Najdi forum

Ali morda?

Pozdravljeni. Te dni sem zasledila diagnozo fibromialgija. Čakam na datum za revmatologa, kontrolo nevrologa (se zdravim zaradi močnih migren) in endokrinologa. Sem v postopku diagnosticiranja in zdaj vidim, da vsi moji simptomi nekako nakazujejo na to varianto (FM?). Dosti sem že prebrala, ampak nikjer ne piše, kako bi se lahko lotila te bolečine na naraven način.

Najhujši so seveda migrenski glavoboli, neznosne bolečine v vratu in v lobanjskem dnu (celo na slikanje so me že dajali, pa nič našli), bolečine v ledvenem delu hrbtenice in medenici (?). V bistvu imam ves čas občutek, da imam gripo. Vse me boli. Težave imam z očmi, nimam solz, ves čas sem na umetnih solzah in dioptrija se mi slabša na pol leta. V zadnjem letu celo za -1,0. Bolijo me bezgavke v vratu, predvidevam (?), ker na tem mestu so samo bezgavke, in težko diham. Na zadnjem pregledu CT mi je pa še reynoldov fenomen izstopil (prsti so mi pomodreli, kot bi jih namočila v temno modro tinto). Težave imam tudi s sečnim mehurjem, ker moram na 20 minut na wc, kar pa seveda predstavlja težavo na kakšnem potovanju. Potem je pa tu še koža, na kateri imam ves čas nekakšne alergijske reakcije, čeprav so vsi alergijski testi negativni (luskavica, koprivnica). Že kakšni 2 leti opažam, da mi jenja tudi kratkoročni spomin (upam, da to ni samo posledica staranja, ker pri 35 letih bi morala biti na vrhuncu svojih zmogljivosti, sploh pri delu, ki ga opravljam).

Zdaj…kolikor poslušam svoje telo, se pač poslužujem razstrupljanja. Če se nekaj časa ne razstrupljam, se simptomi še ojačajo in postane tako neznosno, da obležim. Za migrene imam Imigransprint, za ščitnico imam eltroxin, za oči systan. Zanima me, ali obstaja še kaj, kar bi lahko naredila, da si to omilim. Dejansko opažam, da mi to odnaša storilnost in koncentracijo.

Hvala za odgovor. Lep pozdrav, Julija.

Bilo bi dobro če napišeš kakšno hrano uživaš (npr. zadnja 3 leta) in koliko si visoka in koliko kg imaš.

Zadnje 2 leti sem na ločevalni “dieti”. V bistvu nisem ravno na dieti, ampak ločujem. Ločujem zato, ker sem ugotovila, da imam težave pri kombinaciji določenih hranil. Težave imam tudi, če pojem meso. Zato se ga izogibam in jem raje kakšen sir ali stročnice (beljakovine). Zanimivo je, da mi škrob iz stročnic ne škodi, medtem ko mi krompir povzroči reakcijo na koži, napihnjenost in “slabo” počutje. Visoka sem 170, kilogramov imam 70-72 (ti dve kg mi mesečno nihata). Če ne ločujem, se začnem zelooo slabo počutiti telesno, pa še kilogrami grejo gor. Dodatna težava je hipotonost mišic, ki jo imam že od malega in dokler sem se lahko intenzivno ukvarjala s športom in bila v dobri fizični kondiciji, se je vse držalo skupaj, zdaj pa so mišice izgubile ogromno tonusa in toliko bolj boli, ker telo težko “nosi” to težo. Vem, da nisem nevarno pretežka, vendar pa hipotonus je že to veliko breme. Če začnem z vadbo, pa se potem 4 dni ne spravim “skupaj” od bolečn …

INTOLERANCA ZA BIOGENE AMINE, KONZERVANSE

Katja Adamič, Ema Mušič
(Vir: )

PATOGENEZA IN KLINICNI PROBLEM

Pri intoleranci za biogene amine (BA), konzervanse in druge aditive gre največkrat za psevdoalergijsko reakcijo, ki posnema simptome alergijske reakcije. Simptomi niso posledica reakcije z IgE protitelesi, temveč jih povzroča hrana direktno. Intenziteta simptomov je odvisna od doze oziroma od količine zaužite hrane. Pseudoalergije nimajo faze senzitizacije. Simptomi se lahko pojavijo že ob prvem stiku z določenimi hranili, biogenimi amini, prehrambenimi dodatki, konzervansi ali antioksidanti.

BIOGENI AMINI

Histamin je BA in ga najdemo v različnih hranilih. Njihova količina se viša z dozorevanjem hranil, velike količine ima postana hrana. Hranila bogata s histaminom in ostalimi biogenimi amini ter hranila, ki sproščajo histamin, so: kvas, ribe (zamrznjene, prekajene, soljene, konzervirane), raki, siri, meso (klobase,
suhomesnati izdelki), zelenjava (kislo zelje, špinača, jajčevec, paradižnikova mezga), alkohol (rdeče vino, belo vino, pivo, šampanjec), čokolada, sadje (ananas, jagode, papaja, citrusi, oreščki), aditivi in začimbe.

Histaminska intoleranca (HIT) je posledica neravnovesja med nakopičenim histaminom in zmožnostjo njegove razgradnje. Prevalenca HIT se ocenjuje med 1-3% in je najpogostejša pri ženskah v srednjih letih.

Histamin se sintetizira v mastocitih, bazofilcih, trombocitih, histaminergičnih nevronih in v enterokromafinih celicah, kjer se kopiči v znotrajceličnih veziklih. Degranulacijo oziroma sprostitev histamina iz mastocitov lahko sproži vezava specifičnega alergena na Fc_RI, nevropeptidi, komplement (C3a, C5a), citokini, hiperosmolarnost, lipoproteini, adenozin, superoksidaze, hipoksija, kemični in fizikalni dejavniki (ekstremne temperature, poškodba), alkohol in določena hrana ter nekatera zdravila. Histamin deluje preko 4 različnih receptorjev (H1, H2, H3, H4) v različnih tkivih. Povzroča kontrakcijo gladkih mišic, vazodilatacijo, poveča prepustnost žilja in sekrecijo mukusa, tahikardijo, spremembo krvnega tlaka, stimulira sekrecijo želodčne vsebine in bolečinskih nevronov (poudarila V. F.). Metabolizem histamina poteka po dveh poteh: z oksidativno deaminacijo z diaminooksidazo (DAO) in v metilacijskem ciklusu s histamin-N-metiltransferazo (HNMT). DAO se nahaja v veziklih plazemske membrane epitelnih celic in se po stimulaciji izloča v krvni obtok. DAO naj bi bila odgovorna za razgradnjo zunajceličnega histamina (npr. uživanje hrane, bogate s histaminom). HNMT pa je citosolni protein, ki razgrajuje le znotrajcelični histamin. Največja aktivnost DAO pri sesalcih je v tankem črevesu, kolonu ascendensu, placenti in ledvicah. Aktivnost HNMT je izražena v ledvicah in jetrih, sledijo vranica, debelo črevo, prostata, ovarij, hrbtenjača, bronhiji in traheja. HNMT naj bi bil ključni encim razgradnje histamina v bronhialnem epiteliju.

HIT se lahko razvije ali zaradi povečane razpoložljivosti histamina ali zaradi zmanjšane razgradnje histamina. Vzroki povečane razpoložljivosti histamina so lahko zaradi njegove povečane produkcije (alergija, mastocitoza, bakterije, gastrointestinalna krvavitev) ali zaradi njegovega povečanega vnosa (hrana bogata z biogenimi amini, alkohol). Najpomembnejši vzrok HIT je zmanjšanje histaminske razgradnje zaradi genetskih ali pridobljenih disfunkcij DAO in HNMT. (poudarila V. F.)

Zmanjšana produkcija DAO je lahko posledica spremenjenih enterocitov zaradi gastrointestinalnih bolezni (nutritivna alergija, glutenska enteropatija, Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis, adenom ) ali zaradi zdravil, ki zavirajo DAO.

Zdravila, ki sproščajo histamin ali zavirajo DAO so: kontrastna sredstva, pankuronij, tiopental, morfini, nesteroidni antirevmatiki, acetilsalicilna kislina, metamizol, prilokain, dobutamin, verapamil, alprenolol, dihidralazin, propafenon, amilorid, metoklopramid, cefuroksim, isoniazid, pentamidin, klavulanska kislina, kloroquin, acetilcistein, cimetidin, ciklofosfamid, amitriptilin, ambroksol, amitriptilin, promethasin.

Tipični simptomi HIT se kažejo z gastrointestinalnimi (GIT) težavami, kihanjem, rinorejo in kongestijo nosne sluznice, glavobolom, dismenorejo, hipotonijo, aritmijo, urtikarijo, srbečico, rdečico in astmo. S histaminom povzročen glavobol je vaskularne etiologije zaradi sproščanja dušikovega monoksida. GIT težave se kažejo kot topa trebušna bolečina, kolike, vetrovi in diareja. Med ali takoj po uživanju s histaminom bogate hrane ali alkohola se lahko pri bolnikih s HIT pojavi rinoreja ali nosna kongestija, v ekstremnih primerih tudi astmatski napad. (poudarila V. F.)

Diagnoza HIT se postavi na podlagi anamneze in izključitve drugih vzrokov kliničnih težav (mastocitoza, alergija, druge bolezni…).
Glede uporabnosti merjenja DAO, histamina in provokacijskega testiranja s histaminom po 4 tedenski dieti brez BA so mnenja stroke deljena. Večina študij zaključuje, da je še vedno najpomembnejši diagnostični kriterij prisotnost vsaj dveh simptomov HIT in izboljšanje simptomatike po dieti brez BA.

Svetuje se dieta brez BA in antihistaminik. Pri nekaterih bolnikih tudi stabilizatorji mastocitov in nadomestki DAO.

NAŠE IZKUŠNJE

Na Kliniki Golnik merimo vrednost DAO od leta 2006. Uporabljamo encimsko imunski test za kvantitativno določanje aktivnosti DAO. Normalna aktivnost DAO je >80 HDU/ml, zmanjšana aktivnost je 40-80 HDU/ml in močno zmanjšana aktivnost je pri

V branje priporočam tudi knjigo avtorice E. Mušič z naslovom: Živimo z alergijo

DIETA PRI HISTAMINSKI INTOLERANCI

(prevod, Vir: …)

Nujno je voditi dnevnik prehranjevanja!
Pomembno je, da jemo živila, ki imajo nizke vrednosti histamina, v skladu s svojim pragom.

Tukaj je nekaj splošnih nasvetov:
Preprečiti ali zmanjšati uživanje konzervirane hrane in pripravljenih jedi.
Preprečevanje ali zmanjševanje prehranjevanja z dozorelo in fermentirano hrano (starejši siri, alkoholne pijače, izdelki, ki vsebujejo kvasovke, nesveže ribe …)
Vrednosti histamina v hrani se razlikujejo glede na to, kako zrela, starana ali higiensko oporečna so živila.
Kolikor je mogoče, kupovati in uživati samo sveže izdelke.
Ne dovolite, da živila ostanejo zunaj hladilnika – predvsem mesni izdelki.
Poskrbite, da bo vaš prostor za hrano (kuhinja) vedno čist – nikakor pa se s tem manično ne obremenjujte!
Vsak ima svoje meje, najti boste morali svoje.
Posvetujte se z izkušenim dietetikom o oblikovanju uravnotežene prehrane.
Naučite se kuhati! To je lahko zelo zabavno.

Živila ki imajo NIZKO raven histamina:
sveže meso (hlajeno, zamrznjeno ali sveže)
sveže ulovljene ribe
piščančje meso (brez kože in sveže)
rumenjak
sveže sadje – z izjemo jagod – ima nizko raven histamina (glej tudi sprožilci histamina – spodaj)
sveža zelenjava – z izjemo paradižnika
zrnje – riž, rženi kruh, oves, rjavi riž, proso, krekerji iz moke, testenine (na pirini in koruzni osnovi)
sveže pasterizirano mleko in mlečni izdelki
mlečni nadomestki – kokosovo mleko, riževo mleko
sveži sir, maslo (nežarko brez histamina)
Večina olja za kuhanje – preveri ustreznost pred uporabo
Večina listnate zelenjave – preverjanje primernosti pred uporabo
večina necitronskih sadnih sokov
zeliščni čaji – z izjemo tistih, ki so navedeni spodaj

Živila ki imajo VISOKO raven histamina:
alkohol
vložena hrana ali hrana v pločevinkah
dozoreli siri
prekajeni mesni izdelki – salame, šunka, klobase …
školjke
kislo zelje
fižol in stročnice – čičerika, soja, …
oreški – orehi, indijski oreščki, arašidi …
čokolade in drugi proizvodi na osnovi kakava
citronsko sadje
pšenica, jedi na osnovi mleka
kis
že pripravljeni obroki
slani prigrizki; sladkarije s konzervansi in umetnimi barvili

Hrana ki sprošča iz telesa veliko histamina:
predvsem citronsko sadje: kivi, limone, limete, ananas, slive …
kakav in čokolada
oreški
papaja
fižol in stročnice
paradižnik
pšenični kalčki
dodatki – benzoat, sulfiti, nitriti, glutamat, prehranska barvila

Diamin oksidazo (DAO) blokirajo:
alkohol
črni čaj
energijske pijače
zeleni čaj
mate čaj

Vprašljivo:
Jogurt – odvisno od kulture bakterij, ki se uporabljajo
Jajčni beljak – je aktivator histamina le, če je v surovem stanju

Drugo:
Kvas – čeprav ne vsebuje histamina, služi kot katalizator za produkcijo histamina med proizvodnjo. Ne uživajte izdelkov, ki vsebujejo kvas.

Julija, po mojem ni vsaka slaba prekrvavitev kar Raynaudov sindrom, tako kot ni pomanjkanje solz nujno Sjögrenov. Je pa res, da je človek, ki že ima eno avtoimunsko obolenje, lahko nagnjen še h kakšnemu. Najbrž je ščitnično obolenje avtoimunsko. Mislim, da obstaja zelo velika verjetnost, da imajo vse tvoje težave nek skupni imenovalec in da bi se jih moralo dati zelo ublažiti, če že ne odpraviti.
Jaz bi na tvojem mestu začela s preverjanjem, če si s ščitničnimi hormoni res na optimalnem odmerjanju. Koliko se zadeve spremenijo, če je odmerek malo nižji ali višji. Koliko, če jemlješ kaj drugega kot Eltroxin. Saj si kaj brala forum Metuljčice?
Srečno,

Alenka

Hvala za odgovore. To dieto si bom sicer natančno še morala pogledati in predelati, ampak na hitro, kar sem pogledala, se pri meni dogajata ta paradoks, da bo stročnicah nimam rakcije ne na koži in ne v počutju.tudi kislo zelje name nima negativnega učinka.

ALENKAR (z velikimi črkami sem napisala, da bi ne spregledali samo 🙂 ). Vem, da ni vsaka slaba prekrvavitev RS in tudi vsako pomankanje solz ni SS :-). Nisem vsega napisala. Do zdaj se mi je dogajalo, ampak na to pač nismo dajali nobene pzornosti, da nisem prenašala mraza, ker me je vse bolelo. Ne zeblo, ampak bolete me je začelo celo telo in celo telo je začelo trzati (ker se je hotelo zagreti). Istočasno, pa ne prenašam temperatur, recimo okoli 30 stopinj. Kolapsiram. In v našem okolju je to moteče, ker poleti sama nikamor ne morem čez dan, morje in kakšni dopust tudi ne pride v poštev ravno zaradi tega kolapsiranja, bruhanja, vročine potem. V bistvu dobim hitro takšne simptome, kot bi imela sončarico. Ampak, načeloma pa se vedno tuširam v zeloooo vroči vodi, ker imam občutek, da se mi telo “sprosti” (ni več v krču).

Eden morda nepomembnih simptomov je tudi ta, da ne spim zares. recimo, da spim ves čas, kot da bi “dremala”. vse slišim okoli sebe, celo ves čas slišim dihanje otroka. Nimam problema zaspati zvečer, ampak ves čas imam občutek, kot da sem v napol budnem stanju. Zjtraj se zbujam seveda zdelano, kot bi me povozil bager. Boli me vse telo (hrbet, kolena in vrat imam trd, kot ostržek), komaj se sklonim. Vrat imam tako trd, da komaj pogledam navzdol in še to z veliko bolečine.

Pri nevrologu so mi že delali preiskave na hipofizi, ker zelo dosti uriniram, čeprav ne pijem dosti. Torej, kot da bi šlo vse “skozi” mene. Morda zveni res neverjetno, ampak na 20 minut se mi mehur prazni. Ker imam dostikrat občutek, kot da sem si prehladila mehur (pekoče), so mi delali tuid preiskave za to, ampak nikoli ni vnetja.

Kar se tiče oči, se zdravim že nekaj let (15). odstop mrežnice, slaba prekrvavitev živca, suho oko, neprestano slabšanje dioptrije, vključno z cilindrom, na zadnjih preiskavah so mi že potrdili, da se mi pigment zliva v oko in sem na 6 mesečnem monitoringu za očesni pritisk.

Ščitnične hormone imam zdaj dobro. Na eltroxinu sem zato, ker euthyroxa ne prenašam. Stranski učinki tistih tablet, čeprav je hormon isti, ampak so pomožne sestavine močno drugačne, so bili grozni- od močnega zatekanja (zjutraj sem recimo imela obraz, kot da bi se ponoči utapljala in ne spala), noge sem imela tako zatečene vedno, da sem lahko nosila številko večje čevlje (pa še ne štejem 60 let), migrene, slabosti v želodcu ves čas, zelo povišan apetit in posledično povečevanje teže itd. Skratka te tablete so zdaj bistveno boljše…

JULIJADVA, imaš cca. 10 kg preveč.Če z rekreacijo ne gre, potem moraš zmanjšat vnost kalaročine hrane.To bo za tvoje telo boljše, ker sklepi in mišice ne bodo toliko obremenjeni.
Jaz bi na tvojem mestu preizkusil uživati MSM-methylsulfonylmethane-v bistvu na kratko je to žveplo ki ga tvoje telo verjetno precej potrebuje.
Predozirati se ne moreš, ker telo vzame kar rabi, ostalo pa gre v seč in iz telesa.Moraš pa kljub temu začeti počasi z 1 gr. na dan (1 konica čajne žličke) potem pa povečuj počasi na celo čajno žličko na dan v več obrokih.Njaboljše da si zmešaš 1 čajno žličko v 1 liter vode ali čaja (brez cukra) in to čez dan piješ.Spodaj ti dam link (in tudi drugi ki imate FM težave) v ang. in si preberi kako je MSM pravzaprav dober.
lepo se imej-te!
http://www.health-science-spirit.com/msm.html

Ravno zaradi množice različnih simptomov, ki kažejo, kot da je vse narobe, sem želela opozoriti na možnost neprimernega nadomeščanja ščitničnih hormonov. Pri taki situaciji seveda ne mislim, da bi primernejši odmerek oz. zdravilo kar enostavno vse probleme rešil. Nasprotno, zgleda, da je problem še v kakšnem drugem hormonu, pogosto uriniranje že kaže na to. Prepričana pa sem, da bi moralo pomagati, saj je potem razstrupljanje boljše, spanje in prekrvavitev (še posebej periferna) … Mnogo hipotiroidnih žensk ima simptome podobne Raynaudu ali Sjogrenu, pa se nazadnje izkaže, da je zadeva povsem odpravljiva.
Stvari žal niso tako enostavne, da pogledamo TSH, vzamemo Eltroxin namesto Euthyroxa. Tudi v neprenašanje Euthyroxa močno dvomim, ker znaki hipotiroze kažejo samo na relativno nižji odmerek v primerjavi z Eltroxinom. Običajno po naših izkušnjah Euthyrox z enako nominalno količino hormona deluje malce slabše kot Eltroxin.
Pacienti, ki imajo težave kljub nadomeščanju ščitničnih hormonov, si ne morejo privoščiti slepega zaupanja v odmerek in zdravilo, ki ga jemljejo. Treba je odlično poznati znake pomanjkanja in viška hormonov, dobro opazovati svoje telo in odzivanje na spremembe v odmerkih, vztrajati pri preizkusu še kakšnega zdravila. Ne konča se vse pri sintetičnem tiroksinu. Priporočam spremljanje forumov in poročil o izkušnjah drugih.

Ste morda Vi gospa Veronika BOG, da presojate o tem ali je moj prispevek na tem forumu dober za bralce, ali ne ???

New Report

Close