ali je otrok z angino kužen
Če je bolezen bakterijaksa, ne pomeni, da ni kužna! Angina, škrlatinka (pa še marsikaj drugega) – to je še kako kužno. Če imaš otrok v vrtcu, bi to morala vedeti, saj pogosto manjka po pol skupine, ko razsajata angina ali šklatinka (in tudi obvestilo visi na oglasni deski).[/quote]
Aha, hvala. Se vidi, da moja dva še nista imela angine, škrlatinke in podobnega, ne?
Če je bolezen bakterijaksa, ne pomeni, da ni kužna! Angina, škrlatinka (pa še marsikaj drugega) – to je še kako kužno. Če imaš otrok v vrtcu, bi to morala vedeti, saj pogosto manjka po pol skupine, ko razsajata angina ali šklatinka (in tudi obvestilo visi na oglasni deski).[/quote]
Aha, hvala. Se vidi, da moja dva še nista imela angine, škrlatinke in podobnega, ne?[/quote]
srečkica :-))
Ce sta otroka res majhna, se angine verjetno ne bi nalezla. Otroci redko dobijo angino pred tretjim letom. Drugace pa otrok z angino na antobiotikih verjetno drugi dan ni vec kuzen. Mene bi bolj skrbelo, ce pravzaprav ne gre za angino (streptokokno) ampak za virusno okuzbo, saj se (vsaj iz izkusenj) diagnozo dostikrat postavi brez testiranja. V tem primeru pa je seveda velika verjetnost okuzbe.
Vem, da lahko bakterijsko angino dobijo tudi majhni otroci, vendar pri majhnih otrocih vseeno niso zelo pogoste. Bolj pogoste so pri otrocih, starejsih od 5 let. Pri nas so bile v vrtcu vedno samo posamezni primeri angin. Dostikrat se postavi diagnoza angine tudi ob virusnih vnetjih grla (virusna angina?).
moj sine jo je dobil pri 11,5m…takrat je manjkalo pol njegoe skupine v vrtcu zaradi enakega razloga, tko da sploh ni res, da majhni otroci redko zbolijo za angino![/quote]
Tudi pri nas je bilo tudi v jaslih precej primerov angine in škrlatinke. Je pa res, da samo 25 % staršev sploh pove vzgojiteljicam, kakšno bolezen imajo otroci, tako da dostikrat pol skupine manjka, a vzgojiteljice samo za 3-4 otroke vedo, kaj jim je:-((
Torej, angina je lahko tako virusna kot bakterijska. Ponavadi (ne pa vedno) je bakterijska (velikokrat streptokokna) angina z visoko vročino ter gnojno obloženimi mandlji. Otrok je zelo prizadet, ne je in je vidno zelo bolan. Virusna (veliko pogostejša) je posledica virusne okužbe žrela, ponavadi je blažja, z nizko vročino, otrok lahko je in se celo igra. Nalezljivi sta obe, virusna bolj kot bakterijska. Res je, da gnojno bakterijsko angino večkrat dobijo starejši otroci, toda tudi pri nas jo je imel srednji sin, ko ni imel niti še dve leti. Bilo je kar hudo. Njegova edina angina v življenju. Dobil jo je pa od sina znancev na nekem rojstnem dnevu, ki so tako mimogrede omenili, da je njihov otrok imel hudo angino, ampak sedaj je pa že dober, antibiotik je vzel skoraj do konca, vročine ima pa “samo še 37,8”. In to so povedali na koncu zabave. Takrat se je nalezlo od njega 5 otrok vključno z našim. Očitno torej tudi po večih dneh jemanja AB otrok še ni varen za druge, čeprav je neko vsesplošno mnenje, da po treh dneh ni več kužnosti.
Če prijatelji pravijo, da lahko pridete, če vas “ni strah” in otrok prvi dan jemlje AB, gre skoraj gotovo za virusno obolenje, ker je njihov otrok očitno toliko zdrav, da bi se lahko igral z vašimi. Da danes še vedno žal predpisujejo antibiotike tudi za virusne okužbe in ne naredijo dodatnih testov, sem že pisala.
Vam pa pripročam, da ostanete doma.
tudi to ni res, da je otrok po 3 dneh antibiotika že ‘zdrav’, kar se tiče bakterije…poznam več primerov, kjer je po 10 dnevni dozi otrok na brisu še vedno imel bakterijo…in nato novo dozo antibiotika. In takih primerov je bilo letos kar veliko….
antibiotiki nE pozdravijo več bakterije, vsaj pri nekaterih otrokih…