Najdi forum

Ali z leti pride tako?

Lp. Stara sem 52 let .Bom poskusila opisati neke osnovne stvari da se lahko bolje odgovori na vprašanje.

Pred priblizno letom dni sem opazila da stvari ki sem jih prej dosti intenzivneje čutila , sedaj ne čutim več . Recimo če sem prej kda prišla pred šolo , trgovino, igrišče , lokal sem se spomnila nekih trenutkov in čustva so se zbudila, kakor tudi neka nostalgičnost… sedaj že leto dni pa precej manjkajo ta čustva .Če sem kdaj prej povohala kakšen parfum , čustva stopijo v ospredje in spominjam se časov ko sem uporabljala ta vonj parfuma, sedaj ko ponovno ta parfum povoham ne čutim vec tako intenzivno ali pa zelo slabo.Enako je z ljudmi in spomini nanje. Tudi če neko osebo dlje časa ne vidim ne vzbuja v meni vec tako intenzivnost kot takrat pred leti .Enako je s pesmimi ki so spominjale na žalostne in vesele trenutke .Tudi če se odpravljam na potovanje ki me je vcasih zelo popeljalo v evforijo , sedaj tega ni vec ali pa v slabšem pomenu. Tudi če bi jutri ostala brez službe me to ne bi ganilo kot nekdaj , kot strah ali panika. Čeprav to kljub temu nekje v globini cutim to nima intenzivnosti kot nekoč. Od zdravil jemljem edino Concor za aretmijo . Drugo nič. Depresivna nisem . Pride to z leti mogoče in ali je to znak koncne zrelosti ?

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Spoštovani,
lepo ste opisali situacijo pa tudi ugotovili morebitne vzroke. Preden sem prebral vaš zapis do konca, je bila moja prva hipoteza, da je opisano doživljanje videti enostavno kot rezultat psihološkega dozorevanja. Intenzivnejša doživljanja kot jih opisujete iz preteklosti bi lahko bila značilna za še malce “najstniško” osebnostno strukturo. Za zrelejšo strukturo pa je značilno, da doživlja stimuluse manj intenzivno, bolj v skladu s tukaj in zdaj. Druga moja misel je bila, da bi lahko na manj intenzivno doživljanje vplivale depresivne (ali kakšne druge) čustvene reakcije. Ker ste sami zanikali slednje, je v tem trenutku kot najbolj verjetna videti prva hipoteza – psihološko odraščanje. Seveda pa bi lahko opisanim spremembam botrovali tudi drugi faktorji. Če bi sprememba postala težava, bo na mestu pogovor s strokovnjakom, da se natančno ugotovi za kaj gre in če je potrebo kakorkoli ukrepati.
Lep pozdrav,
Uroš Drčić

*** mag. Uroš Drčić, transakcijski analitik - psihoterapevt *** m: 031 336 452 *** e: [email protected] url: revitacenter.si

New Report

Close