ALI UROLOG KAR VE
Splošna zdravnica me je po pregledu levega moda, ki se je v enem mesecu močno povečalo, z napotnico nujno poslala k urologu in posebej poudarila, naj ne čakam niti eno uro ter mi hkrati povedala, kako poteka zdravljenje raka na modih. Urolog pa je napisal, da se ne more opredeliti in dal redno napotnico za uz, tako da sem naročen čez 3 mesece. Hkrati je povedal, da je operacija neizbežna in mi dal pripadajoče papirje v podpis. Malo sem zaskrbljen, zakaj moram čakati, če se on ni mogel opredeliti o vzroku na velikost moške pesti (v izvidu zapisano) povečanega moda. Kaj naj naredim?
Spoštovani!
Ali vam je osebna zdravnica dejansko natančno pretipala moda? Moda se lahko povečajo iz veliko različnih razlogov. Rak mod je le eden od njih. Če bi urolog posumil, da gre za to, ne bi čakali, ampak bi vam takoj določil rok za odstranitev moda v nekaj dneh ali tednih. Če pa je ocenil, da gre na primer za hidrokelo (tekočino med ovojnicami moda), potem je to povsem nenevarno in se nikamor ne mudi. O kakšni operaciji pa ste se pogovarjala z urologom? O odstranitvi moda? O biopsiji? O čem drugem?
Ali ste oddali tumorske markerje za testis (LDH, beta HCG in AFP)? Ali so vrednosti normalne?
Možnost opraviti ultrazvok privat je kolikor hočete – poiščite torej privatnega radiologa in opravite UZ skrotuma – tam radiologa vprašajte – ali gre za tumor ali ne? Če gre za tumor, pojdite nazaj na urologijo in to povejte.
Lepo pozdravljeni!