Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Ali spi preveč?

Ali spi preveč?

Naj povem, da sem preden sem postavila vprašanje, prebrala okoli 15 odgovorov na to temo, pa nisem našla niti enega primera otroka, ki bi toliko spal kot naš.

Naš fant je star 11 mesecev in se mi zdi da nonstop samo spi.

Recimo ponoči spi od 13-14 ur (s tem, da ga zjutraj vedno pridem malo dregnit v sobico, ker sem ga že pustila, da se sam zbudi, pa je je po 14,5 urah še vedno spal).

Po eni uri budnosti zjutraj je že totalka zaspan in gre spat že okoli 9.30. Spi neverjetnih 3-4 ure (s tem da ga spet po 3,5 urah spet jaz zbudim, sam ne vem do kdaj bi vlekel).

Potem pa še popoldanski spanec.
Danes sem ga zbudila ob 1 popoldne, ob pol 4 je zakomiral in še vedno spi, kar je že dve uri. Itak ga bom šla spet zbudit.

Torej če seštejem moj otrok spi okoli 18-19 ur dnevno, s tem da ga še zbujam, drugače sploh ne vem, če bi kaj bedel??

Kaj svetujete?
Je preveč, je ok da toliko spi?

Ga naj ne zbujam?

Sem brala, da otroci ki so slabokrvni včasih preveč spijo, ampak naš je imel kontra problem, preveč hemoglobina, vrednosti okoli 150.

Hvala

Kako pa se obnaša, ko je buden? Ali je primerno aktiven, radoveden in vesel otrok?

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Hvala za hiter odgovor.

Ne, ko je buden, je čisto zadovoljen, vesel, aktiven otrok, samo zelo hitro spet postane zaspan.

Torej ga pustim toliko spati?

Ni kaj storiti, ker otroka ni mogoče držati budnega, če se mu spi. Postane samo vedno bolj tečen, razdražljiv, kasneje ne more zaspati in vse je narobe.
Pomembno je, da je normalno živahen in aktiven, ko je buden. Omenite pa lahko na naslednjem pregledu, da kar veliko spi.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Lepo pozdravljeni,
nisem zdravnik, sem pa svetovalna delavka in menim, da spanje toliko ur dnevno ni najbolj običajno. Otrok je torej buden le od 5 do 6 ur dnevno ? In v te ure je zajeto prehranjevanje, previjanje, gibanje, spoznavanje okolja in še kaj… Ne, to ni običajno in za duševni razvoj otroka tudi ne dovolj.
Otroka ne moremo šteti med zaspance, ker večino dneva prespi. In to ni dobro. Vaš otrok ne bi zmogel običajne vrtčevske rutine.
Nujno je, da izključite zdravstvene razloge in se zatem posvetujete tudi z otroškim psihologom.
Kaj otrok že zna ? Kdaj imate čas z njim šteti, brati knjigoce, spoznavati barve, vključiti igro z vsrtniki ????
Nočem vas strašiti, a to dr. Tanč ni normalno. Krepko presega vse ure tudi za nadpovprečne zaspance.
Sedaj ko so dnevi daljši in lepši ga zbujajte, pojdite z njim v naravo, med ljudi… Otrok mora bedeti, ne pa prespati obdobje, ki je ključnega razvoja za njegovo učenje in psihični razvoj.

Hvala tudi za vaš odgovor.

Danes je bil recimo buden 6,5 ure.
Sem ga nekaj časa držala pokonci, pa je res težko, ker je potem siten. Je pa popoldne lažje, včeraj sva mu čisto “vzela” popoldanski spanec, ker smo bili zunaj, ampak kaj… je zjutraj po 14 urah še drnjohal kot medvedek, ko sem prišla v njegovo sobico, sem ga zbudila in je bil potem še dve uri zaspan in si je mel oči. Kjerkoli mu vzamem, se nekje pozna 🙁

V razvoju pa zaenkrat ne zaostaja, verjetno ker tole spanje traja šele nekje 2 meseca, prej je spal zagotovo po 5 ur manj, kar naenkrat je začel toliko spat.
Dan za dnem je podaljševal in dodajal, sem pač vzela kot da je odkril “sladkosti” spanja, ampak tole se pa kar vleče. 🙁

V vrtec gre šele z drugim letom starosti, je pa res da če bi bil v vrtcu, si ne predstavljam kako bi to speljali, ker bi res prespal od 8 ur, najmanj 5. Oziroma jih ne bi mogel.

To je to, hvala za nasvet.

Posvetovalnico imamo pa šele čez 3 mesece, pa bom takrat omenila.

JOj, milkanaps, nisem želela, da moje pisanje zvenelo neprijazno.
Ampak to drži: na nek način zavidam staršem zaspancev, ker sama tega nikoli nisem izkusila. Ampak danes vem, da je bil to kljub naporom najbolj dragoceni čas za razvoj motorike, socialnih stikov in še česa.
Če bi se oglasili pri meni v službi, bi rekla – tako na daleč, brez pogovora s staršem – naslednje:
– če spi 14 ur skupaj mora vmes vsaj dve če ne tri ure bedeti, saj bo kmalu star leto ni; ob lepih dopoldnevih pojdita po zajtrku ven. Mogoče ga predrami kakšna zanimiva stvar (moj sin je dolgo zdržal ob mivki ali vodi). ALi že hodi, če ga držite ? KO postane malce bolj utrujen ga položite v voziček in z njim do trgovine. Tako se bo umiril, a mogoče ne bo zaspal.
Vsak dan poskušajte podaljšati budnost za pol urce, ne mu naenkrat vzeti polne doze spanja.
– opoldan ga dajte spati v svetel prostor, saj ga morebitna zatemnjenost še bolj uspava. POskušajte opoldanski spanec omejiti na največ dve uri in pol. In potem spet ven.
KO postane siten zamenjajte aktivnost za kakšno mirnejšo. A ne takoj spati: mogoče skupaj ležati in pregledati kakšno mehko knjigico.
Več kot 15 ur – v skrajnem primeru 16 ur – enoletnik naj ne bi spal.
Začasno si nastavite dnevnik spanja, da boste vodili novi ritem spanja in imeli zase točen podatek o številu ur spanja.

Verjemite, da je lažje svetovati za omejitev spanja kot obratno. A sinek in vi preveč zamujate, saj resnično spi preveč.
Mogoče bo postal bolj aktiven, ko bo shodil in naenkrat ne bo imel več toliko časa za spanje. A v mislih imejte povprečnega jasličarja, kjer izjemoma najmlajši počivajo dvakrat na dan. Velika večina enoletnikov pa zmore dan preživeti ob dvournem počitku, saj je tudi urnik vrtcev takšen.
Nujno ga morate pričeti zbujati. Če bo še to leto doma, lahko počiva dvakrat dnevno, a ne toliko ur.

Pozdravljeni,

doma imam deklico,ki je stara 3.5 meseca.

Zadnji teden se dogaja da veliko spi. Zvecer zaspi okoli 19.30 potem pa spi do 3h zjutraj vcasih se dlje se naje,spi do 7h spet poje in spi do 9h. Potem je budna,vesela,gibcna do max 11h takrat spet zaspi za slabo uro. Nato je zopet budna do popoldanskega pocitka ki traja 2 do 3 ure. Nato spet budna do vecernega spanja.

Ali spi prevec?

Naj povem da se ko je bila stara malo vec kot 2 meseca se je zbujala vcasih samo 1x na noc.

S tezo dobro napreduje.

 

Hvala za odgovor:)

Za to starost ni videti, da bi bilo spanja preveč.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close