ali je to vnetje
Pozdravljeni,
pred več kot pol leta nazaj se mi je pojavilo vnetje mehurja. Znaki so bili to da sem zelo pogosto hodila na vodo, celo na točno pol ure čez skoraj cel dan, drugače me je v mehurju pričelo grozno pečt in potem bolet. Voda je bila sicer normalna. Sem šla k os.zdravniku, kjer so pregledali vodo, ta je bila ok. Preventivno sem dobila PRimotren za jemati 3 dni. Na moj mehur je slabo vplival tudi stres, kljub vnetju nisem vzela dopusta v službi, kar mi ni ravno pomagalo. Primotren je pomagal le malo. Rečeno mi je bilo naj pridem nazaj v kolikor težave ne bodo izginile. Po enem tednu sem šla nazaj. Še 1x so mi pregledali vodo, tokrat tudi kri. Voda je bila ponovno ok, kri sicer tudi, samo proteini (?) so kazali na rahlo vnetje nekje v telesu. Nato sem bila poslana na nujni ginekološki pregled, ki je pokazal da je stanje BP. Šla sem tudi na ultrazvok trebuha, stanje prav tako BP. Zato sem dobila napotnico za urologa.
Urološkega pregleda me je bilo malo strah, zato se nisem naročila na pregled. Sem pa redno pila sok iz brusnic, 100% naraven, ki mi je pomagal. Vsaj tako se mi je zdelo. In ker sem dobila občutek da je stanje boljše nisem šla k urologu.
Dobre pol leta kasneje imam zopet občutek, da moram prevečkrat na wc. Sicer ne na pol ure, ampak vseeno več kot 7x na dan (zdravnica je to nekako ocenila za neko normalno odvajanje vode?). Pijem normalne količine vode, mogoče celo premalo kdaj, kar se trudim popraviti. Prav tako me začne pečt v mehurju, če ne tečem na wc takoj ko me začne tiščati. Problem imam tudi na koncu odvajanja vode, kot da nekaj kapljic ostane za takrat ko grem iz wc in se zravnam… težko opišem.
Zanima me ali bi morala iti k urologu? Kako bi zgledal pregled?
In ali je možno da sem imela mehur vnet kljub temu da je bila voda ok? Primotren se mi zdi da bi mi pomagal veliko bolj, če bi ga jemala več kot samo 3 dni in če bi si takrat vzela dopust. Stres namreč vse poslabša.
Hvala za odgovore
Spoštovani!
Glede normalnosti pri odvajanju vode – normalno je do 8x dnevno in 1x ponoči, skupaj cca. 1,5 litra v 24 urah.
Glede smiselnosti in potrebnosti pregleda pri urologu – če ste 4 ali večkrat v 12 mesecih morali zaradi uroinfekta jemati antibiotik ali pa, če gre za potrjeno mikrohematurijo (eritrocite v urinu) je pregled pri urologu vsekakor smiseln. Ali pa tudi, če vas stanje z uriniranjem moti in bi se radi preprosto pogovorili še z drugim zdravikom (razen vašega osebnega zdravnika), kaj bi lahko napravili. Glede pregleda – urolog najbrž ne bi napravil nič, želel pa najbrž bo, da vidi izvid UZ trebuha, eventuelno (odvisno od vaše starosti, ali kadite oz. ste kadili, izvida urina in seveda od vašega pristanka) bi lahko predlagal cistoskopijo – to je podobno ginekološkemu pregledu, s tanko cevko – teleskopom se pregleda, ali je na sluznici mehurja kaj posebnega – kaj takega, kar bi lahko bilo vzrok vašim težavam.