Najdi forum

ALI KDO VE

Imam sina, ki bo v decembru dopolnil 19 let. V maju mesecu je pustil drugi letnik poklicne šole in sedaj je doma. A ne zaradi uspeha, ampak ker se mu enostavno ni več dalo v šolo. Pravi, da se je na šoli zmenil, da bo letnik do konca tega koledarskega leta naredil po izpitih, v januarju pa se vpisal v tretjega. A kakšen je sedaj njegov status, do česa je upravičen, tega res ne vem. Sporočili so mi namreč, da od 31. 8. ni več zdravstveno zavarovan, ker nima potrdila o vpisu v šolo. Kako se sploh lahko zavaruje? Moram povedati, da mi kot materi samohranilniki ni do tega, da bi podpirala njegove muhe in mu plačevala zavarovanje jaz. Doma imam namreč še manjšega otroka. Najbrž v tem letu, ko bo letnik delal po izpitih, niti ni upravičen do otroškega dodatka, saj so me pozvali na dostavo potrdila o šolanju. Naredil si je delovno knjižico, šel danes na Zavod za zaposlovanje, pa so ga odslovili, ker da ima do konca septembra še vedno status dijaka.

Vem, da pišem zmedeno, zato sem vam na voljo za dodatna pojasnila.

Pozdravljeni,

Vaš sin mora najprej skleniti obvezno zavarovanje in šele potem dopolnilno. Če je brez statusa več kot 1 mesec bo pri sklenitvi dodatnega zavarovanja imel čakalno dobo 3 mesece, se pravi, 3 mesece bo zavarovanje plačeval in ne bo zavarovan. To bo tako ne glede na to pri kateri zavarovalnici bo sklenil zavarovanje, je novi zakon!

LP,
Ti

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close