Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Estetska in plastična kirurgija Ali je kdo bil na operaciji progenije?

Ali je kdo bil na operaciji progenije?

Čez eno leto bom tudi jaz namreč operirana zaradi progenije, pa me je samega posega zelo strah. Zanima me če je kdo bil operiran, kakšne so priprave na operacijo, sam potek, koliko časa traja in ali so kakšne negativne posledice-težko premikanje čeljusti, bolečine v čeljusti. Zdravnik mi je rekel, da se med operacijo lahko poškoduje živec in potem na spodnji ustnici ne čutiš ničesar.

Tarin živjo! Jaz sem bila, in ti lahko vsaj na nekaj vprašanj odgovorim, bom pa tudi sama vesela še kakšnega doktorjevega odgovora, saj se je v zadnjih nekaj letih lahko kaj spremenilo. Tudi glede tehničnih vprašanj ti bo najbolje odgovoril doktor. Lahko pa ti opišem svojo izkušnjo.

Tebi bodo čeljust verjetno fiksirali z vijaki in bo gibljiva že po sami operaciji. Pri meni so pred nekaj leti uporabili starejšo metodo, “vezanje kambov”, ki se mi je zdela še najhujši (oz. najbolj boleč) del operacije. Okrog vsakega zoba ti zavežejo “žico” in potem čeljusti fiksirajo skupaj. Tako zvezane sem imela tri mesece in sem med tem časom uživala samo tekočo hrano. Če boš dobila vijake, bo prednost tudi v tem, da se ti bo obrazna muskulatura hitreje prilagodila novemu položaju, saj boš prej lahko gibala z obraznimi oz. čeljustnimi mišicami. Jaz sem po treh mesecih šele začela z uporabljanjem teh mišic, morala sem se naučiti tudi tako rekoč na novo učiti govoriti, čeljusti pa tudi danes ne morem odpreti tako na široko, kot sem jo nekoč.

Bolečine po operaciji so se mi zdele zanemarljive v primerjavi s srečo ob dejstvu, da mi je kirurg popravil ugriz, s tem pa tudi govor in nenazadnje izgled. Do poškodbe živca pa res lahko pride. Pri meni je, in to mi je poleg vezanja kambov ostalo v spominu kot edini boleči del operacije, saj me je domala neznosno “trgalo”, do nasledjega pregleda pa nisem vedela, zakaj. “Otopeli” del se sčasoma ponovno oživči, sicer nikoli tako, kot je bilo prej, ampak mene ne moti pretirano, omejeno pa je na spodnjo polovico desne strani obraza. Seveda je krasno, če se to ne zgodi, toda to je treba pač vzeti v zakup. Prepričana sem, da je kirurg napravil vse, da se to ne bi zgodilo, a se je vseeno. No, kar se progenije tiče, se je pri meni pojavil po operaciji še en problem, ki ga je napovedal kirurg, in sicer delno umikanje dlesni zaradi nove pozicije zob, vendar se to ne zgodi pri vseh.

Naštela sem samo negativnejše plati operacije, za pozitivne gotovo veš. Jaz sem bila kljub vsemu zelo zadovoljna, na začetku pa gotovo presrečna. Želela bi si edino več informacij o samem posegu pred operacijo, ker jih sama tako rekoč nisem dobila. Verjetno tudi negativne plati lažje preneseš, če zanje že prej veš.

Želim ti veliko sreče, če pa te še kar zanima, kar sem izpustila, pa kar vprašaj. :)) Upam, da bo kaj dodal še doktor. 🙂

Hvala za izčrpne informacije. Meni je zdravnik rekel, da bom zobe imela zvezane 1 teden, nato pa bom menda že lahko odpirala usta.

Koliko časa pa je pri tebi trajala operacija? Baje da traja vse skupaj 3 ure.
A ti dajo kakšno sredstvo za umiritev ( proti “strahu”)? Mene je namreč že sedaj ob misli na operacijo zelo strah, saj sem bila operirana samo 1x v življenju ob starosti treh let, ko itak nisem vedela, kaj se dogaja z menoj. S

Resnično se bojim, da mi bodo poškodovali živec, ker si ne morem predstavljati kakšen občutek je to, da potem ne čutiš spodnje ustnice.

Zakaj ne moreš čeljusti odpreti tako kot nekoč? Ali po operaciji ni več tako gibljiva?

Kakšne probleme pa imaš sedaj zaradi delnega umika dlesni?
Imaš sedaj zaradi same operacije še kakšne bolečine?

Tarin

Tarin, ni tako, da potem kar cele spodnje ustnice ne bi čutila. Če se ti to že zgodi, kar ni nujno, se ti zadeva sčasoma precej oživči nazaj, je pa tudi omejeno na eno sekcijo oraza, levo ali desno spodaj. Jaz sem tako navajena, da se sploh nisem spomnila, dokler nisi vprašala.

Kaj proti živčkom verjetno lahko dodatno dobiš, najraje pa bi ti rekla, da se nič bat, ker vse skupaj sladko prespiš.

Zakaj ne morem odpreti čeljusti tako na široko kot nekoč (upam, da nisi razumela, kot da jih komaj kaj odprem;)), ti tehnično ne znam razložiti, verjetno pa ima kaj z novim položajem čeljusti, trimesečnim mirovanjem in še čim.

Dlesni so se mi “umaknile” čisto malo, pa še po moje ni ravno tipična posledica pri op. progenije; jaz sem imela namreč tudi zelo “nametane” zobe.:) . Da je to verjetno posledica op. progenije, mi je razložil zobozdravnik, in sicer pravi, da se dlesen samodejno umakne do pozicije, kjer nima kakšnih zunanjih “travm”. Ker imaš novo pozicijo čeljusti in zato zob, se mora tudi dlesen malo “prilagoditi”.

Ne, danes zaradi operacije nimam nikakršnih neprijetnosti, še manj pa bolečin. Nasprotno, sem zelo zadovoljna, da je bila opravljena. :)) Ti boš tudi, verjemi. 🙂

Lp

PS: Si pred tem hodila k ortodontu? No, meni so prej ugriz leta poskušali naravnati z ne vem koliko aparati. In potem je bilo vse urejeno v nekaj urah… Tako glej na to. 😉

Dr. Leskovšek, še ena prošnja vam: bi lahko tudi vi malce pokomentirali vprašanje Tarin?

Lp

Manca 26, si me kar malo potolažila s tem drugim sporočilom, ki si mi ga napisala. Zanima me še kateri kirurg te je opreriral in koliko si bila stara ob operaciji? Ali ti je zdravnik kaj omenil kako starost vpliva na operacijo – mislim, če si starejši, je večja verjetnos komplikacij?

Jaz imam ravnokar na zobeh namontiran fiksni aparat in moram reči, da so pozitivni rezultati že vidni, čeprav mi ta aparat ne more popraviti ugriza, pač pa bo samo premaknil zobe vsakega na svoje mesto. Nosila ga bom namreč do dneva operacije oz. grem z njim na operacijo, nato bom imela 1 teden zvezane zobe in šele potem mi ga bo ortodontka odstranila.

Lep pozdrav

Tarin

No, super! :))

Moj kirurg je bil dr. Žajdela, ki je šel kmalu zatem v pokoj; izjemno zanimiv človek in po besedah ljudi s tega področja tudi izjemno usposobljen. Eno osmico mi je npr. izpulil, medtem ko sem se šele mentalno pripravljala na to, da jo bo zagrabil s kleščami… 🙂 In kljub 92382 😉 pacientom na dan je znal biti tudi malce očetovski, kar je bilo zelo lepo (tolažilno).

Stara sem bila mislim da 20 let, rekel mi je, da bi lahko prišla že dve leti prej, saj bi že dve leti lahko imela pravilen ugriz, namesto da so mi neuspešno poskušali naravnati ugriz z aparatom (ravnanje zob kot pri tebi je nekaj drugega). Možnost komplikacij bi po mojem laičnem mneju znala biti verjetnejša le, če bi se bližala sedemdesetim. 😉 Koliko pa si stara?

Tarin, v vsakem primeru te še vedno čaka pravilen ugriz, pravilnejši govor in definitivno tudi lepši izgled. :))

Veliko sreče!

Živijo

Lahko bi pa so odgovori že tako dobri ,da mislim da moj poseben komentar ni nujen 🙂

lep pozdrav

aleš

Hvala za odgovore.

Upam, da bo šlo vse po sreči. Drži pesti zame.

Lp

Tarin

Seveda jih bom! Pa oglasi se kaj po operaciji. 🙂
LP

Se bom oglasila-če bom še živa:)))

Lp

Tarin

New Report

Close