Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Duševno zdravje Ali so psihične težave vezane na letni čas?

Ali so psihične težave vezane na letni čas?

Zadnja leta opažam, da se začnejo moje težave z depresijo in čudnim psihičnim počutjem vedno konec maja, trajajo cel junij, potem pa počasi izzvenijo…
Ali je to možno? S čim bi bilo lahko to povezano? Si morda sama ustvarim takšno razpoloženje, ker sem se po naključju ravno v tem obdobju parkrat počutila depresivno?
Prav nenavadno je, da ravno v tem obdobju, ki je v bistvu optimalno glede toplote, svetlobe in podobno…
Ima kdo podobne izkušnje?
Lep pozdrav.

Pozdravljena,

Kako prepoznati depresijo je eden od prvih korakov preventive. Psihiatri priporočajo, da ste pozorni kaj so pri vas sprožilni dejavniki oz. prvi znaki, saj se velikokrat pojavijo prav ti, pri ponovitvah epizod. Prav gotovo bi bilo dobro, da ste v tem času bolj pozorni na svoje počutje in tudi naredite več zase: sprehodi, šport, pogovori. Naj vas sam letni čas ne plaši, pomembno je, da ste prepoznali svoj vzorec in da ga vzamete resno. Ko pride ta čas se nanj pripravite. Včasih že sama priprava omili ali pa popolnoma prekine proces drsenja v depresivno stanje.
Mogoče vam bo pomagala ta primerjava: alergija v določenem letnem času; človek zanjo ve in se nanjo pripravi (dieta, tablete, zamenja kraj bivanja-če je možno,…)

Naj vas strah ne ohromi, raje vzamite stvari v svoje roke in se aktivno soočite z svojim stanjem.

Lepo vas pozdravljam,

Tanja

Brala sem, da se depresija najpogosteje pojavi v marcu (pomlad) in oktobru (jesen), tako da je sigurno kaj na tem.

New Report

Close