Ali zdravniki res delajo tako zanič?
NEKATERIM, NE VSEM!
Mimgrede, prispevki za zdravstvo znašajo 12,92% bruto plače…200 € prispevka plača vsak, ki ima 1.547,98 veverčkov bruto plače….[/quote]
Se opravičujem, sem narobe izračunala:(
Prispevki za zdravstvo, ki so prikazani na plačilnih listah, so samo prispevki IZ bruto plače, ki znašajo 6,36% -> kar pomeni, da čez 200€ plačajo tisti, ki imajo bruto plačo cca 6.000 €.
NEKATERIM, NE VSEM!
Mimgrede, prispevki za zdravstvo znašajo 12,92% bruto plače…200 € prispevka plača vsak, ki ima 1.547,98 veverčkov bruto plače….[/quote]
Se opravičujem, sem narobe izračunala:(
Prispevki za zdravstvo, ki so prikazani na plačilnih listah, so samo prispevki IZ bruto plače, ki znašajo 6,36% -> kar pomeni, da čez 200€ plačajo tisti, ki imajo bruto plačo cca 6.000 €.[/quote]
Računaš narobe. Imam 2500 bruto in mi na plačilčni listi piše nekaj čez 160€. Pri 3000€ buto pa res prideš na približno 200€. Pri 6000 bruto pa skoraj 400€. Razen če moja plačilna lista laže. Ne vem, 6,36% ne bi smelo biti tako težko za izračunati.
kar se pa ZDA tiče, tam je zavarovanje super, ah in sploh, dokler si mlad in zdrav.
ko pa kronično zboliš, se te pa otepajo in se sploh ne moreš zavarovat.
kaj ti pomaga super poceni zdravstveni paket, če pa ni zavarovalnice, ki bi ti ga bila pripravljena prodat?
Tam zavarovalnice individualno za vsakega pacienta posebej odločajo, ali ti bodo plačale kakšno zdravljenje, poseg, ali diagnostiko. Kljub plačani polici, lahko presodijo, da ti posega ne bodo plačale. Odločajo pa referenti, ki imajo navodilo, da zavrnejo čim več nalogov.
Ne vem, zdravstveni sistem v ZDA je pod strašno kritiko, tako s strani stroke, ko s strani državljanov, na WHO listi rangira točno poleg slovenije, ne vem, kako to, da ga enih par pametnjakovičev vedno daje za vzgled??
To pa ne drži oz. si verjetno zavedena zaradi kakšnih ekscesnih primerov, ki so bili javno odmevni. Tega je tudi pri nas dosti …
Kakorkoli, moj bratranec iz ZDA ima težave s kroničnim vnetjem črevesja (ne vem kako je točno naziv tej boljezni) in je dosti po bolnicah, jemlje veliko zdravil, pa mu zavarovalnica vse pokrije.
To pa ni res. Navaden, mali človek si ne upa zdravniku niti pisniti, pa lahko delajo z njim kot z gnojem! Ker “jih bomo spet potrebovali, pa se jim nočemo zameriti”. Preverjeno, sem imela pred kratkim sorodnico v bolnici, pa so starši že ob omembi pisma direktorju bolnice zaradi navadnih šlamparij, ki so si jih privoščili zdravniki, postali kar zeleni od strahu. In potem smo bili seveda tiho… Pa ne bi smeli biti.
To pa ne drži oz. si verjetno zavedena zaradi kakšnih ekscesnih primerov, ki so bili javno odmevni. Tega je tudi pri nas dosti …
Kakorkoli, moj bratranec iz ZDA ima težave s kroničnim vnetjem črevesja (ne vem kako je točno naziv tej boljezni) in je dosti po bolnicah, jemlje veliko zdravil, pa mu zavarovalnica vse pokrije.[/quote]
Ponavadi so kakšne drage operacije problem.
Še ZDA priznava, da tako ne gre, pri nas pa se ta sistem še kar kuje v nebo.
Seveda so tudi v tem poklicu odlični, srednje dobri, bolj slabi in katastrofalni. Ampak takšni smo tudi bolniki, kajne?
Sama sem globoko hvaležna, da imam čudovitega osebnega zdravnika, nevrologa in zobozdravnika, slednjega sem iskala kar nekaj časa. V zadnjih štiridesetih letih, odkar se ravnanja zdravnikov spomnim, sem doživela vse, od iskrene zavzetosti in storjenega več, kot bi bilo nujna službena obveznost, do korektnega ravnanja, pa tudi skrajne ignorance in vzvišenosti. Ampak v takšnem primeru cenim sama sebe dovolj, da sem si dovolila na povišan glas in poneumljanje odgovoriti dovolj ostro in pokazati, da si tega ne dovolim. V dveh primerih je izredno pomagalo, a sem človeka, ki je do tistih, kjer si upa, zaničljiv, sem zamenjala takoj, ko je bilo možno. A vseeno, dobrih izkušenj MNOGO VEČ kakor slabih, pa sem žal morala biti marsikje sama ali s svojima otrokoma.
ja, problem tvoje tete je da je delala leta in leta ne da bi centa namenila zavarovanju. tudi moi sorodniki živijo v Združenih državah, petčlanaksa družina z zdravimi malimi otroci nameni za zavarovanja petino plače. In imajo krito vse kar imam krito v Sloveniji jaz.
tako da – ne zavajat![/quote]
Moja teta MORA namenit ogromno denarja v zavarovanje.
1. zato, ker ima sama kronično bolezen že skoraj 20 let in ogromno časa preživi po bolnišnicah
2. zato, ker ima invalidnega otroka, ki potrebuje redno zdravstveno oskrbo in to od rojstva, zdaj je deklica stara 21 let.
Če ne bi bila konkretno zavarovana bi že zdavnaj bila brez strehe nad glavo. Pa če bi namenila samo 1/5 plače bi bila super srečna. Nič jaz ne zavajam. Tako je moj foter pametoval, no letos po obisku svakinje v ZDA in po tem, ko je sam videl situacijo ni več tako pameten.
In tako kot je napisala Pagovka, še ZDA same priznavajo ta problem, mi pa bi radi dokazali nasprotno.
Pa ne pozabit še dejstva, da če ostaneš v ZDA brez službe, ti res lahko samo bog pomaga, če konkretno zboliš. Še enkrat se vprašajte kako je s tem pri nas urejeno.
iz drugega foruma
Amerika pa socialna..ne ga lomit… Odvzem placas iz svojega zepa, prav tako shrambo. Cena 2000 -3000 Eurov se mi zdi prejec pretirana. V Nemciji placajo podobno ceno kot v ZDA. Le kaj kuhajo v Grazu?
Kar se tice zdravstvenega zavarovanja in ZDA…. 20% americanov nima zdravstvenega zavarovanja, kar pomeni, da morajo vse placati iz svojega zepa. ce nimajo denarja, ni zdravila… Moja sodelavka pomaga dedku pri nabavi insulina, kajti njegova zavarovalnica zdravil ne placa, samo obisk pri zdravniku.
Kljub temu, da imam odlicno zdravstveno zavarovanje (za Ameriske razmere), me je Copaxone stal $15000/leto. Vsak MRI, CT ali hospitalizacija mora biti najprej odobrena s strani zavarovalnice, drugace si samoplacnik. Lani sem koncala za teden dni v bolnici – stroski (ki jih je na sreco placala zavarovalnica) $12000 (placilo zdravnika in preiskav posebej).
Kar precej ljudi z MS si ne more privosciti zdravil, pa koncajo v Urgenci, kjer jih nasibajo s steroidi in posljejo domov. Se en primer – sodelavki so “vgradili” umeten disk v hrbtenico. Kljub temu, da je to zelo zahtevna operacija in okrevanje dolgotrajno, so jo poslali domov po dveh dneh! Verjemite mi, ne zelite si tega sistema
Zdravo,
Ne vem, ce vas to resno zanima, a morda se boste malce zamislili ob informaciji in morda boste malce bolj cenili slovenski zdravstveni sistem (ki seveda ni popoln). verjetno vsi poznate amerisko nanizanko Urgenca (ER)… a resnicna ER izgleda zelo drugace…
V zadnjih dveh letih sem stirikrat koncala v ER (glede na nasvet zdravnika). Prvic (trije poskusi) je bil razlog bruhanje in posledicno dehidracija (razlog neznan):
– prvi poskus: cakanje 6 ur, odhod domov brez da bi videla zdravnika
– drugi poskus: cakanje preko 9 ur, odhod domov brez da bi videla zdravnika
– tretji poskus: ob prihodu v ER priklop na IV (medicinska sestra je to naredila), pa so me poslali nazaj v cakalnico, po 5 urah sem videla zdravnika, narocil je par testov (kri) in nazaj v cakalnico, po treh urah, posvet z zdravnikom – zakljucek – ostati moram v bolnisnici, a ker nimajo postelje, moram pocakati v cakalnici toliko casa, da se bo postelja nasla (ura je bila 2 zjutraj). Ponovno cakanje – nekaj ur, preden so me koncno sprejeli na oddelek. Vse skupa je trajalo mislim da okoli 14 ur.
Bolnisnica – na oddelku imajo samo medicinske sestre, zdravniki niso prisotni. Obiscejo te morda enkrat na dan, potem izginejo. ce je kaj narobe, jih mora sestra poklicati po telefonu in povprasati za mnenje. zaradi hudih bolecin v misicah, sem jih zaprosila za zdravilo – trajalo je par ur, preden je sestra uspela priklicati zdravnika in dobiti odobritev po telefonu. V bolnisnici sem bila 4 dni, cena – $12 000 (zdravnik ni vkljucen).
Cetrti obisk ER – zaradi hudih glavobolov, vrocine in bolecin v vratu ter misicah so me poslali v ER, ker so mislili, da imam meningitis (dva tedna po zdravljenu s steroidi). V cakalnici sem v hudih bolecinah sedela 7 ur, preden sem videla zdravnika. Ker zaradi bolecin in krcev nisem mogla hoditi, sem sestro prosila za invalidski vozicek. Rabila je skorja pol ure, preden je nasla vozicek. Po lumbalni punkciji in parih inekcij morfija ter neke zadeve proti krcem, so me ob dveh zjutraj popolno omoticno odpustili, ker so bili rezultati negativni. Kljub temu, da sem jih preden so mi dali morfij naprosila, da poklicejo mojega moza, da me pride poiskat in odpeljat domov, so me posadili v taksi in poslali domov. Ne vem, kako sem prisla domov, ne spomnim se, kako sem placala taksi. Na sreco se je izkazalo, da je taksist bil dober clovek in ni izkoristil mojega stanja – moja denarnica je bila nedotaknjena, le $10 dolarjev je manjkalo – toliko kot stane taksi.
No…toliko o ER… ce hocete se vec “lepih” zgodbic, ni problema… tri leta ZDA v mojem zdravstvenem stanju in z majhnim otrokom so me opremile z dobrimi zgodbami, tudi o ljudeh, ki sem jih srecala. ER je namrec polna ljudi, ki nimajo zdravstvenega zavarovanja (20% americanov nima zdravstvenega zavarovanja), in ER je edino mesto, kjer jim ne smejo odkloniti zdravstvene usluge.
Kakorkoli, moj bratranec iz ZDA ima težave s kroničnim vnetjem črevesja (ne vem kako je točno naziv tej boljezni) in je dosti po bolnicah, jemlje veliko zdravil, pa mu zavarovalnica vse pokrije.[/quote]
http://en.wikipedia.org/wiki/Uninsured_in_the_United_States
v ZDA 46 milijonov ljudi nima nobenega zavarovanja.
od tega je 8 miljonov otrok.
mogoče ima tvoj bratranec samo srečo.
Izvolite spletno stran ponudnikov zavarovanja v ZDA. Vpišite podatke o vašem spolu, rojstvu in enake podatke vaših otrok. Boste sami videli, koliko vam krije zavarovalnica. Jaz sem pogledala ponudbo za 762 usd mesečno in je skoraj pri vsem treba doplačat, pri operacijah konkretno 35%.
https://www.ehealthinsurance.com/ehi/Alliance?allid=Com22130&sid=724550_10492154_&type=IFP
Po podatkih Svetovne zdravstvene orgabizacije in podatkih študijev, ki jih je izvedla Univerza Harvard, je v ZDA umrljivost zaradi zdravstvenega sistema visoko nad povprečjem razvitih svetovnih držav, le 15% Američanov si lahko privošči ustrezno zdravstveno zavarovanje, ki jim krije vse zdravstvene storitve. Imajo tudi največjo umrljivost dojenčkov med razvitimi državami.
Obsodite me zavajanja koliko hočete, ampak dejstva in številke ne lažejo dragi moji.
ja, problem tvoje tete je da je delala leta in leta ne da bi centa namenila zavarovanju. tudi moi sorodniki živijo v Združenih državah, petčlanaksa družina z zdravimi malimi otroci nameni za zavarovanja petino plače. In imajo krito vse kar imam krito v Sloveniji jaz.
tako da – ne zavajat![/quote]
Zavajaš ti. Morda pa si zavedena. Kaj pomeni petina plače? Če petina plače pomeni, da plačuje 200$ mesečno, potem nima pokritih niti tretjino tega kar imaš pokrito ti. Če si še zmeraj prepričana, da ima, potem ne vesta kaj vama zdr. zavarovanje pokriva. Če petina predstavlja 1000$, potem še verjamem. Zdaj si pa predstavljaj Slovenca, ki bi vsak mesec moral plačevati 1000$ za zdr. zavarovanje. Suma sumarum, vedve sploh nista primerljivi.
Ko bo glavni pokazatelj zdravniške plače, koliko pacientov je pozdravil, no takrat se bodo tudi zdravniške plače normalizirale. Saj so vsi takoooo ….., farmacija pa jih zalaga z učinkovitimi zdravili? Torej. Tako pa se ena diagnoza prevesi v drugo. Nastane kao druga bolezen, čeprav vemo, da ena nasledi drugo in je vse povezano.
Tako pa so danes celo užaljeni, če jim želiš sporočiti, de nekaj ne vejo, veš pa ti, ker si si vzel dovolj časa.
Znan prof. mi je v obraz zagotavljal popolnoma nasprotno dejstvo, kot ga je moč najti na spletu
(seveda v medicinski knjižnici).
Sedaj (lani) pa so si zvišali plače predvsem na račun prestiža, ki naj bi ga imeli v družbi. Ma ja. Naj jim vrnejo plače nazaj, kot so bile pred povišanjem.
Njihove plače so šle “skozi” še pred recesijo, ostali javni sektor je izvisel, za delovno ljudstvo in penzioniste pa nikogar ne zanima.
Bi bilo zanimivo vedeti, koliko denarja gre za preventivo. Recimo učenje ljudi za zdravo življenje, od vrtca dalje. Tako pa v zdravstvenem domu vidiš polovico ljudi predebelih….
V čakalnicah pa milijon oglasov za zdravila…Zato se ne čudim, da ljudje živijo v zmoti, da ji bo tabletka pozdravila????
Kdo ve, kdaj se bo tam pojavil oglas za eko, bio hrano sadje? Za Ttečaje zdrave kuhinje?
Aja, premalo denarja je tam, se mi zdi.