Ali je vzrok v pljučih?
Spoštovani!
Stara sem 43 let, kadilka že precej let. Pogosto imam občutek, da težko diham, oziroma se mi zdi, da dobim ob dihanju premalo kisika. Večkrat sem utrujena, imam vrtoglavice in nenehno me zebe (tudi, ko je zunaj toplo, roke in noge skoraj vedno mrzle).Tudi aritmija se pojavlja. Ne kašljam, le ko kihnem imam na robcu rjavkast sluzast izmeček. Včasih sama zaslišim ob dihanju blago piskanje v pljučih in nekakšno težo na prsih.
Vsake toliko časa me zelo bolijo noge. (pregled ožilja je brez posebnosti)
EKG sem že opravila, tudi ultrazvok srca in je bilo pred dvema letoma vse b.p.
Ožilje je tudi b.p. Tudi obširen pregled krvi ni pokazal nobenih odstopanj. Ščitnica tudi b.p.
Vzrok za boleče noge mi niso našli. Žal, osebni zdravnik je mnenja, da ni vzrokov za nadaljne preiskave.
Opravila bi spirometrijo in sicer kar samoplačniško, kar finančno še ne predstavlja tako velik strošek. Zanima pa me, kaj spirometrija pokaže, če bi lahko pokazala vzrok mojega piskanja v pljučih in težke sape? Mogoče tudi astme?
Vljudno prosim za vaše mnenje.
Se vam zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
Spoštovani,pri občutku oteženega dihanja je najprej na mestu preiskava pljučne funkcije (spirometrija). Spirometrija na primer zanesljivo pokaže KOPB, ki je posledica kajenja. Če pa je spirometrija normalna, je za izključitev astme potrebno narediti še metaholinski test.Svetujem, da spirometrijo opravite. Načeloma spirometrije kadilcem starejšim od 40 let naredijo v vsaki referenčni ambulanti splošne medicine (v okviru zdravstvenega zavarovanja).Lep pozdravMitja KošnikUniverzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIKUniversity Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Sloveniawww.klinika-golnik.si