Ali kdo nosi fiksni zobni aparat?
Pozdravljeni,
sem pred težko dilemo, prosim za pomoč. Odločila sem se za fiksni ortodontski aparat za zobe.
Sedaj pa sem začela obupovati. Odvzeli so mi že odtise in sedaj čakam. Imam pa nekaj vprašanj.
Kakšen je občutek ko dobiš aparat. Ali se pojavijo težave pri govoru? Aparat bom nosila zgoraj in spodaj.
Kakšna je bila reakcija ljudi, ko so opazili vaš aparat?
Lepo prosim za pomoč, namreč čedalje bolj me je strah kako bo ko bom dobila aparat, kako bom govorila in kaj bodo si mislili ljudje. Stara sem namreč 32. let.
Kako se bom smejala, ker se tako zelo rada smejim?
Hvala, hvala, hvala.
mmm
Živjo!
Sama nimam aparata,ga ima pa moja prijateljica in ti povem, da najprej sploh nisem opazila da ga ima.Res,zelo malo se opazi,tebi se bo morda zdelo,da vsi opazijo,ampak ni res.Meni osebno je to prav luštno.Glej na to tako-kot da si nekaj posebnega in prav srčkano izstopaš.Pa še lepe zobe boš imela potem.Smej pa se še kar naprej!!!!:) 🙂 🙂
Jaz sem fiksni aparat začela nositi pred dobrim letom, sem pa tudi v tvojih letih. Nič obupavat, saj ni tako grozno. No ja, po enem letu sem ga včasih že tako.. sita, ampak rezultati so pa res (že zdaj) fantastični in je bilo vredno kdaj tudi malo potrpet.
Občutek, ko ga dobiš? Čuden:))) Ampak moram reči, da je tako prvi teden ali kaj takega, potem pa se ga kar hitro navadiš. Jaz zdaj večino časa komaj vem, da ga imam in se spomnim v glavnem pri jedi, ko se hrana veselo nabere za žičke in je seveda treba obvezno po vsaki jedi umiti zobe.
Bolečine na začetku so, vendar se vsaj meni niso zdele tako zelo hude. Nikakor ni tako, kot recimo kadar te boli zob, ampak je bolj kot bolj močan pritisk na zobe, zobje so bolj občutljivi, tako je tudi kasneje par dni, ko se vstavi nova žička ali nekaj takega-ob kontroli, približno na en mesec. Odvisno, kakšen prag bolečine imaš. Moj je nizek, pa se mi vse skupaj vseeno ni zdelo tako hudo.
Težave pri govoru (pa komaj opazne) so se pri meni pojavile, ko so se že zobje premaknili in se vrsti nista ujemali, vendar je bilo kmalu spet v redu. Najbrž odvisno, kakšno težavo imaš, se pravi, katere zobe je treba zravnat.
Reakcija ljudi me je kar prijetno presenetila. Nobenih pripomb ali zafrkavanja, vsi so zelo pozitivno sprejeli, marsikdo je rekel, da bi si ga tudi sam rad omislil, pa se kar ne more odločit :)))). Marsikdo tudi kaj vpraša, v glavnem pa večina potem začne govoriti o SVOJIH zobeh in moj aparat sploh ni več aktualen :))) Na začetku sem ga ljudem omenila kar sama, ker sem videla, da večina ne ve, ali bi lahko kaj komentirala ali ne. Ko pa ga sam omeniš, pa sploh ni več problem.
Smejiš se pa normalno, to pa sploh ni problem. Jaz se zdaj še lažje kot prej, ker mi pač ni treba več skrivati zob. Resnično, sploh me ne moti aparat, krivi zobje so me pa.
V glavnem, tudi če bi prej vedela, kako bo, bi se spet odločila za aparat in spet za fiksni in ne snemljivi, ker je ta prevelika potuha in moraš biti res karakter, da ga redno nosiš tako, kot je treba. Pri fiksnem pa ni izbire.
Jaz obžalujem edino to, da se nisem za aparat odločila že veliko prej…
Nika, H:); Hvala lepa za vse spodbudne besede. H:) Ali imaš tiste zvezdice srebrne ali si se odločila za bele? Koliko si plačala?
Jaz hodim v Celje k Ortodontu, dobila sem priporočilo od mojega zobozdravnika, in se mi zdi kar vredu. rekel mi je da me bo aparat z srebrnimi zvezdicami ( ne vem kako se pravilno reče) stal cca 400.000 sit.
Hvala še enkrat.
Malo me je še strah ampak odločitev je padla aparat je v delu.
mmm
Glede na to, da potrebuješ aparat sklepam, da Tvoji zobje niso “kot biseri”. Če si se doslej brezskrbno smejala, ne da bi se obremenjevala s tem, zakaj bi se zdaj zaradi aparata. Požvigaj se na to, kaj si drugi mislijo o Tebi in še naprej razveselujej ljudi okrog sebe s svojim smehom — smeh je namreč pol zdravja.
Mi vražiček ne da, da ne bi na Relikin post omenila tisto:
zobe imaš kot bisere – ravno tako redki so…..
Saj veste, iz tiste serije: tvoje noge so kot noge antilope – tanke, krive in kosmate
Pa brez zamere, prosim…
Mislim, da je super, mmm, da si se odločila za aparat. Predstavljaj si, koliko več samozavesti bo čez kako leto, ko bo že naredil svoje.
Sploh pa je zdaj v osnovnih šolah aparat “hit” – vsi ga hočejo, ne pa tako kot včasih, ko smo ga skrivali. Še posebej je moderno, če imaš zvezdice barvaste, sploh “in” pa so zvezdice različnih barv naenkrat (vsak zob svojo barvo)…..
No jaz sem bila na istem ampak s tem da se nisem odlocila za fiksni aparat ampak kar za navadnega. In naj povem da mi ni zal,ker so se mi zobki krasno popravili tudi z navadnim in to prej kot bi se mi s fiksnim,ceprav ga nisem nosila vedno (v soli ga nisem imela)…za fiksni aparat so mi rekli da bo cez pol leta ze zunaj…jeah right…nekateri moji prijatelji ki so imeli fiksni aparat so isto tako mislili-tam okoli enega leta se odstrani in naj povem da poznam kar 4 ljudi ki so imeli fiksni aparat in prav nic blazno tezavne zobe pa so ga imeli nekje 3 do 4 leta…ne vem zakaj ampak to tok zavlacujejo potem in se pol leta prelevi v 4 leta…bivsa sosolka ga ima se zmeraj,dobila pa ga je v drugem letniku…zdaj je pa ze 3 leta na faksu. C e bi si dala takrat fiksni aparat bi ga verjetno imela se danes,tako pa imam krasne lepe ravne zobe ze leta.
In naj povem se to,da imas potem vidne bele pike na zobeh ko ti ga odstranijo,vsaj tako je bilo opaziti pri mojih sosolcih in tudi sami so rekli.
Po vsaki jedi je pametno da umijes zobe,ker res malce grdo zgleda ko se ti hrana nabere v aparat.
Vseeno,naj te ne gane to kar sem napisala,to niso moje izkusnje,ampak tako je bilo pri mojih prijateljih. Sem prepricana da bos z aparatom pravtako vesela in nasmejana in samozavestna,zato si se prav odlocila.
Srecno.