Spoštovani,
sem nova na forumu in vsem izrekam lep pozdrav in hvala za vaša mnenja 🙂
torej…
sem stara 24 let in sem se v času študija ZELO zapustila. Verjemite, da mi ni lahko to priznati, ampak nekega jutra sem se zbudila in se nisem več prepoznala! Na kratko: zdravo življenje sem začela pred enim tednom in do sedaj izgubila 3 kg. (kar je malo, glede na to, kaj sem do sedaj že prebrala na tovrstnih forumih). Vem, da ni preteklo veliko časa, vendar verjemite, da se po tednu dni počutim bolj, kot sem se kadarkoli prej!
Stvari sem se lotila z popravljanjem slabih navad! (jem vsaj tri manjše obroke, jem do 18.00, telovadim, spim 8 ur, v trgovino grem peš, opustila sem čokolado, hrano skoraj nič ne solim, ne jem belega kruha ampak rženega, spijem vsaj 2l vode…)
Redno jem zajtrk (2dl jogurta in pest svežega sadja ali ovsenih kosmičev / jabolko / kos rženega kruha s skuto,…) kosilo ( kakšna domača zelenjavna juha, puranje prsi, riž z grahom, paradižnikova solata z mocarelo..) večerja ( rženi kruh obložen s solato in paradižnikom, )
Bila sem čisto, ampak res popolnoma brez kondicije, tako, da sem začela z enourno intenzivno hojo, kar se je spremenilo v kombinirano hitro hojo – tek – hitra hoja – tek…. zvečer obvezno prakticiram 20 minutne vaje za spodnji del križa. Zjutraj pa naredim raztezovalne vaje in nato pol urno telovadbo npr. : https://www.youtube.com/watch?v=lOZDN1UnZ9U&list=PLE5DE8C8CB8CCC4A5&index=3
Sedaj pa bi potrebovala pomoč 🙂 in sicer: ali je to dovolj? časa imam cel dan dovolj, tako, da si razporedim aktivnosti.
Sem se tega lotila pravilno?
Dnevno naj bi potrebovala 3303 kalorij? je to sploh možno? http://www.timebreak.eu/fitnes-kalkulator/dnevna-povprecna-poraba-kalorij 168cm/111kg
sedaj jih ne pojem toliko. doma vodim evidenco kalorij katere zaužijem (cca: 1500).
Jaz mislim da je 3303 kalorij dnevno preveč. Glede na tvojo težo bi rekla cca 2000 na dan. Ko pa izgubiš nekaj teže pa si manjšaj kalorije. 1500 kalorij pa imaš sedaj premalo, ker boš ratala preveč lačna oz ti bo telo skladiščilo vse kar poješ. 1500 kalorij boš rabila pri cca 70 kg, pa boš še vedno hujšala.
Lp
Ne vem, ali je pri takšni teži pametno obremenjevat sklepe s tekom – praviš, da delaš vaje za hrbet, predvidevam, da z razlogom?
Jaz bi ti bolj kot tek priporočala hojo v hrib in to po možnosti po travi/gozdu. Poskusi za začetek s kakšnim majhnim klančkom in potem stopnjuj. Se mi zdi, da je to precej zahtevnejše od ravnine.
Lotila si se pravilno! 🙂 Čestitam!
Kot so ti že dekleta svetovala: tek ful obremenjuje sklepe in mogoče res ni primerno. Posledic ne boš čutila danes in jutri, ampak kasneje. Pomembno je tudi, kakšno imaš obutev. Kdaj je fino stisnit zobe in odštet par € več za res dobre superge. Čeprav (pa ti NI reklama!) so Lidlovi, ki so zelo poceni, ocenjeni zelo dobro. Samo namig! 🙂
Te pa vabim, da se nam pridružiš v temi: “Hujšajmo skupaj! Pridruži se tudi ti!” Par deklet, ki se borimo in spobujamo. Je res lažje, če imaš nekoga, ki malo bedi nad teboj. Četudi samo na forumu. 😉
Čestitam za odločitev za spremembo in želim veliko uspeha. Bi pa podala nekaj pripomb, ki so seveda osebno mnenje in ne pričakujem, da bi to MORALA početi. So samo predlog
Najprej ti svetujem, da opustiš kruh. Čeprav je to rženi, pri hujšanju ni dobra izbira zaradi vseeno visokega glikemičnega indeksa. Tudi mlečni izdelki niso najboljša izbira. Ovseni kosmiči so super za zajtrk, prav tako bi bilo dobro večkrat vključiti jajca
Izogibaj se sladkorju, na začetku ti bo težko, vendar se sčasoma navadiš in ti sladkarije sploh ne dišijo več. Pij veliko vode in zelenega čaja.
To kar izgubiš v prvih 14 dneh ni maščoba ampak voda, zato se s tem ne obremenjuj. Ne glej na tehtnico ampak na ogledalo. 1500 kalorij je premalo, lahko se ti upočasni metabolizem in to ni dobro
Predvsem pa ne hodi spat lačna. Lahko ješ zvečer, jaz vedno jem pred spanjem. Če stradaš telo potem samo začne kopičiti nepotrebne zaloge. Pomembno je le, kaj ješ. Ne jej ogljikovih hidratov (razen zelenjave) ampak beljakovine oziroma maščobe. Zvečer lahko ješ meso, zelenjavo, jajca,…
In predvsem ne boj se zdravih maščob. Kupi si kvalitetno olivno olje, za segrevanje pa uporabljaj kokosovo mast
Glikemični indeks že davno ni več merilo. Brez skrbi, lahko ješ kruh, samo ga je treba veliko manj. Omejiš na kos ali dva na dan, odvisno koliko si ga do sedaj.
Pa tudi kokosova mast ni edina maščoba, ki jo lahko uporabiš. Jaz uporabljam olje olje ogrščice, ki se dobi v spreju in mi je bolj enostavno. Eni rečejo olje oljne repice, to je pogost izraz, v resnici je to oljna ogrščica in po angleško se reče Canola oil.
Naj bi izgubljal do 1% telesne teže tedensko, ni panike, če je res več kg, da tudi več. Jajca so OK, zardi zaviranja apetita, plus tega da so to beljakovine, poleg ovsenih kosmičev pa ne pozabi š npr. na pirine, proseno kašo…