Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami ali lahko oseba z okvaro sluha, ki ima še dodatne težave z ravnotežjem, dobi višji odstotek telesne okvare?

ali lahko oseba z okvaro sluha, ki ima še dodatne težave z ravnotežjem, dobi višji odstotek telesne okvare?

Mene pa zanima, ali lahko oseba z okvaro sluha, ki ima še dodatne težave z ravnotežjem, dobi višji odstotek telesne okvare? Torej, za gluhoto 70 %, za težave z ravnotežjem pa še dodatnih 10 % in ima torej skupno 80 % telesno okvaro? Tega še ni bilo nikjer zaslediti, pa ima kar nekaj gluhih hkrati tudi težave z ravnotežjem…

Ni pomembno, saj telesna okvara v Sloveniji itak ne prinese nobenih pravic, kar pa je zelo, zelo, zelo žalostno. Imam telesno okvaro, pa nisem v kvoti, delati moram nadure, nobenega dodatnega dopusta, skratka NIČ! Vse to je samo pesek v oči in nič drugega! Telesna okvara je samo zato, da imajo oni na ZPIZ in zdravniki kaj delati in se s čim ukvarjati! Samo zato!

Če je TO 70% (gluha oseba) ima priznanih 5 dni več dopusta, ima brezplačno urbano v ljubljani, ima popust pri nakupu vstopnic za kino, ima brezplačen RTV. Dobi 50 e mesečne invalidnine. Delodajlec jo šteje v kvoto, za to dobiva ustrezno nagrado in ima tudi sredstva za prilagoditve delovnih mest. To vam pišem iz lastnih izkušenj.
Če menite da so vam kršene te pravice pač urgirajte na ustreznih instancah. Poleg teg aimajo delodajlci tudi fond za spodbujanje izoraževanja invalidov, kar pomeni, da se lahko prilagaja delovno mesto tudi iz tega vidika, saj je prilagoditev delovnega mesta tudi sprejemanje invalidnosti če pojem razširim.

Nisem gluha oseba, pač pa imam priznano naglušnost (50 % telesna okvara, 89 % izgube sluha po Fowlerju). Vendar pa mi sluh tako malo koristi, da je joj! Telefona sploh ne razumem – tudi prilagojenega ne, govora brez odgledovanja tudi ne. Prav tako imam težave z očmi, ki pa ne prinesejo NOBENE telesne okvare, čeprav bi jo po vsej logiki in zdravi kmečki pameti morala dobiti!!! Pri tem pa NOBENIH prilagoditev delovnega mesta in nič! Samo gluhi imajo do tega pravico, naglušni, ki so skoraj tako kot gluhi (s to razliko, da ne uporabljam znakovnega jezika) pa nič! Imam tudi težave z ravnotežjem, zaradi česar ne morem delati na višini – toda ne – nobene telesne okvare iz tega! Poleg tega sem nerodna, če hitro delam – če se mudi – tudi s tega naslova ne morem dobiti nič. NIČ. Besna sem! Še ZDGNS se posmehuje iz nas naglušnih – npr. šport samo gluhih, kje je šport naglušnih? Kje je kultura naglušnih? Ni ju! V svojem glasilu pišejo o enih skupinah za samopomoč za naglušne – ampak to so starostno naglušni, upokojenci. Za nas, zaposlene ni NIČ!

Mislim, da ne, glede na to, da tega nihče nima. Žal.

Pojdi v Nemčijo. Tam je raj. Tam se cedita med in mleko. Tam dobiš vse.

Slovenija je že davno sprejela nov zakon o izenačevanju možnosti invalidov. Zgleda pa, da do nadaljnega ne bo ničesar zaradi recesije in varčevanja vlade…ta novi naj bi bolj pravično razdelili posamezne skupine invalidov.

mag. Petra Rezar

New Report

Close