ali obstajajo otroci, ki ne govorijo
Spoštovani!
Mogoče je vprašanje trapasto, a me vseeno skrbi…
Naša je stara 3 leta in pol. Govori le približno 40 besed, ki niso čiste,zelo redko poveže 2 kratki besedi. Bili pri psihologu – nič posebnega vse v mejah normale. Začeli smo obiskovati logopeda a kakšnega vidnejšega napredka ni. Drugače je zelo vesel in kumunikativen otrok. Hitro se vključi v družbo otrok in starejših, obiskuje vrtec, dramatizira, se vživlja v različne vloge, pleše, poje v svojem “jeziku”, nakaže kaj želi tako da dobi kar potrebuje ali želi. Rada kuha, skrbi za dojenčka, zlaga puzzle, lego kocke, ob igranju se pogovarja po svoje, dramatizira, razlčni glasovi – strah, veselje, začudenje… Shodila normalno, gibalno izjemno spretna, riše bolj po svoje (krog, kvadrat, kačo, drugače pa večinoma čičke račke…) Bili na ORL, testirali sluh in vse normalno. Beremo knjige, razlagamo stvari, pripovedujemo in opisujemo slike, stvari, ki jih vidimo, je ne popravljamo oz. učimo, da naj ponavlja besede. Ponovimo pravilno besedo, ki jo pove po svoje (npr: ja to je grad ; ona: gad …) Ali obstajajo otroci, ki ne razvijejo govora? Kaj bi še lahko storili oz. kaj delamo narobe?
Lp, kia
Nekaj mi nagaja internet
pozdravljena kia.tudi sama imam podobno težavo.imam sina,starega 5let, popolnoma normalno razvitega,majhne težave le pri grafomotoriki,pri vseh testiranjah je dosegel nadpovprečne rezultate in je na splošno izjemno ljub fant.ima pa hudo govorno motnjo-verbalno dispraksijo.razvil je govorico razumlivo samo meni in mojemu možu.je pa kljub hendikepu zelo komunikativen in samozavesten.redno obiskujeva logopeda,specialno pedagoginjo,prav tako v vrtcu dobi pomoč mobilne pedagoginje.sama sem doksj hitro oposzils,da ni vse vredu z govorom tako,da sva s terapijami začela že pri dveh letih in pol.sem pa hitro dojela,da ga logoped ne bo naučil govorit,temveč uči bolj mene kako naj vadiva,saj je dvakrat mesečno,kar ga vidi premalo.naj ti še povem,da nama počasi gre na bolje,sploh v zadjem letu je napredek ogromen,še vedno pa nezadosten.zavedam se tudi,da težave ne morejo izginit čez noč in da bodo posledice najbrž ostale-IZPUŠČAJE ČRK(NJEGOVE BESEDE)MOREBITNO JECLJANJE…TAKO,DA PA TI NE UPAM TAKO OPTIMISTIČNO POTRDITI IZJAVO OD MATEJE.P.svetujem ti,da čimprej začneta z rednimi vajami da imaš veliko potrpljenja z njo in dobre volje .lep pozdrav
Moj sin je bil isti.njegov govor je bil hudo okrnjen, redki stavki so bili nepovezani, nerazumljivi, napačni skloni.tudi mi smo vsa leta obiskovali logopeda, z njim delali 24h na dan.Sin je sedaj star 15 let.Njegov govor se je popravil do te mere, da je skoraj normalen.Skoraj,…..ker še vedno se pojavijo problemi s skloni, pravilno oblikovanje stavka,zapis le tega.njegov govorni zaklad je dokaj skromen, čeprav po besedah njegove učiteljice je v večini ujel svoje vrstnike.Njegovo šolanje je bila ena sama kalvarija.Večina učiteljev je razumela njegove probleme, se je pa našel kdo ki je vseskupaj prepisal lenobi.niso mogli razumeti da npr. besede ki so nam vsakdanje, so bile za njega velik podvig.pri učenju sva morala tisočkrat ponoviti eno in isto besedo,…npr. evolucija, komunisti….pa še takrat ni bilo sigurno da se bo kljub učenju dane beseda pri testu tudi spomnil.Na testiranju je bil nadpovprečen v šoli pa smo komaj lezli iz razreda v razred.
ma o tem bi lahko napisala knjigo.vseh osem let šolanja je bilo naše življenje v senci šole in učenja, učenja…No , in v sredo imamo valeto.Vem da bom tam stala ponosna da nam je s skupnimi močmi uspelo!
Ne mislim da bo zgodba tvoje hčerke enaka.Želim ti samo sporočiti da se zgodi da govor ne poteka po ustaljenih smernicah. Če se stanje ne bo popravilo bi vam svetovala obisk Svetovalnega centra na Gotski v LJ.
SREČNO