Ali je to depresija?
Pomagajte mi.
Že zelo dolgo časa se vrtim v začaranem krogu brezvoljnosti.
Zjutraj ko vstanem , komaj spravim otroke v vrtec, enega imam doma, sem brezposelna, in vem, da bi morala se obleči, in peljati še tega otroka v varstvo k mami, in potem po opravkih, iskati službo itd, pa tega ne naredim. Obsedim doma, se vsedem za računalnik, in brskam po njem, pa mi verjemite , da ne vem kaj brskam in kaj gledam. Komaj da poskrbim za otroka, da je sit in oblečen, stanovanja se komajda ne pritaknem, ni volje za pospravljanje. To se nekako vleče do 12 ure. Potem z muko grem iskati otroka v vrtec, in potem ko pridemo domov, na silo pripravim telo, da nekaj skuha, vse je brezveze. Da ne omenim, do otroci več ali manj potem prepuščeni sami sebi, mogoče skupaj gledamo televizijo, zavedam se,da bi morali iti ven na sončka, kam pa naj grem, tu me tako ali tako nihče ne mara, vse bi samo kofetkale, meni pa do tega ni, najhuje pa je, ker v glavi vem kaj vse bi bilo DOBRO narediti, in kaj vse bi MORALA narediti, energije in volje zato pa ni. Da o samozavesti ne govorim, ker je NI. Da o tem, da mi je vseeno kakšna hodim na okoli tudi ne. Zanemarjena, včasih se mi niti ne ljubi počesati, kaj šele namazati in urediti. Moža cele dneve ni, zvečer ko pride jaz že spim, ali pa se naredim da spim. Koliko časa bo še zdržal ne vem. Nihče ne vidi da sem taka, razen otrok, ker sem se zaprla pred zunanjim svetom, če pa že grem ven, se pa maksimalno potrudim biti dobre volje, in igram svoje dobro razpoloženje. Vero v prijateljstva sem že zdavnaj pokopala.
Kako naj se izvlečem iz tega? Kje naj si poiščem pomoč.
Mi lahko vi pomagate?
Kerensa
Draga Kerensa!
Kar opisujete so hude težave, ki morda že mejijo na depresijo. Nujno se morate vzeti v roke in narediti korak naprej. Če ga ne zmorete sami, si morate poiskati pomoč – lahko pri prijateljicah, možu ali pa strokovno pomoč. Lahko pridete tudi na pogovor na Šent – Vilharjeva 22, 1000 Ljubljana tel. 01 431 94 18 ali pa se po strokovno pomoč obrnete na Polikliniko v Ljubljani, Njegoševa 4, kjer vas bodo vzeli z napotnico, ki jo dobite pri osebnem zdravniku, če pa je nujno pa tudi brez. Tudi v drugih slovenskih krajih imajo enote osnovnega zdravstvenega varstva večinoma na voljo psihiatrično pomoč.
Kerensa, naredite si načrt za vsak dan. Kdaj boste vstali, kaj boste naredili za zajtrk, kaj boste počeli dopoldne, kaj boste kuhali za kosilo,…. vsebuje naj načrt po urah skozi ves dan! Naredite si načrt, ki bo izvedljiv in se ga držite. Obenem si privoščite vsak dan sprehod – lahko tudi s svojimi otroki, za katere pravite, da potrebujejo sonce. Gibanje na svežem zraku izjemno pozitivno vpliva na počutje in voljo!
Pišite nam še kaj ali pa se oglasite pri nas!
Lep pozdrav, Barbara Šent
Hoj!
Poznano mi je stanje, ki ga opisuješ. Če si iz Ljubljane, piši na moj majl, bova kakšno rekle in se po želji tudi srečale.
Zdrži!
Neda
Natančen opis mojega lastnega življenja. Samo da je moje brez otrok. Ali je to depresija? Brez dvoma. Pomanjkanje volje do življenja, životarjenje in obenem sanjarjenje o nekem drugem življenju, v katerem je vse drugače in sem srečna. Vem, kaj me lahko premakne, vem, kaj moram storiti. Pa samo sedim, se jočem in se sovražim. In razmišljam o tem, da ne morem več, da nima smisla.Sama, osamljena, čeprav med ljudmi. Nihče mi ne paše, nihče me ne razume. Ne razumem življenja in njegovega smisla. Je to to?
Zakaj pa se ne podaš na pot in začneš iskati odgovore na svoje probleme ?
Ko boš jih razumela, boš se jih lahko osvobodila in z razumevanjem boš spet našla smisel.
Forum je zaprt za komentiranje.