Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo ali je možna poškodba regionalnega živca.

ali je možna poškodba regionalnega živca.

Spoštovani, intenzivno se pripravljam na puljenje zoba. Saj še veste, da sem imela težavo z injekcijo (vrtoglavico). Zdaj sem skušala ugotoviti, kakšno injekcijo sem dobila in kaj je moja zobozdravnica zabeležila. V zdravstvenem domu so dejali, da sploh ne vejo, kje so ti kartoni (zobozdravnica je odšla v tujino) in da jih imam pravico videti le preko osebnega zdravnika, menda se kartoni po 10 letih uničijo (nisem prepričana, da je tako res). Moja sestra je ravno tako pred leti dobila na stomatološki kliniki injekcijo v regionalni živec na spodnji čeljusti, ker so ji pulili zadnji zob. Baje se je celo onesvestila in ni mogla dihati. Rekla je, da so jo položili vznak in ji dali nekaj na žlički, vendar se je po menda 10 minutah opomogla. Verjetno to ni bilo povezano z alergijo, saj so ji izpulili 17 zob, prej in po tej injekciji, pa ni imela težav. Slišala sem tudi, da je nek domačin po injekciji pri zobozdravniku imel težave s hojo (točno kakšne, ne vem). Ko je meni slikal zob, ki se maje (se drži še čisto malo), sem videla, da je čisto nagnjen od kota čeljusti do sosednjega zoba (30 stopinj), morda zdravnica tudi zaradi tega ni mogla dati injekcije ob zob (ker je naletela na korenino). Zakaj tako leži, ali zaradi manjkajočega kočnika, ali parodontoze, ali je to naravna lega zadnjih zob? Za vsak slučaj sem prosila tudi katedro za anesteziologijo, da mi svetujejo, kateri anestetik je v mojem primeru najvarnejši. Večkrat sem tudi zasledila, da prav pri spodnjih živcih pride do poškodb (ali gre za regionalni živec, oziroma ali so tudi obzobni živci bolj delikatni na spodnji čeljusti?). Morda me tale vprašanja samo begajo, vendarle na nek način tudi razbremenjujejo strahu pred alergijo (če se je to zgodilo tudi moji sestri na stomatološki kliniki), torej ti simptomi obstajajo in so pač nesrečni primeri. Tudi v vaši družini ste enkrat omenili, da imajo težave, upam, da ne tako resne. Katere anestetike uporabljate vi pri vašem delu, oziroma, če ste kdaj imeli tudi težave s pacientom. Upam, da mi boste tudi tokrat tako prijazno odgovorili.Hvala.

Spoštovana ladeja,

včasih je bilo res dovolj 10 let, potem pa smo/so karotne lahko zavrgli (zobozdravniške, da ne bo pomote). Pred leti pa so sprejeli nov zakon, po katerem moramo tudi zobozdravstvene kartoteke ohraniti do pacientove smrti. Vsekakor pa ne verjamem, da so v karton zapisali, kateri anestetik ste dobili – ponavadi se vpiše le lokalna anestezija, ne pa vrsto preparata.
Pri vaši sestri je verjetno tudi prišlo le do omedlevice (tako sklepam po opisu simptomov in pa po reakciji zdravnikov).
Zakaj vaš zob leži poševno, vam takole dopisno ne morem odgovoriti, ker nimam dovolj informacij. Možno je, da se je zob nagnil v prazen prostor (ki je posldeica ekstrakcije zoba), možno pa je tudi, da je tako že izrasel.
V spodnji čeljusti poteka živec po kostnem kanalu – vstopi daleč zadaj (za vsemi zobmi) in izstopi v predelu med obema ličnikoma. Zato moramo za anesteziranje tega področja dati anestetik v predel pred vstopom živca v kanal. Ker poteka živec velikokrat tik pod koreninami spodnjih kočnikov, lahko pri težjih ekstrakcijah pride do poškodb živca (prehodnih ali trajnih).
Sama trenutno uporabljam Ubistein, za površinsko omrtvičenje pa Xylocain. Alergičnih reakcij pri pacientih še nisem videla. Novejša literatura jih celo navaja kot ekstremno redke, ker so novi anestetiki že zelo prečiščeni. Velikokrat pa sem že imela priložnost videti omedlevico (večinoma kot posledica strahu). Prav imate, tudi v moji družini imamo tak primer (celo dva) in z njima pač ravnamo zelo previdno.

New Report

Close