Ali zdravniki res delajo tako zanič?
Moj ostareli in na srcu bolani sorodnik je vprašal zdravnika, kaj bo zdaj. Hotel je kakšen nasvet in vedeti kaj je z njegovim zdravjem, ker mu je srce popuščalo. In zdravnik mu je rekel KAJ BI RADI VEČNO ŽIVELI? Bolnik je potem mislil da bo v kratkem umrl in bil zelo žalosten. Da bi tega zdravnika………
Zelo jih cenim. Še vedno je možnost, da me zaj…jo bistveno manjša kot da me pozdravijo. Tako tudi za moje bližnje. Naš zdravstveni sistem pa lahko “na rit kušnete”, ker nimate pojma, kaj vse dobite za tistih dobrih 20 evrov dodatnega zavarovanja. Moja teta v Ameriki je hudo zbolela, pri tem pa se ni bala za svoje življenje, ampak se je bala, da bo potreba operacija in to zato, ker bi zapufala celo familijo za nadaljnih 10 let ali več. Ko boste enkrat v takšni poziciji, lahko bentite nad zdravstvenim sistemom. To da se imajo zdravniki za bogove je čista izmišljotina folka, ki nikoli in z ničemer niso in ne bodo zadovoljni. Glede na plače, število naših zdravnikov in pogoje dela, glede na neprestano javno linčanje, predvsem tistih, ki se nikoli niso soočali z resnimi zdravstvenimi težavami ali se njihovi bližnji niso, pa jim samo lahko čestitam, ker svoje delo opravljajo odlično.
In vsem tistim, ki mislite, da so zdravniki zanič in da njihovo delo ni dovolj dobro vam svetujem, da nehate plačevati zdravstveno zavarovanje in obiskovat zdravnike, ker itak ste bolj pametni od njih in itak lahko sami poskrbite za svoje zdravje. Pa izvolite.
Sploh ni vprašanje v tem, ali zdravniki delajo zanič (no, verjetno se najde določen odstotek gnilobe tudi v zdravniškem kadru). Gre se za to, da jih nekdo mora financirati in ker ne živijo v vacuumu, je ta nekdo davkoplačevalec. Toliko kot bi zdravniki radi, enostavno ne vzdrži. Isto za sodnike. Glede na gospodarsko situacijo bi morali vsem, od predsednika do nanjnižjega uradnika znižati plačo za kakšnih 15%. Toliko, da lahko proračun spet malo zadiha, če ne se bomo utopili v dolgovih.
20 € ? Mar res ? Kaj pa jaz vidim na svoji plačilni listi ? Pri meni piše nakj manj kot 200€ za zdravstveno zavarovanje. Za ta denar dobiš tudi v Ameriki zelo primerno zavarovanje z dobrim kritjem (ni sicer krito čisto vse po spisku, je pa kar precej in nimaš čakalnih vrst). Verjamem pa, da plača 20€ nekdo z majhno plačo, zato lahko res kušne nekoga na rit, recimo tiste, ki imajo višjo plačo …
Zaradi zgoraj naštetih primerov in slišanih od drugod, se resno bojim zdravnikov in bolnice. Sploh pa se bojim mladih nadutih zdravnikov. Včasih so bili zdravniki res spoštovani in tudi dobri tako ali drugače, danes jih zanima le denar ne pa pacient. Obstajajo tudi svetle izjeme, ki pa so redke.
Samo moje mnenje.
20 € ? Mar res ? Kaj pa jaz vidim na svoji plačilni listi ? Pri meni piše nakj manj kot 200€ za zdravstveno zavarovanje. Za ta denar dobiš tudi v Ameriki zelo primerno zavarovanje z dobrim kritjem (ni sicer krito čisto vse po spisku, je pa kar precej in nimaš čakalnih vrst). Verjamem pa, da plača 20€ nekdo z majhno plačo, zato lahko res kušne nekoga na rit, recimo tiste, ki imajo višjo plačo …[/quote]
Tako čez palec imaš torej plačo cca 3.000€ bruto?
Ti ne želim – ampak ali se zavedaš, kolik stane zdravljenje in rehabilitacija po kaki prometni nesreči, koliko stane onkološko zdravljenje, koliko MS … (vsaj za MS vem, da so zdravila več kot 1000€ mesečno!). In pri nas je krito VSE!
20 € ? Mar res ? Kaj pa jaz vidim na svoji plačilni listi ? Pri meni piše nakj manj kot 200€ za zdravstveno zavarovanje. Za ta denar dobiš tudi v Ameriki zelo primerno zavarovanje z dobrim kritjem (ni sicer krito čisto vse po spisku, je pa kar precej in nimaš čakalnih vrst). Verjamem pa, da plača 20€ nekdo z majhno plačo, zato lahko res kušne nekoga na rit, recimo tiste, ki imajo višjo plačo …[/quote]
Ti ne želim – ampak ali se zavedaš, kolik stane zdravljenje in rehabilitacija po kaki prometni nesreči, koliko stane onkološko zdravljenje, koliko MS … (vsaj za MS vem, da so zdravila več kot 1000€ mesečno!). In pri nas je krito VSE![/quote]
Lej, v ZDA za 300$ mesečno že dobiš konkretno zavarovanje. Zelo primerljivo z našim. Ne spomnim se več tistih lestvic, ampak se mi zdi, da ti ful dosti stroškov, neka ogromna cifra. Za tak denar ni problem niti operacija na srcu. Za popolno kritje (tudi recimo prvovrstne storitve zobozdravnika in fizioterapevta, toplice in še ne vem kaj vse), te pride 500$/mesečno, s tem da dobiš kot bonus še kritje za celo družino. To ni več tako drago, kot se zdi. Je pa res, da če vzameš paket z nizkim kritjem (torej z majhnim mesečnim vplačilom), je kritje bolj švoh. Kar se zdravil tiče je pa tudi pri nas lahko ena žalost. So v bližnjem sorodstvu dosti zmetali za biološka zdravila, ker je bilo zaradi prioritet odločeno, da teta (resda stara čez 50 let) pa ni upravičena do bioloških zdravil.
seveda, pod pogojem, da prideš na vrsto še pravi čas. pa tiste statistike, da smo pri določenih boleznih na slabšem, kot albanci je tudi treba poznat…
saj ne rečem, sistem imamo pri nas dokaj dober, samo izvedba je pa bolj boga, pa če še tako dokazujete, kaj vse krije naš zdravstveni sistem.
pri protetiki in pri pripomočkih za kronične bolnike smo na samem repu, mimogrede. naša zavarovalnica krije res samo tisto najnujnejše. Zakaj pa potem cela slovenija zbira zamaške, da bodo lahko nabavili 1 sodobno protezo – ker plača zzzs ekvivalent lesene noge in nič drugega.
Ti ne želim – ampak ali se zavedaš, kolik stane zdravljenje in rehabilitacija po kaki prometni nesreči, koliko stane onkološko zdravljenje, koliko MS … (vsaj za MS vem, da so zdravila več kot 1000€ mesečno!). In pri nas je krito VSE![/quote]
Lej, v ZDA za 300$ mesečno že dobiš konkretno zavarovanje. Zelo primerljivo z našim. Ne spomnim se več tistih lestvic, ampak se mi zdi, da ti ful dosti stroškov, neka ogromna cifra. Za tak denar ni problem niti operacija na srcu. Za popolno kritje (tudi recimo prvovrstne storitve zobozdravnika in fizioterapevta, toplice in še ne vem kaj vse), te pride 500$/mesečno, s tem da dobiš kot bonus še kritje za celo družino. To ni več tako drago, kot se zdi. Je pa res, da če vzameš paket z nizkim kritjem (torej z majhnim mesečnim vplačilom), je kritje bolj švoh. Kar se zdravil tiče je pa tudi pri nas lahko ena žalost. So v bližnjem sorodstvu dosti zmetali za biološka zdravila, ker je bilo zaradi prioritet odločeno, da teta (resda stara čez 50 let) pa ni upravičena do bioloških zdravil.[/quote]
Sem ravnokar govoril s kolegom v ZDA (prek google talka) in pravi, da za 200$ mesečno dobiš že dobro zavarovalno polico (krito tudi npr. premium zobozdravstvo in zdravila), osnovno kritje dobiš za cca. 40$ /mesečno, obstajajo pa tudi deluxe paketi za 400$ in več, ampak tisto je že bolj preseravanje s toplicami, luksuznimi bolnišnicami in podobno.
1. preberi moj post, pisala sem o 20 eur dodatnega zavarovanja, o tem kaj z 200 eur dobiš v Ameriki pa mi ne pridigaj, ker moji sorodniki plačujejo bistveno več in morajo vsak poseg mastno doplačat. Videla na lastne oči, ti se pa kar prepričuj, da temu ni tako in išči milijardo izgovorov, da lahko pljuvaš po vsakem.
2. če imaš tako visoko plačo se sploh nimaš kaj pritoževat.
3. pri nas zdravniki in sodniki niti približno nimajo tako bajnih plač kot si nekateri domišljate. Pa vseeno živite v tem prepričanju, če vam bo lažje, meni se ne da prepričevat prepričanega. jaz trdim tisto, kar vidim na lastne oči.
1. preberi moj post, pisala sem o 20 eur dodatnega zavarovanja, o tem kaj z 200 eur dobiš v Ameriki pa mi ne pridigaj, ker moji sorodniki plačujejo bistveno več in morajo vsak poseg mastno doplačat. Videla na lastne oči, ti se pa kar prepričuj, da temu ni tako in išči milijardo izgovorov, da lahko pljuvaš po vsakem.
2. če imaš tako visoko plačo se sploh nimaš kaj pritoževat.
3. pri nas zdravniki in sodniki niti približno nimajo tako bajnih plač kot si nekateri domišljate. Pa vseeno živite v tem prepričanju, če vam bo lažje, meni se ne da prepričevat prepričanega. jaz trdim tisto, kar vidim na lastne oči.[/quote]
Jaz ne pridigam, sem živel v ZDA 5 let in natančno vem, da tam zdravstvo ni hec. Vem pa, da za par sto dolarjev na mesec dobiš že konkretno kritje in nič čakalnih vrst. Kaj tvoji sorodniki doplačujejo ne vem, odvisno pač kakšno polico so sklenili z zavarovalnico – če v njihovi družini pride recimo 40$/osebo/mesec potem verjamem, da morajo doplačevati.