Ali lahko zdravljenje zobnih kanalov počaka?
Pred približno 3 meseci me je začel močno boleti zob, v njem sem čutil srčni utrip in ostro bolečino, vendar bolečina nikoli ni trajala več kot pol ure in je v enem dnevu ali dveh popolnoma pošla. Zaradi tega sem obiskal zobozdravnika, ki mi je svetoval, da še malo počakava in če se bolečina vrne, naredimo čiščenje kanalov. Bolečina se ni vrnila, vsaj ne za kak mesec. Takrat se je spet pojavila, vendar v veliko blažji obliki in tudi trajala je še manj kot en dan.
Sedaj pa moj problem. Sem na potovanju – tokrat se je bolečina spet pojavila in to v močnejši obliki kot zadnjič, vendar je v enem dnevu spet pošla. Zob je še vedno malo razdražen in ga nekako “občutim”, če se ga dotaknem, ali pa ob toplem/mrzlem.
Problem je, da sem v državi tretjega sveta, veliko raje bi čiščenje kanalov opravil v Sloveniji. Ne samo, da je pri nas ustrezno zdravljenje veliko bolj poceni – našim zobozdravnikom tudi bolj zaupam.
Zanima me torej, če ne bo hujših bolečin, ali lahko zdravljenje počaka 2 meseca, torej do konca septembra?
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Marko
Pozdravljeni,
glede na napisano, pa bo malce ugibanjih predvidevam, da gre za odmiranje pulpe zoba. Ko bo pulpa dokončno odmrla, bo verjetno nastopila asimptomatska faza. Tej sledi navadno nenadna oteklina in resnejši zapleti. Predvidevam, da se to še ne bo zgodilo tako hitro (spet domneve). Ko se vrnete v domovino, ne odlašajte z obiskom zobozdravnika, do takrat pa lahko le upamo, da ne bo izbruhnila akutna faza.
Srečno.