Najdi forum

ali ima kdo podobne težave

Že več let doživljam strah in napade panike, pri čemer je najhujši simptom občutek dušenja. Do zdaj sem s tem nekako shajalo, bila močna, čeprav sem ob napadih zelo trpela. Agorafobije se na žalost ne morem rešiti – naš majhen kraj zapustim samo ob spremstvu moža ali mame.
Zdaj pa je k vsemu temu prišlo še zvonjenje v ušesih zaradi česar sem še bolj nervozna, bolj panična in depresivna. Zdi se mi, da tega nenehnega zvonjenja ne bom zdržala, da se mi bo zmešalo. Če vzamem kako pomirjevalo, se tudi (nekoliko) zvonjenje umiri.

Ali ima kdo podobne težave: strah, tesnoba, zvonjenje…. Kako s tem shajate?

Lep pozdrav
Maja

Ja jaz sem jih imela pred dvema letoma, enako, dušenje, razbijanje srca, strah…groza, nikoli nikamor sama. Nato pa sem se vzela v roke in si rekla, dosti je tega, tako ne morem živeti in sem se podala na dolgo pot z avtom. Sem si mislila bo kaj bo, enkrat mora biti konec temu. In bila v avtu panična, ko sem stopila sama v trgovino nekje daleč, sem mislila, da me bo pobralo – spet sem si milsila, nekdo me bo že našel če se mi kaj zgodi…..

Ob tem si boš mislila, da tega ti ne zmoreš ker imaš večje težave kot jaz, ampak ni res verjemi. Na silo poskušaj nekam sama, nič se ti ne bo zgodilo, na začetku bo težko, potem pa se navadiš…

Draga Maja!

V psihološki praksi se v današnjem času pojavlja veliko fobične problematike, zelo pogosta je ravno agorafobija. Specifičnost te vrste fobije je, da je za osebo izredno moteča, saj je v aktualnem načinu življenja praktično nemogoče, da bi se lahko izogibal fobogeni situaciji. Vsak dan je potrebno oditi v službo, po raznih opravkih, v vrtec po otroke… Oseba z agorafobijo je tako vsakodnevno soočena z močnimi občutki tesnobe, ki se kaže skozi telesne simptome: znojenje, občutek preplavljenosti, šumenje v glavi, mehke noge, razbijanje srca…
Glede na vaš opis, sklepam, da je situacija precej moteča in vas onemogoča pri vsakdanjem funkcioniranju. Sami si lahko pomagate s tem, da se naučite kakšno preprosto in za vas primerno tehniko sproščanja in jo uporabite takoj ko začutite, da vas začne preplavljati strah. Predpogoj pa je, da tehniko dobro obvladate, saj se boste le tako uspela sprostiti.
Druga možnost je, da v domačem varnem okolju (npr. v dnevni sobi v fotelju) poskušate podoživljati situacijo, ki je za vas fobogena, predstave morajo zbuditi v vas občutke tesnobe, tako kot v realni situaciji, potem pa se poskusite pomiriti in počasi vzpostaviti kontrolo nad občutki straha.
Poizkusite lahko tudi s sestavo hierarhije strahov, kritične situacije razvrstite po vrsti, od tiste ki vam vzbuja najmanj strahu in se vam zdi, da bi jo najlažje premagali (npr. pot do soseda) do tiste, ki sem vam zdi najtežja (npr. pot v mesto na kavo). Hierarhija naj vsebuje čimveč stopenj (najmanj deset) in naj bodo zelo podrobo opisane. Potem se najprej soočite s prvo za vas najlažjo situacijo. Vztrajajte toliko časa, da bo strah popustil in da se boste počutili poplnoma varni in sproščeni. Lahko jo tudi nekajkrat ponovite, pomembno je, da strah izgine (pri tem si lahko pomagate s tehniko sproščanja). Nato se soočite z naslednjo stopnjo in tako naprej vse do najvišje.

V kolikor se vam zdi, da je strah že premočen, da bi se z njim spoprijeli sami, vam predlagam, da si poiščete pomoč strokovnjaka, vedenjsko kogntivnega terapevta. Pri zdravljenju fobij in raznih drugih motenj anksioznosti je vedenjsko kognitivna metoda zelo učinkovita in relativno kratkotrajna (od 6 do 10 seans). Motnja se v večini primerov popolnoma odpravi, kar je za normalno funkcioniranje človeka izrednega pomena.
Lep pozdrav.

Pozdravljeni!

Zanima me, kaj pravzaprav pripelje do takšnih motenj, da se pojavijo tako nenadoma? A je vzrok povsem psihološki, ali “kemičen” (v možganih), kot psihiatri to radi razlagajo (meni osebno se to sicer zdi zelo malo verjetno, stvar je najbrž v psihi in se z njo tudi da odpravit, ne pa s tabletami, ki navadno stvar še poslabšajo).
Iz druge roke sem imela tudi jaz izkušnje s tem in Maji res odsvetujem kakšna kemična zdravila, ki človeka povsem otopijo, raje poskusi z nasvetoma Meli in Alenke, oba se mi zdita vredu.
Lep pozdrav, Teja

Na Amazon.com sem si kupila knjigo Edmunda Bournea (v anglescini) na temo anksioznih motenj in jo zelo priporocam vsem s takim stanjem. Zelo dobro razlozi, kaksni so lahko vzroki in pa priporoca metode zdravljenja. Vsec mi je, ker zagovarja pot, da je najprej treba preizkusiti vse naravne metode, preden s eposeze po zdravilih, ker v dosti primerih sploh niso potrebna.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close