Najdi forum

Ali rabim pomoč?

Živijo. 🙂

Hm… Nevem niti kako naj začnem. V glavnem. Imam 21 let, hodim na faks, ki mi gre na papirju dobro in letos bom vpisala še enega. Moja družina je zelo v redu. Zdej problemi:

1. Občasno – zdaj res skoraj ne več se, ko mi je hudo nažrem in potem bruham. Morda je celo neka blalga verzija bulimije. Pazim da nikakor ne shujšam preveč, ne poškodujem kožo na rokah z zobi in da si ne obarvam zobe, na zadah, itd…, da ljudje ne bi kaj posumli in da ne bi razočarala starše. (ps: za to nihče ne ve)

2. Pred kakšnimi izpiti sploh ne morem jest in slabo mi dela. Naprimer med izpitnim obdobjem sem jedla resnično minimalno. To ful ni zdravo, hocem jest bolj zdravo.

Zelo mi paše če se s športom ukvarjam, samo med faksom in izpiti nekako ni časa. Zdaj med počitnicami, vsak dan pretečem kuperja dva krat najmanj in laufam vsaj pol ure na trenažerju. Ponavadi grem potem še na bicikel in z njim zlezem na en hrib (precej zahteven) pa tudi do hriba pridem z biciklom pa še kakšna reč zraven. Problem je ker tolko energije kot jo jaz rabim dat ven očitno – ni časa med faksom.

In zdaj se sprašujem kaj me tako zelo muči, da se toliko stresiram in resnično nevem. Morda starši, ki precej zahtevajo od mene in slabo prenašajo nerezultate. Oče ima zelo psihicno stresno službo in dosti krat je bil živčen ter se posledično nevede al nehote znašal psihično nad mano. Ampak tudi če je to res in ogovor na moje vprašanje (kar je zelo verjetno) ne vem kako bi mi lahko ta odgovor pomagal…

No zanima me ali sem dejansko že zrela za psihologa. Nikoli nisem se imela za človeka, ki bi ga rabil. Ampak nevem več. Ali potrebujem pomoč?

Draga “Goofy”!

Zanima te, ali potrebuješ pomoč. Hm, glede na to, kar si napisala, bi bilo morda na mestu, da bi vsaj zavrtela kakšen telefon in malo povprašala, kaj vse tole dogajanje v tebi pomeni.

Malo sem pobrskala po Internetu in videla, da se z motnjami hranjenja ukvarjajo v Društvu za vedenjsko in kognitivno terapijo Slovenije, ki je na Gotski 18 v Ljubljani. Telefonske številke nimajo zapisane, vem pa, da je tam tudi Svetovalni center, ki ima telefon: 01/583-75-00. Gotovo te bodo znali napotiti na Društvo.

Lahko, da je tole tvoje neko nedolžno dogajanje, lahko pa, da je že kaj bolj resnega. Če torej le lahko, se malo pozanimaj o vsem skupaj pri nekom, ki je specializiran za te zadeve. Domnevam, da te nekaj muči, če manipuliraš s hrano, po drugi strani pa se po športni plati izčrpavaš. Oboje skupaj je najbrž že kar znak za nek manjši alarm.

Za zdaj toliko, če pa te bo še kaj zanimalo, se še javi!

Maja

Spoštovana Goofy,

Napisala si:”Morda starši, ki precej zahtevajo od mene in slabo prenašajo ne rezultate”

Točno to, kar omenjaš zgoraj, je pravi razlog tvojih težav.

Vendar se sedaj več ne gre za tvoje starše, ampak imaš ta vzorec v sebi in isto pričakuješ in zahtevaš od sebe…
Prenajedanje je le znak psihične stiske..odseva psihično napetost in pomaga tlačiti tvoje občutke, saj jih seveda ne smeš izraziti, ker bi s tem pokazala, da nisi popolna.

Poznavanje vzroka težav je lahko začetek k odrešitvi. Seveda pa bo treba veliko delati na sebi, si priznati resnico in izliti vso bolečino, ki jo nosiš v sebi.

Priporočam strokovno vodenje in nekoga, ki mu lahko zaupaš…Daj bolečini duška..naj gre iz tebe……

Robi.

New Report

Close