Najdi forum

Ali vam je kdo dolžan denar?

Ker je bilo že toliko o raznih pufih in denarju, ma zanima ali je vam kdo kaj dolžan?
Jaz imam namreč zunaj kar lep kupček denarja, ampak zaradi naših počasnih sodnih mlinov se nič nikamor ne premakne, izvršbe so tu, ampak mi nič ne pomagajo. Pa smo včasih bili veliki prijatelji, če razumete!

Razumem in socustvujem.

Ne, meni ni nihce nic dolzan, pa tudi izgleda nisem clovek, h kateremu
bi si drugi hodili sposojat denar. Zgodilo se je le enkrat, da sem eni punci
posodil 10 jurjev, v “garancijo” mi je celo pustila svoje voznisko dovoljenje,
pa sem jo potem vseeno moral preganjati skoraj po celi Ljubljani in v izterjavo
vkljuciti celo njene starse, da sem dobil denar nazaj. Zelo neprijetno, ne bi
vec.

Jaz,sem si sposodila,in plačujem 10% obresti.Garancija je bil le moj podpis,nič drugega.Bilo je nujno in sem pristala na take obresti.Sicer,pa človek pozna mene in mojo družino,in mi zaupa.Dogovora se namreč vedno držim.
Zdaj sem že pri koncu odplačila.
A je sicer to praksa 10%(privat posojilo)?ali gre tudi manj?

Zaradi slabih izkušenj sem stvari malo dodelala. Poslovno si dogodki sledijo nekako tako. Ali avans, ali pa pisne podkrepitve dogovorov, naročilnica obvezno, itd. Tako se potem stvari na sodišču hitreje odvijajo. Privat pa se ne zapletam v finančne odnose, zato ker sem na ta način zgubila par “prijateljev”, ki so me želeli nate…… Sedaj so globoko užaljeni, ker sem zahtevala svoje in nimamo več kontaktov. Škoda.

Kolega mi že 2 meseca nosi zadnji obrok (5.000 SIT) od računalnika, ki sem mu ga prodal. Res je zoprno, ko se človek sam “ne spomni”, da ti mora denar vrniti. Drugič mu pač ne bom več tako ugodil oz. sploh kaj posodil.

Tudi sama sem nekajkrat morala dobesedno prosjačit za denar, ki sem ga posodila. Nazadnje je bilo pred tremi leti, okrog 10.000 sit.

No, tisti osebi ne bi nikoli več posodila niti tolarja. Oz. sem to povedala tudi ostalim prijateljem, da ne bom denarja več posojala. Sem že zgledala kot kakšna posojilnica. Mislim, da so kar poštekali in zdaj me ne sprašujejo več, če jim posodim.

Pri denarju se vse konča.

Hja, vidim, da so pri vas zneski precej nižji.
Meni sedaj z zamudnimi obrestmi vred eden izmed mojih zdaj že bivših prijateljev dolguje za osnovnega Passata, drugi pa za ful dodatno opremo, če si preračunate, vidite, da to res ni malo.
Ampak za vračilo mi je vedno bolj jasno, da kljub izvršbam lahko čakam, da prideta vsaj do penzije, upam le , da ju prej ne pobere.

živjo

jest sem tudi že dostikrat posodila, sicer le po nekaj jurjev, in to ponavadi prijaltejica, pa še silila sem se, ko sem videla, da jamrajo ali so brez denarja.

Ko pa sem jaz nujno rabila 20 jurjev, pa kar nobenega naenkrat ni bilo, ki bi imel toooooollllliko denarja….Enkrat mi je moja lastna sestra, s katero sva sicer na bojni nogi, bila dolžna 10.000-pa še danes jih ni dala, vmes je kupila nov avto, stanovanje opremila………….ne mi rečt, da nimaš!

sicer pa jaz ne bi mogla nikomur posodit za osnovni model pasata ker sama rpemorem le avto za 2000 DEM. Verjetno gre pri JANU za večje denarje, ker ima večje prihodke. Zame je 20 jurjev veliko, zanj pa paš osnovni pasat……
Moj sosed bi umrl za 200 SIT, ki sem mu jih bila dolžna 2 dni, ker sem imela le veliki denar, le po 5 in 10 jurjev…..pa jaz sem se bolj bedno počutila kot on…….

FACIT: Dobrota je sirota…………..

Denarja, avta in ženske (moža) se ne posoja.
To je en star rek se mi zdi in kar drži.

Posodila sem že in dobila vedno vrnjeno. Malo instinkt, malo sreča. Zadnje čase nič ne posojam, ker nimam kaj.

Se v nacelu strinjam, le pri avtu bi bil bolj popustljiv – vsaj jaz si ga velikokrat
sposdim od starsev, pa mi to zelo prav pride. Seveda ga tudi vedno vrnem –
opranega in s polnim tankom bencina.

Jan! Kaj pa rubež premičnin? Sigurno imata kaj vrednega! Res pa je, da se sodni postopki takoooooo vlečejo.

Ker sem slisala svoje starse pripovedovati veliko takih zgodb o “posojilih”, ki so jih terjali prijatelji, mislim, da me je pamet srecala se pred slabimi izkusnjami. Neki prijatelji so si hoteli sposoditi denar za avto njihove hcerke. Ker je moja mama varcevala za svoj avto in si ga je kupila, so bili jezni, ko so ga videli! (Sicer ne razumem,da to prijateljstvo se kar traja, ker je denar vsake toliko casa v igri, ampak starsa pac ne posodita.)

Sicer pa pri velikih posojilih vedno terjajte poroka. In to seveda takega, ki denar ima. Ce pa vas kdo prosi, da bi mu sli za poroka – pritrdite le v primeru, da je kdo iz ozje druzine (sin, hci, oce, mati) in so odnosi v redu. Vsem ostalim niste dolzni nicesar. Tudi mojima starsema se je ze primerilo, da so ju prijatelji prosili, da naj gresta za poroka npr. njunemu brezbriznemu sinu! Visek…

Edina izjema, ki bi jo jaz naredila je, da bi posodila denar prijatejici, ki nima starsev. Ampak me ni se nikoli prosila. Ji pa skusam pomagati tudi drugace.

Sončnica, nažalost nima nič, kar bi bilo vredno, hiša je pisana na izvenzakonsko partnerico, tisto, kar je premičnin, pa niso vredne nič. Mislim, da je večino denarja porabil v nočnih lokalih,sedaj pa služi s priložnostnimi deli, sicer se pa že 5 let ne pogovarjava, pa tudi izogiba se me.
Če bi dal odnesti tiste premičnine, ne bi s tem nič rešil.
Ta drugi dolžnik pa je nažalost svak, s katerim sem se pa tudi skregal, ker za tožbo dobesedno proti lastni sestri pač nisem.

Jan, hudicevo nezavidljiva situacija, res bos tezko kaj dosegel.
Problem je tudi v pomanjkljivi zakonodaji, ki v glavnem onemogoca, da bi npr. v takih primerih, ko dolznik “nima nic” kar bi mu lahko rubili, da bi pac rubili njegovim
bliznjim sorodnikom ali izvenzakonskim partnerjem, kot je v svetu marsikje.

Če ne posodiš ti ne more nihče biti dolžan. Sama denarja ne posojam, ker se človek na napakah drugih nauči. Najslabše pa je posojati prijateljem, ker ti ponavadi to izkoristijo in najtežje od njih izterjaš dolg. Sicer pa, čisti računi, dobri prijatelji.

10% (na marke) je že kar ugodno, jaz sem včasih na zelo velike vsote plačeval 20, pa potem 15, pa 12. Nikoli nisem bil srečnejši ko takrat ko sem se po mnogih letih znebil tega problema.

Če pa gledaš z vidika posojilodajalca, pa 10% pravzaprav ni veliko, potrebno je upoštevati tudi evropsko inflacijo, tako da je to realno 6 – 7 %.

New Report

Close