ali lahko ubijem stres?
Dolgo že premišljujem o tem zato me zanima vaše mnenje. Se vam zdi, da v tem norem svetu, kjer je polno teka za dobičkom, vsakodnevnih skrbi in obveznosti mogoče živeti življenje brez stresa? OK, priznam, mlada sem še, v bistvu mi je komaj 22 let, študiram in to stvar, ki me res zanima, ampak vseeno se mi zdi tko grozna misel, da bi preživela svoje edino življenje, ki ga imam podrejena stresu. Čemu?
Dejstvo pa je, da tudi sama padam v ta začarani krog…in priznam, tega me je strah. Vsakodnevne obveznosti, zahteve prinesejo svoje. Pod stresom sem praktično ves čas, ko študiram (pač izpiti so ves čas na sporedu), ko delam(imam nad glavo svojega šefa).
Če povem po pravici niti ne zahtevam tako ogromno od življenja, nisem človek ki bi hlepel po milijonih, želim pa si življenja, kjer se mi ne bo potrebno ravno sekirati zaradi denarja. A, da to dosežem…moram biti res vsako sekundo dneva posuta s skrbmi kaj bo če bo…ali mislite, da obstaja možnost, da to popolnoma odstranimo in še vedno uživamo življenje?
Konec koncev, življenje je samo eno ne?
Le zakaj bi ubijala stres in mu tako dovajala energijo? Tisto, česar ne krmimo, sčasoma propade, ker od nas ne dobi niti pozitivne niti negativne energije.
Naš način spoprijemanja z življenjem se da primerjati z načinom vožnje. Zamislimo si, da potujemo iz kraja A v kraj B. Zelo se ti mudi, pod stresom si, na cesti je ena sama zmeda, zato voziš zakrčeno in pod hudim časovnim pritiskom. Ali takšen pristop pripomore k pravočasnemu prihodu na cilj? Prav gotovo ne, pač pa zelo škoduje tako vozniku kot ostalim udeležencem v prometu, kamor usmerjamo svoje napetosti. Nič kasneje ne bomo na cilju, če se peljemo z radostjo v srcu! Pa še super se bomo imeli med vožnjo, trosili bomo dobro energijo in si zato ustvarjali zdravje namesto visokega pritiska, srčnega infarkta ali možganske kapi. Kako enostavno! Res pa je malce težje izvedljivo, dokler nam nove navade ne pridejo pod kožo. Ampak splača se poskusiti.
Kaj je za vas stres, draga bralka?
Najbrž lahko na vaše vprašanje odgovorim le na splošno. Vem, da vam bo odgovor bolj malo koristil, a četudi je le malo, je lahko nekaj, mar ne? Kaj je torej sploh stres? Delati oziroma živeti onkraj, preko lastnih zmožnosti?
Skušajte malo raziskati vaše odzive na konkretne situacije, v katerih se morda počutite tesnobno in neprijetno. Ljudje se namreč, kakor dobro veste, zelo različno odzivamo na iste ali podobne življenjske situacije.
Nekdo zmore denimo v eni uri nacepiti velik kup drv, nekdo drug z istim orodjem in istimi drvmi, pa le majhnega. Drugemu uspe nacepiti majhen kup drv morda zato, ker so takšne pač njegove trenutne ali pa siceršnje življenjske psihofizične danosti, omejenosti, determiniranosti – morda ima veliko osebnih težav, strahov, morda ima veliko skrbi, morda je slabo jedel zadnje dni, morda je v duši žalosten… Pod pritiskom oziroma v stresu v zvezi s tem, kolikšen kup drv bi moral biti nacepljen, pa sta lahko oba… ali pa morda samo eden od njiju, katerikoli. Odvisno seveda tudi od zunanjih okoliščin oziroma od njunega odziva na te zunanje okoliščine (denimo zahtev okolja, šefov…) Potem je lahko še posredi finančna ali pa kakšna druga odvisnost, pogojenost in podobno…Ja, in ko se znajdemo v takšnih situacijah, je težko biti razsoden in moder… Primer, ki sem ga navedel je res najbrž malo ”bukov” (če smo že pri drvih) a hkrati najbrž lahko razumljiv… Ljudje se torej iz nešteto, nešteto vzrokov in razlogov različno odzivamo na podobne ali povsem enake življenjske situacije.
Morda je lahko v pomoč pri spopadanju z vašo težavo tudi to, da malce prevetrite svoja (življenjska) pričakovanja. Zelo preprosto in poenostavljeno rečeno – koliko in za kakšno ceno. Napraviti prioritete, se morda čemu odpovedati ali pa kje zmanjšati pričakovanja.
Se globoko strinjam – ja, samo enkrat se živi! A, ljuba bralka – menite, da je prav tako važno – KAKO se živi ??? Saj najbrž poznate tisto zgodbo o srečanju bogataša z ribičem (srečnim in zadovoljnim), ki z majhnim čolnom in skromnim ulovom skrbi za svojo družino?
Pazite nase.
Vse dobro in
nasmeh
Dušan
Kaj je stres? Stres je človekov obrambni mehanizem, ki smo ga skozi evolucijo ohranili do danes. Ko so naši predniki prišli v življensko nevarno situacijo (npr. ko jih je napadla žival) se je njihovo telo odzvalo in reagiralo tako, da je raven adrenalina narasla, mehur in prebavila so se skrčila in morda celo izpraznila (zato se lahko npr. polulamo od strahu), srce je začelo hitreje biti in dovajati več kisika in krvi v mišice, pojavilo se je globoko dihanje, da so se lahko borili ali pa bežali. Telo se je pripravilo za akcijo.
To se nam dogaja še danes, vendar pa naše telo reagira podobno tudi takrat, ko ni v direktni življenski nevarnosti. Kadar imamo pomemben razgovor, kadar smo na izpitu, kadar nas nekdo užali ali razjezi, v prometu, denarne zadeve… Razlika pa je v tem, da se je pračlovek takrat boril ali pa bežal in nekako pokuril napetost v telesu. Danes pa ta napetost ostane v telesu in nam povzroča gromozansko škodo. Zdravniki se strinjajo, da je stres povzročitelj več ko 75% vseh bolezni.
Kaj lahko storimo? Priporočljivo je veliko gibanja in šport. Iz vidika polarnosti pa vidimo, da je nasprotje stresa sproščenost/relaksacija. Zato je zelo dobro, da se sproščamo, npr. meditacija, počitek ob umirjeni glasbi, sprehod v naravi… takrat se naša možganska aktivnost umiri, imunski sistem zopet vzpostavi ravnovesje in telo se samo ubrani stresa. Pri vsem tem pa zelo pomaga, da se znebimo negativnih misli, ki so v prvi vrsti povzročile stres.
Bolje kot zdraviti, pa je preprečiti. Meni zelo pomagajo mentalne vaje Joseja Silve. Pobrskajte malo po internetu in boste morda našli kaj primernega za vas.
Veliko sproščenosti vam želim!
Pozdravljeni!
Stres, ja neizgiben. Tudi jaz sem se zacela zavedati vse bolj njegovih negativnih posledic zame, za moje zdravje. K pisanju me je pritegnilo predvsem zato, ker sem zasledila besede mentalne vaje Joseja Silve. In tu je tudi moja resitev. Sama sem se udelezila seminarja v Ljubljani in na njem nasla orodje proti stresu, nesamozavesti, utrujenosti,…skratka proti vsem, kar nas spremlja danasnje zivljenje. Gre se predvsem za osebnostni razvoj, moč pozitivnih misli in za moč, ki je v človeku samem, najdeš odgovore na vprašanja, za katere si mislil, da jih nikoli ne boš vedel. Res neverjetno in 100% zaneslijo in praktično, gre za zelo razširjeno metodo po svetu. Priporocam prav vsakemu. Spremeni življenje in način razmišljanja, čeprav misliš, da se ga spremeniti ne da.
Lili
lili, kje pa je mogoče dobiti te zapise Jose Silve?
Na internetu ni nič kaj, v knjiznici tudi ne.
Zdravo!
Jaz sem bila na povabilo prijateljice na prvem uvodnem seminarju v Ljubljani. Bilo je super! Seminarji pa bodo baje zdaj potekali enkrat mesečno. Ker sem na njihovi mailing listi sem že dobila vabilo za nov seminar, ki bo 24.-25. marca v Lj. Sama se ga bom udeležila še enkrat, ker je za vse, ki smo dobili certifikate ponoven obisk brezplačen. Računajo le nekaj za organizacijo… Je pa fajn, ker imam zdaj nekaj novih vprašanj in bom lahko razčistila kar tam.
Vsi udeleženci smo dobili gradivo v slovenščini in CD-je v angleščini. Priročnik je ful dober, saj lahko po zaključenem seminarju sama delam na svojih problemih. Pravzaprav je cel tečaj pripravljen tako, da potem delaš ko imaš čas… Knjige so pa večinoma v angleščini in jih lahko naročiš tudi preko amazon.com. Nekaj so omenili, da bodo kmalu tudi prevodi v slovenščino, pa CD-ji bodo tudi v slovenščini. Na spodnjem linku pa lahko najdeš kontakte:
Upam, da sem pomagala…
Lili
ps.
na tem mestu vam, spoštovana Lili, sporočam, da v kolikor želite bralki KIKS pomagati, da v prihodnjem pismu pustite svoj E mail, tako da lahko bralka kontaktira neposredno z vami. Saj najbrž veste, da se je potrebno za tovrstno objavljanje linkov oziroma oglaševanje obrniti na Med Over Net, na g.Primoža.
Forum je zaprt za komentiranje.