Ali je krvni tlak primeren?
Približno pol leta jemljem zdravila za visok krvni tlak. Zjutraj vzamem eno in pol tablete Bioprexanila 5mg. Glede na meritve imam krvni tlak v povprečju 127/82.
Vsake toliko, nasrečo precej poredko, krvni tlak zleze nad 140/90 in takrat vzamem še eno tableto Amlopina 5mg.
Zaradi službe precej presedim a se trudim da sem vsak dan aktiven. Hoja, tek, hribi. Sem pa precej anksiozen, kar nasplošno negativno vpliva na počutje in gotovo tudi na krvni tlak.
Zanima me če je krvni tlak primeren oziroma ali bi moral biti glede na to da jemljem zdravila nižji?
Pozdravljeni!
Primeren krvni tlak je tlak do 130/85. Vse kar je več zahteva pozornost, posebej če krvni tlak gre čez 140/90.
V vašem primeru imate primeren krvni tlak vendar, kot sami pravite včasih gre tudi nad 140/90. Domnevam, da je anksioznost res sprožilni faktor za višji krvni tlak. Ne priporočam, da jemljete dodatna zdravila ob dvigu krvnega tlaka temveč, da prilagojen dnevni odmerek zdravil jemljete vedno ob istem času dneva. O tem kakšen odmerek potrebujete, se pogovorite s svojim zdravnikom.
LP