ali se splača obnova stare hiše?
Živjo
Zanima me kaj menite o obnovi stare hiše.Vem, da je obnova odvisna od starosti hiše, vendar me zanima ali se to splača ali je bolje, da kupiš parcelo in zidaš nanovo?
Kako pa je kaj z nadomestno gradnjo? Koliko denarja se pri tem prišpara?
Sem pred težko odločitvijo. Ali kupiti stanovanje in živeti na nekaj kvadratih ali počasi graditi hišo?
Prosim za čim več mnenj.
Hvala.
Lahko ti odgovorim za nadomestno gradnjo.
Prihraniš pri plačilu priključnine na vodovod, elektriko in telefon.
Prihraniš pa tudi pri plačilu komunalnega prispevka. Obračuna se ti samo komunalni prispevek za povečano stanovanjsko površino – to samo v primeru, če bo imela nova stanovanjska hiša večjo stanovanjsko površino kot jo pa ima obstoječa.
Po drugi strani pa boš porabila določena sredstva za rušitev stare stanovanjske hiše in za odvoz gradbenega materiala na ustrezno deponijo.
Preden bi se odločil za prenovo stare stanovanjske hiše bi si najel sodnega cenilca gradbene stroke, mu plačal za njegovo delo, da bi mi povedal kolikšna bi bila eventuelna vlaganja v to stan. hišo (povedal bi mi kakšno je stanje hiše). Veliko raje kot za prenovo stare stan. hiše bi se pa odločil za nakup stanovanja ali za zidavo nove hiše.
Obnova je smiselna samo takrat, ko ni možnosti za kaj drugega.
Pri obnovi je potrebno uporabljati dražje postopke in materiale.
Vedno se pojavlajo nepredvidena dela.
Dobro je samo to ker lahko počasi financiraš obnovo.
Absolutno je najboljša možnost nadomestna gradna manjšega objekta. Ni skoraj nič stroškov z odstranjevanjem.
Mislim, da je bilo v eni starejših izdaj Dela in Dom to zelo lepo razloženo, predvsem pa je treba zagotovo vprašati strokovnjaka. Če gre samo za povečanje oken, novo streho, dvig za nadstropje, je to zagotovo smiselno, če je pa treba zrihtati vse od A do Ž, pa je že vprašanje. Jaz bi vsekakor riskirala strošek za izvedenca, preden bi se dokončno odločila.
Če ti je pa hiša všeč kot taka (nekatere stare hiše imajo res svoj šarm), potem si si na eno vprašanje že odgovorila, treba je samo še predvideti stroške.