Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Bolečine v sklepih in mišicah Ali gre za zlom sezamoidnih kosti?

Ali gre za zlom sezamoidnih kosti?

Spoštovani!

Pred 4 tedni sem si poškodoval palec leve noge in sicer sem skočil na gladko površino, na kateri mi je spodrsnilo in sem padel. Pri tem mi je najverjetneje močno navzdol spodvilo palec leve noge.
Na nogo nisem mogel stopiti, palec pa je bil močno moder. RTG na urgenci je pokazal abrupcijo baze distalne falange palca. Dobil sem obližno mobilizacijo in bergle za 3 tedne. Sedaj, po 4 tednih sem šel ponovno na RTG, ki je pokazal, da je abrupcija že lepo zaceljena. Problem je, ker vseeno ne morem normalno stopiti na nogo, saj me zelo močno boli sklep med phalanges proximales in metatarsalia oz. pod sklepom. Najbolj me boli ko pri koraku vzdignem peto in se teža prevesi na palec. Zaradi tega podzavestno hodim bolj z zunanjim delom stopala, pri čemer že čutim pekoče bolečine v nogi (zunanja stran proti kolenu) in boleče koleno. Ko sem gledal RTG slike sem opazil, da imam obe sezamoidni kosti predeljeni in sem se ustrašil, da sta zlomljeni. Upam, da gre za bipartitni kosti, zato sem pri ponovnem RTG prosil, če mi slikajo še desno stopalo (pravijo, da je bipartitnost običajno prisotna na obeh stopalih), kjer pa sta sezamoidni kosti žal običajni.
Zanima me, ali je iz priložene RTG slike prvega slikanja (2 dni po poškodbi) možno videti, ali sta sezamoidni kosti zlomljeni ali bipartitni. Kasneje so tudi ugotovili, da je “zgornja”, “leva” sezamoidna kost tudi počena.

Že vnaprej najlepša hvala za pomoč!

Pozdrav,
Anže

Spoštovani!
Gre za bipartitni kosti.
Vaša poškodba je na hrbtni strani sklepa, kar je skladno tudi sedaj s težavami pri upogibu palca navzgor /zaradi nerazgibanosti- otrdelosti sklepa po poškodbi. Bipartitni sezamoidki pa sta spodaj: ” na podplatu” Tudi tu greza posledico neaktivnosti sklepa zaradi mirovanja po poškodbi- bolečina ko plosko obremenite stopalo.Je pa to bolj podobno težavan s pogačico na kolenu po poškodbah kolena- isti tip kosti. Hrustanec teh koščic se mora spet navaditi na obremenitve kar pa zahteva čas in potrpljenje. Na silo in na hitro ne bo šlo. Mehak podplat ali vložek, redna, nežna a vztrajna razgibavanje, hlajenje , kasneje izmenične kopeli.
In tono živcev!
Lep pozdrav,

New Report

Close