Ali imate danes nižjo tarifo?
Včeraj smo se vrnili domov in danes sem se spravila na pranje in sušenje, potem pa sem ugotovila, da čeprav smo že 3.7., imamo še vedno visoko tarifo kjub soboti. Klicala sem elektro in izvedela, da je zdaj prehodno obdobje, ki bo trajalo kar pol leta! Čudno, ker imamo vendar števec na daljinski preklop. V ponedeljek moram preveriti, če bo ob 14h nižja tarifa!
Hvala za post. Sem hotla kar avtomatično vklopit stroj… Ampak števec tudi nam zdajle kaže visoko tarifo. Kako pa veš, če imaš števec na daljinski preklop? In kaj pomeni to prehodno obdobje – da bo zdaj pol leta poceni tok le ponoči in ob nedeljah?! Ta sprememba me jezi, prihaja ravno ob času, ko bomo imeli novega dojenčka.
A.
Ma ne me basat.
Ali je res taka razika ali pereš po nižji ali dragi tarifi? Ma na forumu pa vseeno visite ne glede na tarifo-ali pa vaš računalnik mogoče ne rabi “štroma”. Pa kdaj pa kuhate-če seveda nimate na plin. Kaj pa pozimi ko je praktično cel dan mračno -ste v temi in ne prižgete luči. Kako ste pa z vsem na tekočem če pa sta dnevnik in 24 ur tudi na drago tarifo.
Dej folk bluzite mal manj.
Mi smo praktično cel dan od doma. Pridem domov ob 18h, perem, zlikam. Za vikende semo itak na izletu ali pohajkujemo. ponoč pa normalni ljudje spimo v tišini in ne pri ropotanju centrifuge ob 1 zjutraj.
Prosim a mi lahko kdo napiše kolk prihrani če pere po nižji tarifi in koliko “preplača” če po strari tarifi.
Punce, en par pojasnil, morda bo kateri pomagalo:
– v SLO se s 1.7.2004 ukinja mala (nižja, nizka) tarifa v popoldanskem času med tednom, torej traja med tednom nizka od 22h do 6h, ter od petka ob 22h do ponedeljka ob 6h.
– števci bodo še nekaj časa (po obljubah najkasneje do 1.1.2005) delali po starem, ker:
a) za tiste, ki imajo stikalne ure (kako veš, da jo imaš? tiktaka!) – ure bo treba prenastaviti, kar bo trajalo do konca leta
b) za tiste, ki imamo daljinski preklop – treba je prenastaviti daljinski preklop (tak sistem preklopa imamo že zadnjih 25 let v LJ, skoz nastavljen na enako) v transformatorskih postajah – kar bo spet trajalo. Tako da bomo še nekaj časa zastonj čakali na spremembe.
Kar se tiče uporabe poceni tarife in sprememb, ki se “obetajo”:
– kdor je že zdaj bil najmanj do 16h zdoma (poceni tarifa je trajala od 13-16 pozimi in 14-17h poleti), se mu ne spremeni nič, razen da lahko izkoristi sobotno cenejšo celodnevno tarifo – torej perite in likajte v soboto (če niste na izletu) – in s tem znižajte stroške za elektriko
– kdor je uporabljal med tednom poceni tarifo (je bil doma v tem času, ali je dogreval vodo v bojlerju ali termoakumulacijske peči ali vklapljal stroje takrat), bo zdaj na slabšem, razen če se ne bo prilagodil pranju/likanju/ sušenju v soboto.
– hladilniki in zamrz. skrinje bodo delale itak skozi, zato se okoli delovanja teh naprav ne spremeni nič
– kdor ogreva vodo v električnem bojlerju, bo imel višje račune, ker verjetno voda, ki bi jo segreli na poceni tarifo do 6h zjutraj, ne bi zdržala cel dan in bi jo bilo treba pred večerom ponovno segreti – žal na višjo tarifo. Kdor ima v hiši plin in ogreva vodo poleti na elektriko, se mu to skoraj gotovo ne splača.
– kdor se ogreva na elektriko, bo zadeva gotovo precej dražja, saj bo ogrevanje delovalo tudi med 13-16 uro, ko je bila sedaj nižja tarifa.
– če kupujete nove gospodinjske aparate lahko poleg “učinkovitega” razreda (ki določa, koliko porabi ob “normalnem” pranju, najboljše je A, nadaljnje črke slabše) upoštevate še to, ali ima funkcijo zakasnitve vklopa (ponavadi dražji pomivalni, pralni in sušilni stroji) – stroj se vklopi sam, ko vas ni doma, ko spite ali pa ste na izletu. Nekaterim strojem lahko nastavite vklop tudi z uporabo stikalne ure (ki jo kupite v trgovinah in jo vtaknete v vtičnico in preko nje vtaknete vtikač za aparat)
– veliko se govori o sušilnih strojih – kdor ga ima, naj bi veliko porabil elektrike – računajte, da tisti s sušilcem ne likajo, in se zadeva malo pokompenzira.
– kuhanje na elektriko je dražje kot na plin (še posebej, če imate v hiši/stanovanju plin iz omrežja). Če kupujete novo električno kuhalno ploščo, razmislite o indukcijski, kjer so izgube manjše in zato manj porabijo energije za segrevanje iste količine hrane. Pozor: potrebujete posodo, ki je primerna za indukcijska kuhališča (preizkusite jo lahko z magnetom . mora se prijeti dna posode) – obstjaa tudi posebna oznaka za priemrnost za indukcijo.
Glede uporabe enotne tarife ali dvotarifnega merjenja pa je takole:
– povprečno gospodinjstvo pri nas porabi med 300 do 400 kWh elektrike na mesec. Če malo spremljate, kaj piše na računu (povprečna dnevna poraba v visoki in nižji tarifi), boste ugotovili, da je razmerje med VT in MT ponavadi približno enako, ali pa v korist večje porabe v nizki tarifi.
– Recimo: 300 kWh na mesec, od tega 150kWh v visoki in 150 kWh v nizki. Trenutno bi bila cena za tak odjem pribl. 4550 SIT za energijo in okoli 1900 SIT za moč (če imate 10 kW priključne moči – hiše, če imate 7 kW je cena 1330 SIT – stanovanja), skupaj 6450 plus 20% DDV. Če bi imeli enotno tarifo, bi bil strošek za energijo 4900 SIt, za moč 1900, torej skupaj 6800 SIT. Če bi porabili več kot polovico v visoki tarifi, bi se enotna tarifa in dvotarifno merjenje izenačila šele, če bi porabili (glejmo primer 300 kWh) 75% v VT (225 kWh) in 25% oz. 75 kWh v nizki tarifi. Močno dvomim, da katera od vas tako “kuri” elektriko :). Tiste, ki znate malo varčevati, pa imate razmerje med VT in Mt v korist MT, recimo od 300 kWh na mesec porabite 200 kWh v MT in samo 100 kWh v VT – račun za energijo je 4200 SIT, plus 1900 – skupaj 6100
– zaključek:
pridne: 6100 SIT – povprečna cena kWh = 24,4 SIT /kWh
povprečne: 6450 SIT – povprečna cena kWh = 25,8 SIT /kWh
potratne: 6800 SIT – povprečna cena kWh = 27,2 SIT /kWh
Pazi: če imate priključno moč 7 kW, se vsi zgoraj zapisani stroški znižajo za 550 SIT in povprečja za 1,9 SIT/kWh.
torej: tiste, ki zelo gledate na uporabo aparatov v času MT, prihranite recimo 700 SIT (11-12%) na mesec na ta račun. Tiste, ki malo gledate na to, prihranite kakšen tolar (nekaj 100). Tiste, ki pretežno perete, likate, kuhate samo med tednom popoldne, ob sobotah pa hodite na izlete, izgubite nekaj dinarčkov. Odločitev je seveda vaša.
– prehod na enotarifno merjenje je po mojem mnenju neupravičen za normalna gospodinjstva – taka tarifa je namenjena namreč tistim, ki elektriko rabijo le občasno (vikendi…). Vsako gospodinjstvo ima namreč nekaj porabnikov, ki so stalno priklopljeni (hladilnik, skrinja) in se zato dvotarifno merjenje ponavadi izplača. Preklop na enotarifno merjenje tudi nekaj stane.
– tistim, ki bi si rade svoje stroške bolj izračunalem, svetujem, da si malo zapisujete, koliko porabite v VT in koliko v MT (poglejte ali se ujema z računom – račun vam pokaže vašo povprečno dnevno porabo za preteklo leto). Potem si boste lahko same izračunale, tarifne postavke so na računu ali pa na spletni strani http://www.elektro-ljubljana.si/ – hitre povezave – tarifne postavke
Upam, da je bilo pisanje dovolj netehnično za razumevanje. Zdaj pa hitro razložit možu, da bo pral in likal, ko bo poceni tok!
LP,
T