Spoštovani,
na veliko prodajnih mestih (v trgovinah, prodajalnah bureka in kebaba, gostilnah), itd. vidim, kako prodajajo še vroča peciva (žemlje, burek, itd.), pravkar vzeta iz pečice – to se celo oglašuje kot blagovna znamka in ne vem kaj še vse. Doma od staršev pa sem večkrat slišal, da je to nezdravo, da je treba najprej, da se tovrstna hrana ohladi in da se jo šele potem sme pojesti, ne pa, da se jo je še vročo. (Pri tem ne mislim na opekline, ki da lahko nastanejo, ampak na to, da nekaj ni ok za želodec, da mu lahko škoduje).
Ker o navedenem še nisem zasledil niti v nobeni literaturi, niti nisem slišal kje drugje (razen to, da čisto svež kruh ni zdrav – ne vem pa, ali je to iz istega razloga kot velja za zgoraj navedena peciva), vas vljudno prosim, da mi sporočite, ali navedeno v prejšnjem odstavku drži in koliko časa je treba počakati pred uživanjem navedenih živil? Za katera živila velja, da jih ni zdravo uživati še toplih? Ali to velja tudi za pice??? Tudi pice namreč vsebujejo testo tako kot peciva… Kaj pa štruklji in druga testnata živila, ki se jih ne je kot peciva ampak kot glavna jed pri kosilu?
Spoštovani,
nisem zasledila študije, ki bi to proučevala, tako da vam preverjenega dokaza ne morem navesti. Nekaterim uživanje toplega kvašenega peciva povzroči zgago, verjetno pa prepoved nima znanstvene osnove. Ne predstavljam si, da bi morali močnate jedi, kot so štruklji, jesti mrzle! Isto velja za pico. Bolj velja zmernost kot popolna prepoved.
LP, Marija Š. Gašperšič