Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Zdravstvo pri nas? ALI SE KARTOTEKA LAHKO KOPIRA?

ALI SE KARTOTEKA LAHKO KOPIRA?

Zanima me, ali lahko svojo kartoteko fotokopiram, ker iz nje rabim določene podatke, ali res ne smem in s katerim zakonom je to določeno? Rabim podatke za zavarovalnico, a mi zdravnica govori, da tega ne dovoli, ampak da ona napiše potrdilo, ki stane nekaj okrog 5000 sit. Nesmiselno se mi zdi, saj odškodninske družbe sprejemajo tudi fotokopije zdravstvene kartoteke, fotokopija pa stane zgolj 300 sit, kar je v primerjavi z 5000 sit, znatno manj.
Hvala za odgovore!
Neja

Kartoteka se lahko kopira, ampak to ti mora narediti tvoj zdravnik. Kolikor sem sledila polemiki, pa za fotokopiranje nisi dolžna plačati (razen mogoče vrednost fotokopij), saj je dokumentacija tvoja osebna pravica. Predpis je bil sprejet menda lani, žal pa ga vsi zdravniki še ne poznajo. Nekateri celo trdijo, da nimaš pravice do vpogleda! S tem v zvezi je bila izdana tudi odločba nekega razsodišča, a ne vem katerega. Sicer pa tu vsi vse vemo in ni vrag, da ti ne bi kdo natančneje odgovoril.

jaz sem tudi morala kopirati za zavarovalnico in mi je to zdravnica naredila brez pripomb.Ona to MORA narediti. Če ne bo hotela pridem jaz tja… lp

Ja cukerček, ti kar pridi. Mi je dala jasno vedeti, da tega ne dovoli, da lahko tam pogledam v kartoteko, ampak da ona napiše potrdilo. Opica, ti rečem…. V torek grem spet v napad….bom sporočila, kako bom uredila.
lp, neja

Ena fotokopija stane 10 ali 11 SIT, ne pa 300 SIT!

Sem se potrudila in kar sama poiskala svoje pravice. Če bi pa kdo rabil, pa je tukaj povzetek:
Pravica do vpogleda v zdravstveno dokumentacijo

Pacient ima pravico do vpogleda v celotno zdravstveno dokumentacijo, ki se nanaša na njegovo zdravstveno stanje.

Predpogoj za vpogled v posameznikovo zdravstveno dokumentaciji je njen obstoj. Zdravstveni zavodi in zdravstveni delavci so po zakonu dolžni voditi zdravstveno dokumentacijo in druge evidence. Zdravnik lahko pravico do vpogleda v zdravstveno dokumentacijo odreče le, če oceni, da bi to škodljivo vplivalo na pacientovo zdravstveno stanje.

Pravica do vpogleda v zdravstveno dokumentacijo obsega poleg pravice do fizičnega vpogleda tudi pravico do izpisovanja podatkov iz evidence. Glede na to, da pacienti običajno niso strokovnjaki na medicinskem področju je bolje, da pacient zdravstveno dokumentacijo fotokopira. Zdravnik oziroma zdravstveni delavec mora v tem primeru pacientu nuditi ustrezno tehnično pomoč, ob tem pa lahko zaračuna materialne stroške.

Pravica do vpogleda v zdravstveno dokumentacijo ne obsega pravice, da bi pacient zdravstveno dokumentacijo brez nadzora odnesel iz zdravstvenega zavoda in jo kopiral kje drugje. Zdravstveni delavci so namreč odgovorni za vodenje ter varovanje zdravstvene dokumentacije. Če pri zasebnem zdravniku ni možnosti fotokopiranja, mora pacientu omogočiti fotokopiranje tam, kjer je to najbližje izvedljivo.

V primeru, da vam zdravnik ne omogoči vpogleda v vašo zdravstveno dokumentacijo, se najprej posvetujte z njegovim nadrejenim, sicer pa lahko to pravico tudi neposredno iztožitve pred sodiščem. O postopku se posvetujte z odvetnikom. Kršitev pravice lahko prijavite tudi Inšpektoratu za varstvo osebnih podatkov, ki deluje v okviru Ministrstva za notranje zadeve.

lp, Neja

Kopijo izvida lahko dobiš. Problem je v tem, da zavarovalnice običajno zahtevajo Mnenje izbranega zdravnika o delazmožnosti, ne pa kopije kartoteke. To mnenje se plača, ZZZS ni plačnik storitev za zavarovalnice.

Dobra zavarovalnica ti ob izplačilu zavarovalnine krije tudi stroške za to mnenje. Ob predložitvi računa, seveda. Preden se skregaš z izbranim zdravnikom preveri še pri zavarovalnici, kaj sploh hočejo.

Spoštovani!

Tole drži.

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

New Report

Close