ali je to scitnica?
lep pozdrav!
dala sem kri v Adrialabu in vrednosti so naslednje:
TSH (0.27-4.2) : 4.22
t4 (12-22): 18.36
t3 (2.8-7.1): 5.07
ze kar nekaj casa imam probleme, ki ne vem ali so psihicne narave, povezani s scitnico ali s cim drugim (zelo se bojim multiple skleroze).
vcasih sem zelo utrujena, vcasih me dajejo vrtoglavice, za katere se vcasih izkaze, da so psihicne narave. En mesec me je trgalo v eni roki (pa malo tudi v drugi, pa v nogi…). obcasno se se vedno pojavljajo te bolecine. Obcasno se mi tresejo roke, vcasih mi trza oko. Vcasih problemov sploh ni in se mi zdi, da se izmisljujem.
Pogosto sem zelo nemirna, ne vem, ne morem se umirit, tudi srce mi zelo bije. takrat tudi spati ne morem. V zadnjem casu sem se ponoci veckrat zbudila, ker mi je zaspala dlan. Zaradi tega se tako ustrasim, da potem ne morem vec zaspati. Vcasih imam glavobole, ki trajajo krajsi cas nato pa izginejo….tudi s prebavo imam obcasne probleme…(rahla slabost, problemi z zelodcem) potem pa cez dva dni spet vse mine in je ok..
najslabse pa je ker se zjutraj zbudim in v roku 10 minut postanem zelo nervozna in takrat se zacnejo vsi moji problemi….
kaj menite? in kaj mi svetujete, da storim? zdravnica je rekla, da moram umiriti vegetativno zivcevje, naj grem na jogo…vendar to je bilo kaksen mesec in pol nazaj (ko me ni bolela roka) in nisem sla zopet do nje.. (takrat je bil tsh 4.6, v laboratoriju, kjer je zgornja meja 5)
ali je mozno, da imam probleme, kljub temu, da je moj Tsh samo rahlo nad mejo? ali menite, da je kaj drugega? morda multipla s? (moje tezave v vecji ali manjsi meri trajajo od zacetka februarja, ko sem se ucila in bila pod stresom, takrat sem sla tudi na pregled oci, ker so me bolele in ni bilo nepravilnosti)
Spoštovani!
Glede na navedeno gre pri vas za najverjetnej za psihično pogojene težave. Vrednost TSH je mejno zvišana, vrednosti pT4 in pT3 pa sta povsem v mejah normnale, tako, da gre za normalno delovanje ščitnice. Priporočam ponoven obisk pri izbranem zdravniku splošne medicine. Vsekakor so dobrodošle tudi metode sproščanja, avtogenega treninga in joge.
Lep pozdrav!