Ali je to jecljanje?
Moj sin je star 14 let in od drugega leta starosti ponavlja zloge nekaterih besed ali pa krajse besede v stavkih. Nekatere stavke lahko pove povsem brezhibno, pri nekaterih pa bo zlog zlasti zacetne besede ali pa kar celo besedo v tem stavku ponovil dvakrat ali trikrat. Logopeda nisva nikoli obiskala, saj sem bila vedno prepricana, da bo z leti ta njegova govorna posebnost splahnela. Nihce ga s tem ni obremenjeval, v zadnjem casu pa sva se o tem pogovarjala. Rekel mi je, da do tega prihaja, ko si hoce izboriti pozornost ali pa, ko zbira besede, da pove neko misel. Kot sem opazila, se mu to dogaja tudi pri povsem preprostem stavku, napr.: “Lej, lej, lej, kaj sem nasel!” Sicer je odlicnjak, prijazen in druzaben fant, ki se zelo rad pogovarja in zelo rad vidi, da ga drugi poslusajo. Rada bi poudarila, da nikoli ni imel tezave z izgovorjavo besed, tako kot to poznamo pri jecljanju, gre le za ponavljanje. Bo njegov govor ostal taksen, kot je, netekoc? Hvala za odgovor.
Metka,
Se opravičujem za zamudo pri odgovoru.
Najprej naj vam odgovorim na vaše vprašanje: če bo otrokov govor ostal netekoč – po vsej verjetnosti da. Za to je več razlogov, a najmočnejši je ta, da vaš sin tako govori že kar nekaj časa. Ne izključujem možnosti, da bo s starostjo sam »obvladal« težavo, a je to glede na časovnost težko verjetno.
To, kar opisujete, je oblika jecljanja. Mogoče je to njegov način iskanja pozornosti (kot pravi sam), mogoče pa se za tem »skriva« iskanje ustrezne besede za nadaljevanja stavka ali pa »čas« za urejenje misli ali pa kaj drugega. Ne glede na to, zakaj do ponavljanja pride (kar mogoče niti ni najbolj pomembno), vaš otrok jeclja in njegov govor je netekoč.
Jecljanje se lahko dokaj uspešno odpravi in mogoče ne bi bilo slabo, če bi poiskala pomoč logopeda. Logoped pri jecljanju pogosto sodeluje s psihologom. Za logopeda potrebujete napotnico, ki jo izda otrokov zdravnik.
Lep pozdrav, Petra
Pošlji oblikovano (30-07-05 22:03)