Ali je kartica za darovanje dovolj ?
Pozdravljeni.
V denarnici imam kartico Sem darovalec, na njej so vpisani moji podatki in podpis. Ali je ta kartica dovolj, da v primeru smrti lahko darujem organe, ali se je potrebno še kam vpisati? Ali je dovolj, da moji sorodniki namesto mene odgovorijo na to vprašanje, ko bi bilo potrebno? Bojim se, da zaradi take pomanjklivosti in nevednosti ne bi darovala organov nekomu, ki jih nujno potrebuje.
Hvala za odgovor!
LP!
Spoštovana Manica, hvala za vprašanje. Kartica v denarnici pomeni zelo veliko, pomaga pri komunikaciji s svojci, če pride do možnosti za darovanje. Po naši kulturi večina svojcev upošteva voljo umrlega in če so ozaveščeni glede darovanja ni problemov. Sicer se pa nekateri opredelijo kot da gre za njih same. V takem primeru jim poskušamo razložiti,da je opredelitev za darovanje v bistvu opredelitev umrle osebe, ne pa njih. Če še v nadalje izhajajo iz svoje volje, potem jim to dovolimo ne glede , da to ni v skladu z odločitvijo umrle osebe. V tem primeru gre že za nasprotujočo si situacijo, ki je v tistem trenutku ne moremo reševati. A vendar je takšnih primerov zelo malo, še zlasti, če je v družini normalna komunikacija in normalni odnosi.
Izjava, ki jo vpišemo na kartico Zdravstvenega zavarovanja pa ima vrednost testamenta, a tudi v tem primeru smo dolžni opraviti pogovor s svojci.Izhajamo iz drugačnih izhodišč in je zato pogovor za svojce le bolj formalne narave.
Lepo vas pozdrvaljam,
Danica Avsec
Pozdravljeni še enkrat!
V vašem odgovoru ste zapisali: “Izjava, ki jo vpišemo na kartico Zdravstvenega zavarovanja pa ima vrednost testamenta…”.
Zanima me samo kdo to vpiše, ali moram do svojega osebnega zdravnika, da vnese ta podatek v kartico zz?
Hvala za odgovor!
LP!
Seznam vpisnih mest je na internetni strani Slovenija transplanta, http://www.slovenija-transplant.si. če živite v Ljubljani , se lahko oglasite kar v naši pisarni, ki je v UKC Ljubljana in tudi zbiramo oredelitve za darovanje po smrti. Sicer pa zbirajo izjava tudi na Zavodu za transfuzijsko medicino in na Rdečem križu, drugje po Sloveniji pa je teh mest veliko, v štajerski regiji tudi pri splošnih zdravnikih in v lekarnah.
lepo vas pozdravljam, Danica Avsec
Forum je zaprt za komentiranje.