Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina Ali mi lahko kdo odgovori?

Ali mi lahko kdo odgovori?

Imam kup vprašanj o mačku. Povsod sem slišal kup neresnic (vsaj meni se zdi) o njih. Zdaj pa sprašujem vas:

– Ali se mačja kuga prenaša na človeka?
– Ali mačje bolhe škodujejo človeku?
– Katere bolezni prenašajo mačke?
– Ali mačka lahko prenese AIDS na človeka?
– Ali lahko mačka človeka direktno okuži z malarijo, če je okužena?
– Ali je res, da lahko postanejo otroci iznakaženi, če se igrajo v bližini mačk (zraven je tudi mačje stranišče, ipd).
– Ali lahko bolna mačka okuži človeka? Katere bolezni res lahko prenese in katerih ne?
– Ali je res mačka, ki se grdo vede (lula po rožah), stekla?
– Kakšna je povezava med bradavicami in mački?
– Koliko mesecev je muca breja in ali lahko breje mačke prinesejo v hišo nesrečo?
– Kdaj je potrebno mačko usmrtiti?
– Ali mačke prenašajo garje?
– Kaj so tiste infekcije, ki nastanejo zaradi preveč božanja mačk?
– Ali lahko, če si pozabiš po žnaranju mačk umiti roke, dobiš amebno grižo?
– Ali se mačja dlaka res prime betona, preprog, ploščic, kuhinjskega poda,…?
– Zakaj mačke rade uničujejo rože?
– Zakaj mačke tako rade kakajo po preprogah, ne marajo pa kakati v svoje stranišče? Slišal sem, da zato, ker so tako naučene.
– Zakaj mačke pobegnejo od doma, če jih kaznujemo in jih naslednji dan najdemo povožene na cesti? Ali so to nemara samomorilna nagnjenja mačk?
– Zakaj mačke tako rade hodijo čez cesto?
– Ali posest črne mačke prinaša nesrečo (vedno ti prekriža pot, ipd).

Hm, nekaj jih recimo da vem, nekaj pa ne, ampaka bo najbrž Yo vedela;)

Ali se mačja kuga prenaša na človeka? Ne vem
– Ali mačje bolhe škodujejo človeku? Ne razumem, kako bi škodovale, razen da pač tudi človeka grizejo, je pa nadležno
– Katere bolezni prenašajo mačke? Mačja kuga,mačji nahod, mačja levkemija, mačji AIDS ( FIV ), steklina, mikrosporija, mogoče še kakšna
– Ali mačka lahko prenese AIDS na človeka? To sem prekopirala: Povzročitelj bolezni je virus FIV, ki ga virologi uvrščajo v isto skupino kot virus mačje levkemije oziroma levkoze in je zelo podoben virusu HIV, ki povzroča AIDS pri ljudeh. Čeprav sta si virusa zelo podobna, sta vrstno zelo specifična in okužba človeka z virusom FIV NI MOŽNA.
– Ali lahko mačka človeka direktno okuži z malarijo, če je okužena? Malarija, ne bi vedela, da tudi mačka lahko dobi malarijo
– Ali je res, da lahko postanejo otroci iznakaženi, če se igrajo v bližini mačk (zraven je tudi mačje stranišče, ipd). Najbrž zaradi mikrosporije, možno je, samo ne vem v koliko procentih, po moje zelo, zelo majhna verjetnost
– Ali lahko bolna mačka okuži človeka? Katere bolezni res lahko prenese in katerih ne? Ja lahko okuži, samo ne vem s katero, mikrosporija…
– Ali je res mačka, ki se grdo vede (lula po rožah), stekla? Možno, samo zelo majhna, ponavadi, če lula tako, hoče nekaj povedat (umazan wc, premajhna pozornost…)
– Kakšna je povezava med bradavicami in mački? Ne vem, čarovnice;))
– Koliko mesecev je muca breja in ali lahko breje mačke prinesejo v hišo nesrečo? Brejost traja tam okoli 60 dni, oziroma 2 meseca, imeli smo že breje muce, pa zopet nobene nesreče, edino sreča malih otrok, ki so videli mlade mucice;)
– Kdaj je potrebno mačko usmrtiti? Ne vem točno, če ima kakšno težko bolezen, ali ni druge pomoči…
– Ali mačke prenašajo garje? Mislim, da ja
– Kaj so tiste infekcije, ki nastanejo zaradi preveč božanja mačk? toksoplazmoza…
– Ali lahko, če si pozabiš po žnaranju mačk umiti roke, dobiš amebno grižo? Ne bi vedela
– Ali se mačja dlaka res prime betona, preprog, ploščic, kuhinjskega poda,…? Ne vem, kako bi se prijela, jaz ponavadi posesam in gre dlaka zelo lepo stran
– Zakaj mačke rade uničujejo rože? Ponavadi kopljejo zemljo, da se polulajo, pokakajo, če se igrajo ali pa da lažje odpravijo kepe dlak, ki so jo pogoltnile, samo to ni preveč varno, zaradi strupenih rož
– Zakaj mačke tako rade kakajo po preprogah, ne marajo pa kakati v svoje stranišče? Slišal sem, da zato, ker so tako naučene. Naučene, da bi kakale po preprogi? Ponavadi se polulajo/pokakajo, če ne vejo kje je wc, če je wc zelo umazan, ali pa je nekaj narobe z muco (če hoče nekaj povedati)
– Zakaj mačke pobegnejo od doma, če jih kaznujemo in jih naslednji dan najdemo povožene na cesti? Ali so to nemara samomorilna nagnjenja mačk? Hm, da bi hotele narediti samomor;)) Pač hoče na drugo stran, pa je slučajno avto tam.
– Zakaj mačke tako rade hodijo čez cesto? Da pridejo na drugo stran;))
– Ali posest črne mačke prinaša nesrečo (vedno ti prekriža pot, ipd). Imamo čisto črno mačko, bolj prinaša srečo;))

Upam, da sam kaj pomagala;)
Ampak še vedno je mačka nekaj najlepšega na tem svetu, samo če znaš lepo skrbet zanjo;)

Hoj – a to je za dobro jutro ali misliš resno?

– Ali se mačja kuga prenaša na človeka?
NE

– Ali mačje bolhe škodujejo človeku?
NE, je pa neprijetno, predvsem, če se razvije alergična reakcija; bolhe se na človeku ne zadržujejo, lahko pa ugriznejo

– Katere bolezni prenašajo mačke?
Najnevarnejše (vendar ne za ljudi): FIP-mačji infekcijski peritonitis, mačja kuga, mačji nahod, mačja levkemija (levkoza), mačji AIDS, pravilno FAIDS (povzroča ga virus FIV ), steklina; različni dermatitisi, med katere spada tudi mikrosporija, nato steklina, toksoplazmoza… Vsem boleznim se lahko izognemo s testiranji, cepljenjem, pravilno oskrbo in nego mačke.

– Ali mačka lahko prenese AIDS na človeka?
NE

– Ali lahko mačka človeka direktno okuži z malarijo, če je okužena?
Mislim, da ne – še nikoli nisem slišala, da bi se mačka okužila z malarijo.

– Ali je res, da lahko postanejo otroci iznakaženi, če se igrajo v bližini mačk (zraven je tudi mačje stranišče, ipd).
Verjetno ne, jaz in moja hči nisva iznakaženi, tudi pri ostalih otrocih tega nisem opazila 😉
(prebolela sem mikrosporijo, pa mi tudi nič ne manjka)

– Ali lahko bolna mačka okuži človeka? Katere bolezni res lahko prenese in katerih ne?
Na nas lahko prenese zoonoze, za katerimi obolevajo mačke, steklino… Okužbi se zlahka izognemo, če se ravnamo po navodilih lečečega veterinarja in mačko pravilno zdravimo.

– Ali je res mačka, ki se grdo vede (lula po rožah), stekla?
NE, je pa ali zafrustrirana ali pa nevzgojena – v obeh primerih je krivda na strani lastnika

– Kakšna je povezava med bradavicami in mački?
NIKAKRŠNA

– Koliko mesecev je muca breja in ali lahko breje mačke prinesejo v hišo nesrečo?
cca 2 meseca, edina nesreča je lahko, če ti muc ne uspe oddati v skrbne roke

– Kdaj je potrebno mačko usmrtiti?
Če misliš evtanizirati je moje mnenje tako: ko žival preveč trpi oz. ko ji ne moreš več zagotavljati dostojnega življenja in je evtanazija humana bolj kot podaljševanje trpljenja

– Ali mačke prenašajo garje?
Mačke imajo lahko garje in nekatere vrste se prenašajo tudi na človeka – velja pa enako kot za ostale bolezni ali zajedalce: ob primerni higijeni in življenjskih pogojih jih ni!

– Kaj so tiste infekcije, ki nastanejo zaradi preveč božanja mačk?
Zaradi preveč božanja NI infekcij

– Ali lahko, če si pozabiš po žnaranju mačk umiti roke, dobiš amebno grižo?
Jaz si konstantno pozabljam umivati roke po božanju svoje mačke, pa amebne griže še nisem imela 😉 Pred hranjenjem, uporabo sanitarij ipd. pa je umivanje rok tako ali tako del osebne higijene, ki se je je dobro držati, če skrbimo za svoje zdravje.

– Ali se mačja dlaka res prime betona, preprog, ploščic, kuhinjskega poda,…?
??? SE NE.

– Zakaj mačke rade uničujejo rože?
Ker jim primanjkuje dol. snovi, ker se igrajo, ker bi se rade znebile dlak, ki se naberejo v prebavnem traktu, ker imajo umazan WC in iščejo prostor za opravljanje potrebe…

– Zakaj mačke tako rade kakajo po preprogah, ne marajo pa kakati v svoje stranišče? Slišal sem, da zato, ker so tako naučene.
Ker je njihov WC umazan ali pa je kaj narobe (frustracije, strah ipd.). Če lula nekastriran samec, gre za markiranje.

– Zakaj mačke pobegnejo od doma, če jih kaznujemo in jih naslednji dan najdemo povožene na cesti? Ali so to nemara samomorilna nagnjenja mačk?
NE, ali so vsi povoženi ljudje samomorilci?

– Zakaj mačke tako rade hodijo čez cesto?
Da pridejo na dugo stran oz. ker cesta ne more hoditi čez mačke.

– Ali posest črne mačke prinaša nesrečo (vedno ti prekriža pot, ipd).
Ali verjameš v čarovnice – včasih so jih zažigali na grmadi?

Lp, Yo

p.s. Tako kot je rekla Branka: “Ampak še vedno je mačka nekaj najlepšega na tem svetu, samo če znaš lepo skrbet zanjo;)”

Samo še opozorilo – ob vsej zaskrbljenosti, česa vsega se lahko nalezemo, se moramo zavedati, da imamo veliko večjo možnost okužbe s “človeškimi” boleznimi.

----- Svojih zivali NE hranim s hrano Satisfaction.

Dobra si, Yo, da se ti da…Lp

Kaj se je Bubu že vrnil z dopusta in se preimenoval?

Zivjo,.. 😀
Imam 7mesecev starega mucka, katerega nikoli nisem pustila ven zaradi avtomobilov.. 2 sta ze umrla zaradi avtomobilov, in nisem hotela da umre se 3.

Včeraj je nekdo pri nas doma pustil odprto balkonsko okno, ko mene ni blo doma. In ko sem prisla domov, več mucka ni bilo. Sicer smo iz vasi, in sem ga iskala cel večer… blo je temno in nisem ga naslaaa.. 🙁

a je res, da imajo mačke 8.čut, da čeprav so daleč od doma bodo vedno prisle nazaj?
Kako ga naj se iscem?? joooj, tako ga pogresaaam.. :((

To o 8 čutu in da se mačka ne more izgubit, je lari fari. Če bi to res držalo ne bi bilo toliko izgubljenih mačk. Če ste na vasi in ni toliko hiš potem lahko kar osebno stopiš do stanovalcev in jih prosiš, naj te pokličejo v primeru, da bi ga videli. Lahko pa tudi nalepiš plakate z opisom mačka in svojo tel. št. Pred hišo pa prenesi njegove skodelice s hrano.
V kolikor mucek še ni kastriran ga je treba NUJNO kastrirat, ker maček je pri 7 mesecih že spolno zrel in bo čedalje bolj iskal izhod iz hiše. Glede na to, da ste blizu ceste bi bilo nujno, da na okna namestite zaščitno mrežo.

išči ga po cel dan predvsem pa ga kliči ponoči in zgodaj zjutraj ko je mir in se daleč sliši, pojdi po vsi vasi in ljudem sporoči kakšen je mucek in da ga iščeš in magari ponudi nagrado naprimer 20 evrov tako da te bodo zagotovo poklicali.na smeš obupat revček se nekje skriva lahko je prestrašen

Šele zdej sm vidla tale pogovor ampak če bos dobro skrbela za mačko nebo imela bolezni torej če ona ne bo mela nebo nič narobe z drugimi

bolj neumnih in ignorantskih vprašanj, kot jih je postavil Nekdo, daljnega leta 2003 pa še nisem prebrala…kot bi jih postavljal nekdo v temačnem srednjem veku!

New Report

Close