Najdi forum

Ali potrebujem dieto?

Zdi se mi da sem zelo debela. Velika sem 170 cm, tehtam pa okrog 54kg. Lani sem imela 67 kg in zdaj shujšala do 54 kg. Nimam bulimije, ker ne bruham, anoreksije pa tudi ne ker jem! Rada bi imela raven trebuh, zato delam trebušnjake, in kar pomaga, vendar pitje vode me pa redi, zakaj?? Menstruacija mi tudi zaostaja že 2 meseca, zelo me skrbi. Stara sem 14 let, menstruacijo pa sem dobila v sedmem razredu.

Hvala za pomoč

Obupana

Draga Obupana,
na tvoje vprašanje v naslovu lahko rečem odločen NE, ne rabiš diete za hujšanje, ker je tvoja teža glede na starost in višino precej nizka, takorekoč bolj na spodnji meji zdrave telesne teže.
Nikakor nisi predebela, a vem, da je včasih razlika med tem, kako nas vidijo drugi in tem, kako se počutimo sami v svojem telesu. Morda ti bo koristilo branje knjige “Proč z namišljeno debelostjo”, lahko se tudi vprašaš, kaj te tako zelo muči, da si ti prevedla v “debela sem”, morda se lahko zamisliš tudi nad tem, kako bi ti videla postavo tvoje prijateljice, če bi bila tvojih kilogramov…
Kar pa ti hočem reči, je v bistvu to, da se prav večji življenjski problemi šele skrivajo za tem ubadanjem s kilogrami. Pri odkrivanju in spopadanju z le-temi pa včasih rabimo pomoč – če boš temu prikimala, jo kar poišči.

Morda samo še nekaj o ravnem trebuhu in menstruaciji. Prvo je mit za večino odraščajočih in odraslih žensk – manekenke in mnoge igralke nam smejoče razkazujejo ravne trebuhe, kot da je to nekaj čisto običajnega. A večina za kaj takega strada, se precej muči s telovadbo, ali pa celo zadržuje dih med fotografiranjem. Večina žensk pa živi z bolj ali manj izbočenimi trebuhi, saj že ob manjšem obroku hrane ali pijače pač napolnjen želodec vpliva na večjo izbočenost trebuha – jesti in piti pa hočeš nočeš moramo.
Menstruacija pa – lahko da je izostala zaradi hujšanja, ali pa še ni prav redna. Najbolje bo, da se pogovoriš z zdravnikom.
Lep pozdrav, Ana

mislim, da potrebuješ zdravniško pomoč, ker tvoja telesna teža je pod vsemi pravili normalne tečesne teže. Pazi kaj delaš, da ne zaideš v težave. Če je res, da ne bruhaš in da ješ – se vprašaj koliko in kaj?????Pogovori se s s kom ki se na to spozna

LP veliko uspeha

Aja NE rabiš dieto KER SI PRESUHA

New Report

Close