Ali je to refluks?
Spoštovani,
našemu (zelo živahnemu) 13-mesečniku se posebej ob aktivnosti, včasih pa tudi kar tako, dogaja, da se mu želodčna vsebina vrne skozi usta in ob tem tudi čez nosek. Gre za manjše količine in ne zgleda kot bruhanje (prej spominja na polivanje) pa vendar me skrbi oz. ne vem zakaj prihaja do tega. Seveda je prehajanje želodčne vsebine čez nosek sila neprijetno in zraven joka kot dež. Ali je to kakšna stopnja refluksa ali gre morda za kaj drugega? Prav tako še nisem opazila zakaj se mu to zgodi (danes na primer je sedel v avtu in kar iz lepega je skozi usta ter nosek “bruhnil”), se pa je prvič zgodilo okoli sedmega meseca. Kot dojenček je sicer kar dosti polival (posebej do šestega meseca, ko je bil samo dojen vendar je lepo uspeval), nikoli bruhal, pa tudi čez nosek mu prej nikoli ni šlo. Je pa vedno z veliko težavo podiral kupčke, navkljub vsem našim naporom. Včasih sem ga po celo uro držala pokonci, masirala na vse mogoče načine, pa nič. Ker je pred kratkim shodil in se mu vedno “mudi”, me malce skrbi, da se mu ne bi to dogajalo še pogosteje. Ali je pač to normalno?
Hvala za vaš odgovor. Vroč, poletni pozdrav.
Pozdravljeni, maj 05,
zelo zelo možno, da gre za gastroezofagealni refluks, sploh še, če morda opažate, da je malo “hripav” ali se suho odkašljuje, ponoči kar neha dihati ali smrči.
Ker tak, nezdravljen refluks (za katerim pa se lahko skriva tudi kakšna zadeva v želodčku, npr. bakterija helikobakter pilori ali pa manjša hiatalna hernija) povzroča tudi vnetje požiralnika (tako kot v želodčku), je zadevo potrebno opredeliti, predvsem pa zdraviti.
Ali je otroček bolj neješč, suhec, ima zadah iz ust?
Kar povejte vašemu zdravniku, mislim, da bi bilo dobro, da ga vidi gastroenterolog pediater.
lp
Tanč
Hvala za odgovor. Hripav ni, pa tudi ne odkašljuje se ne, vsaj ne na suho. Včasih ko se močno zadiha se mu v grlu nabere malo sluzi in potem tisto “odkašlja”. Prav tako ni neješč, prav nasprotno, je zelo dober jedec, pri 1. letu je imel 11kg ter visok 77 cm. Tudi zadaha iz ust nima, odvajanje je normalno in nič kaj smrdeče ali sluzasto. Je zelo živahen, nasmejan, neučakan radovednež. Za ponoči sicer ne vem kako je z dihanjem, ker spi v svoji sobici, prej, dokler je spal z nama nisem nikoli opazila, da bi nehal dihati, pa tudi smrčati še ga nisem slišala.
Edino kar mu “nagaja” je dimeljska kila, ki pa se zaenkrat še vda masaži, pa ne pojavi se glih pogosto.
Najbolj me bega to, da se to ne dogaja vsak dan ampak samo občasno. Ali bi potemtakem bilo možno, da ima morda preveč poln želodček, pa mu se po domače dvigne? Tudi odraslim se nam kdaj zgodi, da se nam dvigne vendar znamo zaustaviti, ali tak otrok morda tega še ne zna?
Vsekakor pa bom omenila njegovi pediatrinji, čeprav vem da me bo čudno gledala.
Pa še nekaj: se pa še vedno kar precej slini. Ima že vse prednje zobke, torej prednjih osem, torej čakamo kočnike. Včasih mu kar “teče” ven, tako da je v par minutah čisto moker. Kako dolgo je slinjenje “normalno”?
Lep poletni pozdravček.
Pozdravljeni maj05,
razvija se fantek lepo, vseeno pa ima lahko gastroezofagealni refluks, če pravite, da se mu občasno kisla vsebina celo iz noska pocedi.
Predvsem je to še bolj opazna pri sklanjanju, čepenju, ponoči.
Ne glede na to, da nima drugih znakov (zadah, slaba ješčnost …) bi vseeno opredelili to kislo polivanje.
Slinjenje je seveda lahko znak izraščanja zob, možno pa je še kaj. Če bi morda znal že kaj povedati o občutkih, npr. če mu je slabo, ko požira slino ali kaj.
Kar povejte vašemu pediatru za to kislo spahovanje, bo vsaj imel zapisano.
Opazujte, kolikokat se mu to zgodi in v kakšnih okoliščinah (sklanjanje, zelo “napokan”ipd.).
lp
Tanč
Res hvala za prompten odgovor. V torek sma itak naročena pri njegovi pediatrinji, pa bom vsekakor omenila. Je še bolj iz stare šole, tale pediatrinja, nerada komunicira, ima še bolj takšen pristop kot se ga spomnim iz Titovih časov, pravijo pa da je dober diagnostik (čeprav sem zaradi okrnjene komunikacije zadnje čase malo podvomila). Zato ji še nisem nikoli omenila. Še sreča, da je tehnologija in metodologija napredovala. Veliko prijetne senčke vam želim.
Hvala, maj05,
kar omenite. Saj beseda je samo beseda. Če pa ne bo učinka, pa se spet javite.
lp
Tanč