Ali ste se / se boste odločile za naravni porod ali za epiduralno oz. za Ultivo?
rodila sem s carskim s spinalno oz. epiduralno potem, ko popadki niso šli nikamor.EA je zakon in bi jo vzela tudi pri naravnem. ne boli ne lokalna injekcija, niti vstavitev katetra (seveda, če imaš tako dobre zdravnike, kot sem jih na srečo dobila jaz). popolnoma sem zaupala mariborskim zdravnikom, bila sem ves čas nasmejana, ker so me vseskozi vzpodbujali in pomirjali in res se je končalo tako, da se bolje ne bi moglo. presrečna sem z babyjem in potekom poroda.
Sama sem zelo za naraven porod in sem si takega tudi želela. Kakšna EA,
mene je bilo groza pomisliti na to, da bi me špikali v hrbtenico…
Meni so dali umetne popadke in me je grozno bolelo, potem so mi skozi
kanal dali nekaj za pomiritev, me je strašno zadelo, da se mi je kar vrtelo v glavi, no bolelo ni nič manj. Rodila sem po osmih urah res bolečih popadkov, vakumsko.
Na sosednji postelji je bila ena z EA. Brez komplikacij, hitro se je
odpirala, rodila je v treh urah!!!(malo za mano). Se mi je kar za malo
zdelo, verjemi.
Ampak mi ni za nič žal, le želela bi si biti v boljši kondiciji, psihični in fizični, ker mi je na koncu precej zmanjkalo moči.
REs pa pomaga, če se znebiš strahu in sodeluješ z osebjem.
Pa seveda dober mož/partner zraven- ki ti po osmih urah masiranja križa in
potem ko mu že skoraj zlomiš roko, reče: ponosen sem nate!
Cena EA in ultive je okrog 170-180 eur.
Srečno!
Meni je pa smešno, da skoraj vse po vrsti pišete, da ste imele naravno porod “samo s protibolečinsko flašo”. Naravni porod je namreč porod, pri katerem se ne da nič proti bolečinam (ne intervenozno, ne preko “gas maske”), porodnice se ne klistira, ne brije, presredka se ne reže. To je naravni porod, ki je v slovenskih porodnišnicah praktično nemogoč.
Zato se mi zdi res smešno, ko ste nekatere tako ponosne nase, ker ste kao naravno rodile. Najprej je potrebno razčistiti terminologijo.
Zdaj pa odg na vprašanje: če se bo le dalo, bom v drugo rodila z Ultivo, prej pa se bom posvetovala s kolegom porodničarjem, ki je bil z mano že ob prvem porodu.
no kaj pa če imaš poleg svojih še infuzijo z umetnimi (ki niti primejo ne- zaradi pospešitve ker je otrok v krizi) in na koncu opravljen še v zadnjem trenutku vakuum, ker se na CR ni bilo časa pripravit i sta bila ogoržena oba (dojenček in porodnica). boš tudi trdila da ne vemo kaj je naravni porod. ko po 12 urah tvojih rednih popadkov, ki jih le z težavo rpedihaš, ko se ne premakne nikamor, ko te zajame panika, ker se zavedaš (kot sem se jaz, zaradi svoje profesionalne napake), da so odločilne minute, ko kot vemo vsi mama ve najbolje kaj se dogaja pa če je iz tega foha ali ne? tudi me ne vemo po tvoje kaj je naravn porod?
To, kat opisuješ definitivno ni naraven porod, čeprav je to vaginalni porod.
Še enkrat: v SLo porodnišnicah je skoraj nemogoče roditi naravno.
Ne vem sicer zakaj sem te tako razburila. Jaz sem v porodni sobi babici takoj rekla, da naj mi da najmočnejše kar ima proti bolečinam, tudi z uporabo umetnih popadkov sem se takoj strinjala. Čeprav sem rodila vaginalno, pa niti slučajno to ni bil naravni porod.
Drugače pa absolutno podpiram izbiro (torej, da ima porodnica pravico izbirati), verjamem pa, da imajo porodničarji in babice utemeljene razloge za uporabo umetnih popadkov, protibolečinskih zadev, klistirja itd…
Je pa fino, če vsaj približno poznaš terminologijo, ker drugače izpadeš malo neveden.
Pred porodom se nisem nič zanimala in nič brala o njem. Vse kar sem videla in slišala je bilo na materinski šoli. Ena babica mi je močno odsvetovala forume, ker je mnenja, da ženske preveč prestrašijo. Ženska, ki pa pride v porodno v hudem strahu, pa je zakrčena in porod poteka dosti težje in boleče kot bi sicer. Brala torej nisem nič, berem zdej :).
Tako se tudi nisem odločala za nobeno Ultivo ali EA. V porodni so mi dali masko, ki mi je izjemno pomagala, saj sem dosti lažje dihala, potem mi je dala v žilo že neki od česa se mi je nenormalno zvrtelo in sem bruhala. Bila sem kot zadeta, bolelo ni pa nič manj. Dokler so bili samo moji popadki je bilo pravzaprav krasno, ker ko mi je dala umetne, sem pa mislila, da je konec z mano. Pa nisem mehkužna, bolečino dobro prenašam, ampak tisto je bilo pa hudo. Pa sem preživela. Dosledno sem upoštevala babico, ki je bila izjemno prijazna in me skoz vzpodbujala. Po štirih urah v porodni sobi sem rodila deklico. Ko prerežejo presredek, zapeče, ampak pri tistih bolečinah je bilo to tako kot nič. Zapeče tudi, ko ti dajo injekcijo pred šivanjem. Sami šivi potem pa čisto odvisno od posameznice in seveda koliko je bila rezana.
Jaz sem imela izjemno srečo, vse je šlo gladko in hitro. G mi je na poporodnem pregledu rekla, da če ne bi videla šivov, ne bi nikoli rekla, da sem rodila, pa je bil otroček težek 4kg.
Sama menim, da sem si naredila največjo uslugo s tem, ko nisem brala forumov glede poroda in ker sem poslušala babico.
Čimmanj strahu, ko pade ven je namreč res, da bolečina izgine v trenutku.
Drage sotrpinke,
rodila sem 4x, pričakujem 5. otroka. Dvakrat sem imela prerezan presredek, zato vam toplo priporočam, da ubogate babico in pritiskate res samo takrat, ko vam reče, pa se ne bo pretrgal oz. ga ne bo treba rezati. Pri prvi hčerki sem še dolge mesece “čutila” brazgotino. Pri vseh 4. porodih sem imela umetne popadke, voda mi je sama od sebe odtekla le enkrat. Tokrat bi želela poskusiti z lastnimi popadki, da še to poskusim. Umetni namreč niso hec, ker začnejo delovati naenkrat zelo močno, medtem ko lastni začnejo počasi in šibko ter se stopnjujejo, hkrati pa se sprošča tudi neke vrste protibolečinski hormon v možganih, ki pomaga prebroditi bolečino. Najlažje sem rodila 3., ko sem bila v najboljši fizični kondiciji in popolnoma sproščena, da mi je babica rekla, da če ne bi videla CTG, bi mislila, da sploh nimam popadkov.
Sprostite se, sodelujte s popadkom, ker ni vaš sovražnik, ampak vaš in otrokov pomočnik, pa bo vse OK. In poskrbite se fizično kondicijo (hoja, stopnice, trebušnjaki…). Toliko od mnogorodke 🙂
Jaz sem pa imela Ultivo, ker so mi jo toplo priporočili, jaz pa sem se odločila, da bom pokimala vsem, kar bojo rekl, sam da bojo prijazni z menoj. Bilo je sicer fino, res mi je prihranila 2 uri bolečin (na koncu ti jo odklopijo), a mi je žal in se drugič najbrž ne bom odločila za njo. Cena je okrog 50€ (Kranjska porodnišnica), pa mi je ni bilo treba plačat, ne vem zakja, rekli so, da je bilo medicinsko indicirano, moja G pa je rekla, da možno, da zaradi oči, ker imam visoko dioptrijo. Jaz pa sumim, da so bili le prijazni, ker sem ob ceni zavila z očmi 🙂
Za celje sem slišala veliko pohval glede naravnega poroda, zato bi se na tvojem mestu raje osredotočila na to. Iz dveh koncev sem slišala, v obeh primerih od mam s 4 otroki, da sta imeli 1x ultivo in, da občutki, ko rodiš niso primerljivi…