Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Odnosi in socialna prva pomoč Starejši so modrejši Ali imajo vsi starejši ljudje odpor do tega, da jim stanovanje očisti čistilka

Ali imajo vsi starejši ljudje odpor do tega, da jim stanovanje očisti čistilka

Oče je star blizu 80 let. Ne morem ga pripraviti do tega da bi vzel kakšno čistilko ki bi počistila okna. Saj posesa si že sam, okna pa ne more več čistit. Raje ima tako umazana da se ven ne vidi. Potem mu jih jaz počistim, ko je tako umazano da ne morem več gledati.Ampak čistilke pa ne bo imel. Ali imajo vsi starejši tak odnos? Denar drugače ni problem, mislim da gre bolj za neko prepričanje.

Se norčuješ ali ti je res tak problem občasno počistit tistih par oken???

Umazana okna so tazadn problem starih ljudi. Osredotoči se na pomembne stvari, ne pa na usrana okna. To pa res ni pomembno, no.

Ne samo stari, tudi nekateri mlajši imamo odpor do tega da bi nam tujci čistili hišo. Sicer pa ne vem zakaj mu vi ne pomagate, saj oken čistit pa res ni treba vsake 14 dni.

Verjetno imajo stari ljudje ( in tudi mladi) predsodke, da mu bodo ene tuje ženske (proti katerim sicer nimajo nič), brskale po njihovih stvareh, torej v njihovo intimo. Mislim, da so šipe in okna še najmanjši problem.
Mnogo večji problem je kuhinja, kjer postane kmalu vse zapackano, da ne govorimo o kopalnici in WC-ju, po sobe, posteljnina, perilo, omare. Skratka, čistiti je treba redno, ker drugače postane stanovanje en sam velik kažin.
Avtorica, ti sama veš, koliko zmoreš. Če si še v službi, boš težko poleg svoje družine in svoje hiše, vzdrževala še red pri očetu.
Če denar ni problem in verjamem, da tistih nekaj eurov dati eni gospe, ki pride počistiti, ni noben problem, potem se skušajte z očetom lepo pogovoriti in mu dopovedati kako in kaj. Verjamem pa, da so s starimi ljudmi težave. Moški, ki se celo življenje niso niti pritaknili cunje in metle in je vse naredila žena, bodo zelo težko na stara leta postali redoljubni.

Blato lahko umaže dragulj, ne more pa ga spremeniti v blato.

Moja mama je ista. Hišo ima rees zanemarjeno, umazano in zahrčkano. In noče čistilke. Pravi, da ji je nerodno. Ampak jaz pa poleg svoje družine nimam dovolj časa da bi njeno gospodinjstvo spravila v red.
Jaz sem se sprijaznila. Ko bo treba razpustiti njeno gospodinjstvo, bo pač treba mesec ali dva stran metati in čistiti. Vsak pač živi v takem, kot si naredi.

no moj oče je izjema :). Nikoli ni naredil nič, odkar je sam, postori vse, in to brezhibno. Pere, lika, pomije okna, opere zavese, sesa…vse, razen kuhanja. Živi v varovanem stanovanju, star je 88 let. Res je car. Vesela sem zanj.

Avtorica, ne vem zate, ampak jaz bi bil ponosen da imam očeta starega 80 let in mu lahko pomijem okna.

Pa magari sem dec, pa magari nimam izkušenj s pomivanjem. Pomival bi z veseljem. Res bi. Že samo zato, da ga lahko gledam, kako uživa sede v pomitih oknih, čeprav je večini 80. letnikov pomita okna zadnja briga, ali se pa sploh ne zavedajo.

Res ne razumem, kako nekateri delate probleme iz 80. letnih ljudi, ko se nič več od njih ne pričakuje.

Res ne. Včasih ne vem, ali se norca delate iz starejših ali ne razumete tudi sami, ali kaj….?

------------------------------------------------------------------------- Zmanjšajmo izpust toplogrednih plinov. Namesto govedine, si raje privoščite svinjino ali perutnino.

Odgovorov imaš cel kup, ampak vse so v bistvu negativne kritike in ne odgovori.

Ne samo moški, tudi moja mama noče pomoči, občasno jih je že imela nekaj. Ženska je prihajala nekaj mesecev, potem je mama našla izgovor, da je ni več rabila.Pa smo se čez nekaj časa dogovorili z drugo, pa se je zgodba ponovila. Zdaj mamo pustim na miru, ko res ne bo mogla več sama, bomo poskušali spet najti nekoga.

Ampak v bistvu ni samo ona taka, tudi jaz sem. Tudi jaz se ne dohajam več, v službi enostavno preveč obveznosti in za pospravljanje zmanjka energije. Pa odlašam in odlašam, da bi nekoga poiskala, ker mi ni všeč, da kdo hodi po mojem stanovanju. Ne, da ji ne bi zaupala, enostavno mi ni všeč, da v hišo vstopajo tujci, še posebej, če mene ni doma. In tako nisem dosti drugačna od mame…

Tudi jaz imam predsodek, pa nisem še stara, ampak tudi jaz ne bi prenašala, da bi kdo šaril po moji hiši, pa tudi sama (to se meni zdi) najbolje naredim, ko se lotim pospravljanja. Ko pa ne bom več mogla, bo pa najbrž drugače …

Eno je, da nekdo noče tujca, da mu šari po lastni hiši.

Drugo je pa še, da ga nekdo sili v to. Dovolite tudi starejšim, da se odločajo po svoje. Ima pač umazane šipe. In kaj potem? Mogoče mu greš na živce tudi ti, ko letaš s cunjo po njegovi bajti, ne da bi imel on kakšno pravico, da ti reče, da daj mir.

No pri nas je bila situacija malo hujša, ker je imel oče demenco in je pogosto begal in se izgubil, zato smo želeli, da bi imela nekoga ki vzdržuje red in čistočo, ker je bila mama hudo obremenjena že z ostalim, pa se ni dalo zmeniti. Stari ljudje so obkroženi s svojim redom in spomini in enostavno ne želijo, da bi tujec vstopal v njihovo intimo.

Zelo zelo lepo napisano 🙂

Ja, verjetno kar večina njih. Pri nas oba dedka in celo moj mož, pa še ni star:-)

Jaz imam enake težave z mamo, živi sama v hiši, gre proti 80, jaz sem čez 50, pa je ne morem prepričat v to. Saj se strinja, ampak potem pa pravi, da ne še sedaj, v glavnem, nikoli ni “pravi čas”. Jaz imam pa svojega dela dovolj in bi ji z veseljem plačala.
Sama imam tako pomoč že več kot 20 let in si ne predstavljam, da bi ostala brez in se mi zdi grozno, da je mama nima oz. noče. Hiša pa nepospravljena.

New Report

Close