alkohol
Stara sem skoraj 21 let. Zadnjih nekaj mesecev opažam,da moje pitje alkohola postaja prepogosto.Strah me je,da bi postala odvisna od tega. Imam kar nekaj problemov sama s sabo, z faksom… Ker stanujem v študentu imam možnost,da se napijem kadar se mi zahoče. Ponavadi obsedim sama v študentski sobi s steklenico vina v roki. Nimam družbe s katero bi hodila ven oz.bolje povedano ne čutim potrebe,da bi zahajala v družbo. Kadar me kakšna kolegica pregovori,da grem z njo ven se vedno delam,da me alkohol ne zanima in se delam pametno kako to ni zdravo itd., ko pa ostanem sama s sabo imam pa neustaljivo željo po alkoholu.Ali je res,da je alkoholizem deden?
Prosim za kakšen nasvet.
Lep pozdrav
Nika
Študentsko obdobje je čas, ko se mlad človek začne osamosvajati, je čas novih izzivov, priložnosti pa tudi pasti. Veliko samodiscipline je potrebno, da se zabavo, ki je seveda tudi neizbežno potrebna vpne v odgovornost študija in se zna razmejiti kdaj se zabava kdaj pa je čas za resno delo saj se kaj hitro lahko zgodi, da zabava postane poglavitna stvar bivanja v študentskem domu ne pa študij, ki naj bi bil sicer na prvem mestu.
Vsak študent oziroma mladostnik se znajde v družbi, kjer se opijanjajo, slehernemu se zgodi, da se močno opijani tudi sam in se na tak razčloveči, tisti, ki kaj da nase si tega ne dovoli več.
Očitno si se sama znašla v obdobju, ko si se malce izgubila, izgubila smernice za življenje, si pa tista, ki si to upa priznati da stvari ne gredo v pravo smer, da si na poti, ki lahko vodi v zasvojenost. Mnogi mladi, ki popivajo po študentskih domovih iz dneva v dan in se vse bolj pogrezajo v alkoholizem se ne sprašujejo kam jih to lahko pripelje marveč smatrajo ta početja za povsem normalna, češ saj to počnejo vsi študentje, mnogi zaradi tega potem tudi študij opustijo, odgovorni pa tako prej ali slej ugotovijo, da jim ni veliko ostalo od neprespanih noči v študentu, lahko rečemo, da so »prerasli« to fazo. Ti si tista, ki boš odločila na katero stran se boš postavila.
V preteklosti so pripisovali odločilno vlogo za razvoj alkoholizma in deviantnega vedenja prav dednosti (jabolko ne pade dale od drevesa, kakršen oče takšen sin), danes pa vemo, da imajo za razvoj alkoholne bolezni odločilno vlogo tudi faktorji okolja. Seveda pa je faktorjev za razvoj alkoholizma več.
Je pa res, da se po statistikah do 40% otrok alkoholikov vda alkoholu, otroci, ki so odraščali v družinah alkoholikov bodo z večjo verjetnostjo tudi sami postali alkoholiki. Toda ne zanašaj se na to, čim prej se resno pogovori sama s sabo.
Razmisli kaj imaš od tega, ko ostaneš v sobi sama s steklenico, na tak način težav sama s sabo ne boš rešila kvečjemu jih še poglobila. Imaš še vse pred sabo, izzive išči drugje, človek, ki se odloči nekaj postati in narediti ne zapravlja časa za alkohol. Išči smisel v življenju, posveti se študiju, zdravi družbi oziroma zabavi, zapiranje za štiri stene te bo le še bolj oddaljilo od realnosti, ne preostane ti drugega kot, da se resno soočiš sama s sabo in temu narediš konec.
Ostani močna in pogumna lahko me pokličeš na spodnjo telefonsko številko in prideš na kakšen pogovor oziroma nasvet.
Srečno
Pisem v vinjenem stanju. Sem lezbijka in pred kratkim sem izgubila njo, ko sem jo najbolj ljubila! Pomeni mi ves svet. Njo imam najraje. Ampak nje se je… zame. Pijem ga vsak dan….še spodbuja me k temu. Naj se ga napijeM in pozabim na vse. Danes bom koncala vse skupaj. Prerezala si bom zile. Naj uziva brez mene! Klaudija LJUBIM TE IZ VSEGA SRCA! TVOJA PRINSECSKA!
Post – 40 DNI BREZ ALKOHOLA
Ob letošnjem postu je Slovenska Karitas pripravila posebno postno pobudo; 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi bolezni, ki so posledica alkohola, nesreč na cestah in zaradi nasilja v družinah. Gotovo se vsi po malem zavedamo, kakšne hude posledice ima prekomerno pitje alkohola. Zato je pred nami predlog, da bi letošnji post usmerili v odpoved alkoholu. Glavni namen tega predloga je aktivirati širšo javnost k razmišljanju o negativnih posledicah prekomernega uživanja alkohola in s skupnimi močmi prispevati k preoblikovanju kulture pitja.
Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji vsaj 170.000 oseb, ki so zasvojene z alkoholom. Če povemo poenostavljeno, to pomeni, da se s tovrstni problemom srečuje vsaka četrta družina. Najbolj ranljiva skupina za začetek tovrstne odvisnosti so osebe med 25 in 35 letom. Praviloma se resne težave pokažejo šele čez nekaj let. Najhujše posledice so nasilje nad partnerjem in otroci, razbitje družine, nezmožnost za delo in duševna ranjenost otrok. Trpljenje in agonija družin se lahko vleče leta in leta. Druge še bolj vidne posledice se kažejo na naših cestah, na katerih je po navedbi Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu v zadnjih petnajstih letih umrlo 1777 ljudi in bilo povzročeno za več kot miljardo eurov družbene škode. Kar vsako tretjo nesrečo s smrtnim izidom je povzročil voznik pod vplivom alkohola. Tudi na področju zdravja številke govorijo same po sebi. Po navedbah Inštituta za varovanje zdravja je bilo npr. v letu 2006 zaradi zastrupitev z alkoholom in alkoholu pripisljivih bolezni 3.578 primerov hospitalizacij, kar je povzročilo 1.466 primerov začasnih odsotnosti z dela in s tem izgubljenih 76.348 koledarskih dni. Skupaj je zaradi bolezni, ki so posledica prekomernega pitja alkohola, v tem letu umrlo 674 oseb. Najpogostejši vzrok smrti je alkoholna bolezen jeter. Vendar vse te številke in podatki niso le statistika: so očetje, matere, otroci, sodelavci.
S skupnimi močmi lahko tudi v Sloveniji spremenimo odnos do alkohola in zmanjšamo tragične posledice prekomernega pitja. Pot ne bo lahka in enostavna. Prav pa je, da čimprej začnemo. Prvi in najpomembnejši korak je zagotovo osebna odločitev. Vsak iz med nas se lahko odloči in se v času posta za 40 dni odpove alkoholu. Darujmo svojo odpoved Bogu za vse družine in posameznike, ki na tak ali drugačen način trpijo zaradi alkohola. To je zagotovo največ, kar lahko storimo kot posamezniki. Druga možnost je, da se za to odločimo kot družina in v svojem domu v času posta ne postrežemo z alkoholom. Mogoče se nam zdi taka odločitev težka, vendar naši prijatelji nas bodo gotovo razumeli, če jim bomo to na primeren način razložili. Nenazadnje pa se lahko zato odločimo tudi kot župnijsko občestvo in v času posta iz družabnih dogodkov in srečanj izključimo alkohol. Še bolje pa je, da v župniji v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola, s tako odločitvijo nadaljujemo preko celega leta. Simbol pobude 40 dni brez alkohola je spomladanski zvonček, ki predstavlja pomlad in novo življenje. Vsaka naša odločitev za tovrsten post predstavlja en zvonček. Upajmo, da jih bo to pomlad res veliko in da bodo pobelili travnike ter prinesli vsem ljudem sporočilo upanja.
Peter Tomažič
Slovenska Karitas
Karitas v Sloveniji uresničuje socialno poslanstvo Cerkve s tem, da pomaga vsakemu človeku v stiski, zagovarja revne, zapostavljene in obrobne preko karitativnih in socialnih organizacij.
Slovenska karitas letos petič pripravlja postno spodbudo 40 dni brez alkohola v znamenje solidarnosti z vsemi, ki trpijo zaradi alkohola (bolezni, nesreče, nasilja v družini).
Kontaktna oseba: Peter Tomažič, [email protected]
http://www.brezalkohola.si/
Že šestič 40 dni brez alkohola
Organizatorji Slovenska Karitas, Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Zavod Med.Over.Net v sodelovanju z Zavodom Varna pot, Katedro za družinsko medicino Medicinske fakultete v Ljubljani in Celjsko interdisciplinarno akcijsko skupino za varnost v cestnem prometu smo letos že šesto leto zapored pripravili preventivno akcijo 40 dni brez alkohola.
Glavni namen akcije je opozoriti na posledice prekomernega uživanja alkohola ter izraziti solidarnost z vsemi, ki trpijo zaradi nasilja v družinah, nesreč v prometu in zaradi bolezni, ki so posledice alkohola ter spodbuditi ljudi k pravemu veselju in zabavi brez alkohola.
Akcija poteka med 9. marcem in 23. aprilom 2011, z nosilnim sporočilom »ZA VEČ PRAVEGA VESELJA BREZ ALKOHOLA«.
Vsako leto povabimo javne osebnosti, ki s svojim osebnim zgledom 40-dnevne odpovedi alkoholu in podpori akciji pomembno prispevajo k spreminjanju družbenih norm glede alkohola. Lani smo povabili vse župane in županje slovenskih občin, da zapišejo svojo misel povezano s problematiko prekomernega uživanja alkohola v Sloveniji.
K letošnji akciji pa vabimo različne zveze društev in jih pozivamo, da v času akcije na občnih zborih, sestankih in prireditvah ne strežejo alkohola. Prav tako jih vabimo, da tudi med letom skupaj poskušamo spodbuditi ljudi, da na svojih dogodkih spijejo manj ali pa nič alkohola.
K akciji se lahko pridružimo kot posameznik/ca, družina, skupnost, društvo, združenje, organizacija in v tem času ne pijemo, ponujamo alkohola. Akcijo simbolno podpremo tudi tako, da kliknemo na povezavo Pridruži se!
Preventivno akcijo spremljajo različne aktivnosti. Pripravljajo se klepetalnice in javne tribune z gosti, oddaja Obzorja duha, foto natečaj in trije večji dogodki v večjih romarskih središčih po Sloveniji. Več o dogajanju si preberite v priloženem napovedniku.
Grafični podobi, ki bosta spremljali letošnjo akcijo 40 dni brez alkohola sta zvonček na letaku in mini priponke v obliki zvončka.
Vabimo vas, da se nam pridružite v skupnih prizadevanjih za zmanjšanje posledic prekomernega uživanja alkohola.