Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Ali doječa mati lahko pije koprivin (čistilni) čaj?

Ali doječa mati lahko pije koprivin (čistilni) čaj?

Spoštovane mamice,

zanima me vaše mnenje in če je katera bolj domača v zdravilstvu bom zelo hvaležna za vsako mnenje.

Za dojenje sem se morala pošteno potruditi in laktacija je stekla. Dojiva se že 7 mesecev in ker mi navadna voda ne proizvaja dovolj mleka, moram piti čaje, spijem tudi do 5 l/dan. Najprej sem pila čaj za dojenje, pa planinski čaj, šipek, potem pa sem se (mogoče 2 meseca nazaj) spomnila, da bi pila koprivin čaj, saj poleg svojih zdravilnih učinkovin odpravlja še utrujenost in daje energijo. Potem pa me je opozorila prijateljica, da kopriva deluje čistilno (čisti kri in jetra) in da se to lahko pozna na mleku (torej vse kar telo izloča, lahko tudi ti strupi pridejo v mleko in posledično v otročka). Zato sem sedaj bolj previdna in bi rada kakšno vaše mnenje.

Ebbica, mormalno jejte in pijte, podobno kot v nosečnosti. če pozabljate piti, si večkrat kozarec vnaprej pripravite, nikakor pa ni treba piti preveč oz. se nalivati s tekočino, saj lahko dosežete pri zelo velikem vnosu tekočine celo nasproten učinek (poslabšanje tvorbe mleka, škodljivo izpiranje mineralov iz telesa, oteklost, slabost, bruhanje, izčrpanost …). Daleč najbolj bistveno za primerno tvorbo mleka je OTROKOVO AKTIVNO, POGOSTO IN UČINKOVITO SESANJE, seveda koristi počitek, zdrava hrana in primeren vnos tekočine sta prav tako pomembna, vendar s tem ne morete opazno regulirati/povečevati tvorbe mleka (čeprav vemo, da je določena hrana lahko laktogena), kadar otrok slabo ali premalo pogosto sesa glede na svoje potrebe. Preveč tekočine torej lahko poslabša tvorbo mleka.

Kopriva velja za eno od laktogenih rastlin, ki lahko pomaga pri tvorbi mleka, torej da, lahko jo pijete. Ker smo pri zeliščih previdni, priporočam zmernost, nikakor ne v prevelikih količinah, saj je vpliv zelišč na telo lahko zelo zapleten in nepredvidljiv, posebej na nosečnice in doječe matere, raziskav pa ni. Res je tudi, da je kopriva čistilna in če popijemo preveč, lahko sprožimo razstrupljanje, strupi pa se izločajo tudi skozi mleko in v dojenčka. Ena do dve skodelici na dan bi bilo verjetno vredu.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Zdravo,

pred časom sem se tudi jaz o tem zanimala. Iz različnih virov sem dobila info, da ga lahko piješ. Nič ne more biti. Mleko nastaja s pomočjo krvi, sklepaš torej lahko, da dobra kri daje tudi dobro mleko. Strupene snovi pa se ne izločajo v mleko, ker mleko po naravni poti ni ustvarjeno za izločanje, ampak za prehranjevanje. Odpadne snovi se ti izločajo čez seč, blato, pot in ne čez mleko. Torej ni strahu.

VENDAR PAZI: v čaju KOPRIVA MIX je tudi poprova meta- ta pa zavira laktacijo in je slaba za otroka.

Imaš pa odlično mešanico, ki vključuje tudi dosti koprive v čaju za dojenje teekane.

Med dojenjem se izgibaj še šentjanževke, žajblja in poprove mete. Ostalo lahko uživaš.

Pri vseh čajih pa preberi sestavine, ker ponavadi se najde še kak dodatek, ki ni najboljši.

Lp

Tdui jaz sem pila koprivin čaj, prav po nasvetu farmacevtke v lekarni, in mislim, da gre velika zasluga temu času, da sedaj pri 9 m otroka še vedno dojim (prvega nisem). So pa mi v lekarni povedali, da prepogost pitje ni dobro, zato sem jaz po dveh tednih pitja čaja (dve žlički na skodelico, 3 skodelice na dan) to počasi zmanjševala in po 3 tednih popolnoma prenehala.

Poskusi postopno nehati.

Lp!

Majčica, res je, dobra kri pomeni dobro mleko in povsen normalno je, če smo zdravi in ne v neki fazi bolezni, slabega delovanja organov, predvsem črevesja, izločal,… in/ali nismo v neki fazi detoksifikacije, da se telo ne bo posluževalo izločanja odpadnih snovi skozi mleko.

Vendar se strupi lahko izločajo tudi v mleko, o tem obstaja nešteto študij, od okoljskih strupov, umetnih prehranskih dodatkov, barvil, konzervansov, pesticidov, poživil do alergenov in zdravil, od katerih se mnoga, ki se sistemsko vsrkajo v telo, žal pojavijo v mleku. Najbolj se raziskuje pojav zdravil v mleku, zelišča pa so npr. neraziskana.

Med dojenjem so močno odsvetovane vse razstrupljevalne diete in postopki, npr. protiglivična dieta, čiščenje jeter s soljo, postenje, … tudi koprive lahko v večjih količinah sprožijo procese čiščenja in razstrupljanja. V telesu se ob takih ukrepih izločajo iz “skladišč” strupi, prehajajo v kri in skozi izločala iz telesa ven, a strupi iz krvi neizogibno pristanejo tudi v mleku.

Mojca Vozel, svetovalka za dojenje pri La Leche League International Slovenska spletna stran http://www.dojenje.net Spletna stran organizacije LLLI http://www.llli.org Facebook https://www.facebook.com/pages/La-Leche-League-Slovenija/193282127382188 Članarino ali donacijo lahko nakažete na TRR društva LLL Slovenija pri NLB: SI56 0203 3025 3744 825

Pozdravljena ga. svetovalka Mojca ter mamici Majči in Maša! Hvala vsem za odgovor. Bolj z zamikom berem, ker nisem registrirana na forumu in ne dobim obvestila na mail o odgovorih in potem enostavno gre teden mimo.

Ja, zanimivi so vsi nasveti, v vsakem je nekaj resnice. Jaz tudi mislim, da mi koprivin čaj ne more škodit, ker sem ga že v nosečnosti veliko pila in imela po njem (vsebuje veliko železa) ogromno energije. Ker sem ga res veliko spila, tudi do 4l/dan, sem sedaj zamenjala in pijem čaj za doječe matere (narejen v lekarni Apoteka pri teatru, Celje – in ta čaj je res super, v veliki meri imam mleko tudi zato, ker sem ga na začetku ogromno popila).

Koprivin čaj in ostale diete pa pridejo na vrsto, ko se nehava dojiti… Ker pa mi je po porodu ostalo še 8kg + vseeno malo pazim, ni ravno dieta, je pa manjši vnos hrane pri obrokih (na začetku dojenja sem res rabila veliko, sedaj manj) in ne jem po 18. uri.

Še enkrat hvala vsem za odgovor. Ta forum mi je resnično všeč 🙂

New Report

Close