poslabšale.
Vendar pa ostaja problem. Oče je neskončno trmast in se ne bi NIKOLI odličil za zdrvljenje. Druga stvar pa je ta, da mami zaradi bolezni ni redno zaposlena in prejema skromno pokojnino medtem ko obe s sestro študirava.
Iz tega sledi logična misel, da bi brez očeta(ki zaenkrat še ima službo) težko preživele.
Vendar pa so stvari res postale nevzdržne kar sigurno slabo vpliva name in na sestro.
Jaz osebno pogosto ne vidim več izhoda, jokam lahko po cele dneve in imam občutek, da se stvari v meni počasi nabirajo in da bo enkrat samo počilo.
To, da bi o tem potožila ljudem sem že zdavnaj ugotovila, da nima smisla ker ti ponavadi obrnejo hrbet ali pa rečejo “Oh saj to ni nič hudega”.
Očeta na nek način zaradi vsega kar počne pričenjam sovražiti najhuje od vsega pa je da ne vem kam naj se obrnem in niti tega kaj sploh lahko storim, da bi se stvari obrnile na bolje!
P.
Lep pozdrav!
Vaša situacija je zapletena saj ste finančno odvisne od očeta. Vsaj zdi se tako.
Svetujem Vam, da se skupaj z mamo in sestro usedete skupaj in določite položaj v katerem se nahajate. Ugotovite kakšne so možnosti, da daste očetu ultimat. Če se boste že v naprej prepričale, da v Vaši družini ni možnosti za spremembe se bo to tudi zgodilo.
Jokanje in zapiranje vase ne obrodi sadov. Pripelje v zapleteno situacijo neskončnega kroga, ki mu ni videti konca. Na koncu se zgodi, da je moški odvisen od alkohola, ostali družinski člani pa od skrbi zaradi moškega in samopomilovanja.
Ne čakajte na pomoč drugih, da bodo rešili Vaše težave, ker jih ne bodo. Nihče ne bo prišel v Vašo družino in tam naredil red. Veliko je strokovnjakov, ki se ukvarjajo s problemi alkoholizma le upoštevati je potrebno njihove nasvete. Svetujem Vam, da greste v skupino za svojce alkoholikov, kjer boste dobili več moči in napotkov za prekinitev kroga. Ne odlašajte in pokličite: 01/432 3001 avtomatski odzivnik za svojce alkoholikov ali 041 590 789 dežurni telefon.
Imela sem enake izkušnje v družini in z očetom alkoholikom. Nič ni pomagalo. ne skupni pogovori, ne grožnje; šlo je celo tako daleč, da smo mu grozili, da ga bomo izločili iz družinskega življenja (edina razlika je bila v tem, da smo vsi, mama in ostraka bili finančno neodvisni od očeta), vendar nobena beseda ni zalega. Ko ga je mama dejansko res postavila na cesto, je šele dojel, da sedaj gre zares. kljub vsem hudih stvarem, ki nam jih je povzročil. vseh skrbi, ga nismo mogli enostavno izločiti in izbrisati iz naših življenje, vendar je njegova zadnja pikica na ! (povzročil je prometno nesrečo in pobegnil iz kraja nesreče) pomenila naše orožje, da smo ga prisisli v zdravljenje. To seveda ne pomeni, da naredite to tudi vi in da je to edini izhod, vendar problem je v tem, da človenka ne moreš prisiliti, da se odloči za zdravljenje, niti ga tja ne more poslati njegov osebni zdravnik, temveč vse temelji na prostovoljni bazi.
Vedve s sestro ne moreta nič sami narediti.Zavedati se moraš,da sta tvoja starša odrasla človeka in morata sama reševati svoje težave.Trenutno živiš v družinskem vzorcu,kjer je oče alkoholna pošast,mama pa uboga žrtev.Te podobe se moraš znebiti,očetu moraš nuditi podporo in ljubezen,kajti v osovraženih odnosih se ne bo nikdar odločil za prenehanje pitja.Kajti za prenehanje pitja je prvi motiv ljubezen.S prisilo ne boste zaenkrat nič naredili,zato si s sestro poiščita delo preko študenta in pridno delajta in študirajta.Jaz verjamem,da če bosta vztrajni in ljubeči do očeta,vama bo kdaj kaj primaknil.Drugače pa se ne mešajta v spore med mamo in očetom,ker to ni vajino.Dovolj bo,še več boste izvedeli v skupini AA;AL-ANON za svojce in AL-ANTIN za otroke alkoholikov.Svetujem in priporočam,da se jim pridružite.
Alenka
Moj mož se zdravi v skupini za samopomoč. Skupina ima 24 članov in nobeden, resnično nobeden se ne zdravi ker bi se v določenem trenutku tako sam odločil. Prav vsi so poptrebovali “odskočno desko”. Nekaterim je grozila izguba dela, večini pa ločitev. Tudi pri nas je bilo tako. Verbalno maltretiranje je trajalo celih 10 let in, ko je prvič dvignil roko nadme sem rekla STOP. Zdravljenje ali družina!!! Odločil se je za slednje in se vključil v skupino. Od začetka je hodil z odporom (ga je žena prisilila) saj on “ni alkoholik” in ne rabi nobenega zdravljenja. Kasneje ob prebiranju literature in izkušnjah ostalih članov je iz tedna v teden bolj spoznaval kako globoko je padal. Zdaj mineva leto dni odkar abstinira in kmalu bo leto odkar obiskujeva skupino. Spremembe v obnašanju in mišljenju so več kot očitne in nikoli mi ne bo žal, da sem ga postavila pred dejstvo (najtežja odločitev v mojem življenju). Vem pa tudi da sam od sebe nebi nikoli šel do zdravnika in vprašal po možnostih zdravljenja. Zato poudarjam, ne čakajte, ne izgubljajte časa, ukrepajte. Zavedati se morate, da je bolna cela družina in, da vsi potrebujete zdravljenje.
Alkohol. Nisem verjela, da bo to doletelo mojo družino, ki sem si jo ustvarila . Morda je danes prišel dan resnice. Moj
je odvisnik, lažnicev….verjame celo svojem lažem. Nisem verjela tega…a nabiralo se je. nAPIAla sem že eno sporočilo, pa nisem uspela poslati…najbrž, ker je danes tak dan. Spet je brez službe, spet so krivi drugi, samo on ne. Ali so vsi komercialsti na terenu taki…..In človek, ki zaupan, verjame, da človek smrdi le po enem pivu in kavi…. pa še ponavadi so prividi vohanja, ko se peljemo domov. Napad, pa ja zdaeva rešena . Ne, ni pil….sem zmešana….a tako čudno smrdi, a ne vsak dan, ko se peljeva domov iz službe….samo včasih…a danes je zmanjkalo alkohola v hladiulniku. Ni vedel , da sem označila nivo…Taji….kdo pa bi bil…Obtrožil je celo svoje starše, ki živijo v zgornjem ločenem prostoru. ne jokam več, žalostna sem, jezna sama nase, da sem spet nasedla…Laže in te gleda v oči. pravi, da nas ima rad – otroka in mene….Še ena laž ???? Da spet utihnem, zaživim v svetu, da pretiravam ?
Kako naj dokažem, da pije? Taji…Se dobijo kaki testi….Morda bo potem šel po pomoč…Zdaj sami taji in me ima za norca…a danes je mera polna. Ne morem spati, a on lahko….le zakaj ? Kako naj rešim družino ? Bom imela moč ? ne vem…. grozno se počutim….končno lahjko komu povem, pa me ne pozna….in to je tako lahko….solze, zmeda. žalost….zakaj se to dogaja meni ??? Kaj sem naredila narobe. Moj oče ni nikli pil. mislim, da je možev oče tudi odvisnik. Torej drži, da imajo to v krvi ? Kako rešiti otroka prd tem ? sama vprašanja….kje so odgovori….kje jemoja moč, da se tega lotim….že maja je vedel , da bo brez službe,a on je verjel, da ga bodo drugje zaposlili ? Šew ena nova laž ? Naj čakam ? Naj preverim ? šele takrat se ustraši…prej pa igra mačota. VsaJ NASilen še ni…. Kam naj grem. zaslužim bolje kot , vse jev stanovanju, krediti….. otrokoma je hudo….rada ga imata….a ljubezen v meni ugaša. ugaša jo on….
Kako je lahko tako spremenjen ? kje sem zgrešila, ? Kje sem ga polomila….Kdaj bom spet lahko verjela…Bom, ker sem naivana, le kaj se mora zgoditi, da bom realna….tako rada bi spala….a ne morem….a on spi….ne vem, kaj, kako…..grozno je…..ne verjameš, dokler nisi v tem…. verjela sem vanj….hodi po otroke, kdaj tudi skuha…seveda lahko, saj ima kvazi sluzžbo…le kje je , ko je urdano v službi ?
Bo pomagalo,, če gremo stran ? A kam ???? Otroka ne razumeta tega..saj ni nasilen, le neodgovoren, misli nasa…. od otrok pa hoče vse naj naj….še sebe ne more rešiti…napad je njegova njaboljša obramba…
Za dežjem vedno posije sonce….UpAM, da tudi za nas… Lahko noč. to bo pa prebral kdo, ki ima podobne težave…. Dober dan…žalost… .