Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Ali je to lahko rak?

Ali je to lahko rak?

Pozdravljeni,

 

Prosim za pomoč, nasvet…

Že vsaj 20 let me bolijo kosti, mišice, noge, roke, hrbet. Stara sem 40. Skoz sem utrujena in vsako leto je slabše.

Bila sem že na različnih preiskavah, nobenih posebnosti nikoli.

Problem je v tem, da me vsako leto bolj boli in me bolečina močno ovira pri vsakdanjih opravilih. Do določene točke sem se na bolečino navadila, vendar res več ne morem, ker je vsak dan slabše.

Bolijo me roke, včasih me prav nekaj trga, kot bi me kdo grizel po kosteh. Zadnje čase me pogosto boli spodnji del hrbta, kosti ritnice in po nogah, sploh po levi. Tudi lopatice, sploh desna. Opravila sem uz dojk, uz trebuha, uz srca, pa je bp.

Bila sem v laboratoriju, nobenega vnetja… pravijo, da naj telovadim. Res je, da imam samo sedeče delo in da telovadim ne, ker me skoz neki boli. Skrbi me, da ni kakšen rak… ne vem… kostni ali pljučni, glede na to, da me prsni koš tudi skoz boli. Vse preiskave za srce so bile bp.

Fizioterapija ni pomagala.

Ne vem… res me skrbi, da je rak na kosteh ali kje drugje in da so bolečine posledice tega. Sem utrujena, brez neke energije. Edino po noči me nič ne boli oz. špikanje v prsnem košu me zadnje čase prebudi. Ampak ker je ekg, uz, obremenitveni test ok, pravijo, da ni srce.

Ko pa začnem dan pa me začnejo spet boleti roke, noge, križ, vrat… prav trga me, grize… kateri dan prav težko hodim.

Prosim za nasvet kam se naj obrnem, da bi te bolečine končno nehale ali se vsaj zmanjšale … na kakšno preiskavo naj grem.

hvala

Pozdravljeni,

težave, ki jih opisujete, so zelo nespecifične. Glede na opravljene preiskave, ki so bile – kot pišete – vse znotraj normale, bi težko rekla, da gre za maligno bolezen, sploh v luči, da so težave prisotne že vrsto let. Edino, kar bi vam še svetovala, je pregled krvi za revmatološke bolezni, kjer je slika lahko zelo podobna temu, kar opisujete. O tem se pogovorite z vašim zdravnikom, ki bo glede na doslej opravljene preiskave znal oceniti, kaj bi bilo še za pogledati.

Razumem, da zaradi bolečin ne morete biti telesno aktivna, vendar telesna neaktivnost te težave lahko samo še poslabšuje. Telesna aktivnost je izjemno zaželena in dobrodejna, tako za telo kot za duha. Poskusite najprej z nežno, nezahtevno vadbo, kot je sprehod v naravi. Od dnevih, ko čutite več energije, lahko v sprehod vključite lahkoten tek, hopsanje, poskoke, karkoli, kar vas veseli.

Človek se ob kroničnih bolečinah zelo lahko ujame v začaran krog, iz katerega se lahko izkoplje redko sam, pogosto pa potrebuje pomoč od zunaj.

Ker človek ni samo stroj in ni samo telo, bi vas povprašala tudi o vašem načinu življenja; vas odnosi, v katerih ste, zadovoljujejo in vam polnijo baterije? Vas delo, ki ga opravljate, izpolnjuje? Kaj so tiste dejavnosti, v katerih uživate in ste lahko sproščena in resnično vi? Kakšen imate odnos do sebe, do svojega telesa? Je vaše telo vaš nasprotnik ali zaveznik?

Želim vam, da najdete način, s pomočjo katerega se boste izvili iz tega kroga bolečine in zaživeli polnovredno in osrečujoče življenje.

Vse dobro,

Jana

 

Svetlika, integrativna onkologija Jana Pahole, dr. med., spec. int. onk. I Mail: [email protected] I Telefon: 030 647 321

Ni nujno, da kri pokaže revmatizem, četudi je lahko to. Morda pa je vse zaradi ščitnice, pojdite k tirologu.

New Report

Close