Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Ali boste ve punce shranile matične celice?

Ali boste ve punce shranile matične celice?

Ne morejo in ne smejo. To namreč pomeni, da potrebujejo še eno babico, ki skrbi za odvzem ko prva ureja mamico in novorojenčka. In potem je treba vzorec spravit tudi do Šlajmerjeve v LJ, kar v nekaterih porodnišnicah ni tako poceni.

Jasno ko beli dan je, da gre pri postih od KLEPETULJE za OGLAŠEVANJE in zaradi tega pozivam vse nosečke, da ne nasedajo REKLAMI!

Ko ni več zanimanja za to temo, se znova oglasi in vrže kost (poglejte datume njenih postov!). Blog, ki ga nenehno oglašuje, reklamira zasebne banke, kar niti ne bi bilo tako zelo narobe (tu gor pač marsikdo marsikaj oglašuje, prikrito ali javno),najhuje pri tej stvari je, da gre za zavajanje, da je zasebna banka boljša od javne in da javna banka ni dobra za vašega otroka;javna banka je lahko zelo koristna in to prav za VAŠEGA otroka! Če vaš otrok zboli, lahko poiščejo primernega darovalca prav iz javne banke!Pomislite in predvsem –
ne nasedajte!

Pismo… če bi bili v srednjem veku, bi me skurile na grmadi. Sem se kar malo ustrašila…
Ne, zdaj pa resno: jaz govorim v svojem imenu, svoje mnenje. Nikogar nič ne silim, nikogar ne “pozivam”, ne pišem S TISKANIMI IN KREPKIMI i s klicaji. Nikogar ne žalim.

Je potem vsako mnenje tu zavajanje? Prav. Potem ponižno priznam pred inkvizicijo. Se bom spreobrnila, ker si npr. Karolinka ti tako rekla. Sori, da se s tabo ne strinjam. Naj se kar stran vržem?

Nikoli nisem rekla, da je javna banka kaj slabega, nasprotno. Pohvalno je, da so se končno spomnili tudi na to v javnem zdravstvu. Ampak, sori, ima tudi javna banka svoje minuse in prav je da o njih govorimo. Samo tako se bodo izboljšali. In zasebne jih imajo tudi. In izvoli jih poudarjati.
Če boš imela dober argument, bravo. Jaz sem takoj za tako diskusijo. Ne me pa ukinit, samo zato ker nimam enakega stališča 🙂

Zasebne banke s svojimi podatki zavajajo in pretiravajo – vse za boljše oglaševanje.

Preberite si članek v Dnevniku, objavljen 15. 11. 2010 (http://www.dnevnik.si/objektiv/komentarji_in_mnenja/1042402745)

Citiram le del: “Vsa najuglednejša tuja in domača strokovna združenja izrecno odsvetujejo uporabo matičnih celic za osebno uporabo dajalca, saj je večina bolezni, za katere se uporabljajo, prisotna tudi v njih. Z drugimi besedami: če zboliš za levkemijo, ti lastne celice ne morejo pomagati, pač pa potrebuješ celice drugega človeka. Po današnjih ocenah bo lastna popkovnična kri v prihodnjih dvajsetih letih koristila le enemu od deset tisoč do dvesto tisoč dajalcev. Veliko večja je možnost, da s svojo krvjo koristiš drugim bolnikom. Ocenjujejo, da se na ta način koristno uporabi vsak stoti vzorec. Dva Slovenca sta že dobila popkovnično kri darovalcev iz tujine. Več raziskovalk tega področja mi je zaupalo, da popkovnične krvi nikakor ne bi shranile za potrebe svojih otrok, pač pa bi jo darovale za potrebe drugih.”

Tudi sama sem najprej razmišlajla o tem, da bi shranila popokovnično kri svojega novorojenčka v zasebni banki. Na njihovih spletnih straneh namreč ogromnoooo obetajo, a resnica je seveda drugje. Do zdravljenja z matičnimi celicami ima pravico vsak, popkovnično kri za te potrebe pa dobi v javni banki.

Zato sem se, po tem, ko sem si prebrala informacije o javni banki, ki so na strani Zavoda za transfuzijsko medicino odločila, da bom celice rajši darovala njim. Seveda pa ima vsak svobodno izbiro. Pa še v premislek: tudi če se vam zdi 2000 eur malo, bo v primeru, da boste hoteli enkrat te celice koristiti, raziskava zelo draga – in to si bodo lahko privoščili le redki posamezniki – zasebna banka pa bo zgolj s shranjevanjem dobro zaračunala svojo storitev.

Aja, pa še to:

dr. Saška Ivanova, ki je podpisana pod veliko vpisov na blogu, ki ga Klepetulja navaja, je sodelavka v podjetju Neocelica (http://www.neocelica.si/nasa-ekipa). Torej spet, reklama, a ne? Zakaj bi nekdo pljuval v lastno skledo, bo pa ja rekel, da je bolje shraniti celice pri njih proti plačilu, kot dati v javno… Jaz sem po izobrazbi biologinja in sem tekom študija skozi dala tudi nekaj medicinskih tem, vključno z imunologijo, na podiplomskem sem se pa itak usmerila v molekulsko genetiko. Tako da mi tematika ni tuja. In rajši zaupam temu, kar piše na strani od zavoda za transfuzijsko medicino, kot pa kaj piše na strani od zasebnih podjetij, kjer ni nikjer navedenih strokovnih virov, iz katerih črpajo podatke, ki jih tako veselo razgrinjajo in oglašujejo kot verodostojne.

in še enkrat – prepričana sem, da moj otroček ne bo nič prikrajšan s tem, da bodo njegove matične celice šle v javno banko.
Tudi to, da bi bilo shranjevanje neuspešno, me ne skrbi, ker je enako možnosti, da bi bilo shranjevanje neuspešno, tudi, če bi plačala zasebni banki, da jih shrani. Tveganje je enako, korist za svojega otroka IN za druge ljudi pa ne.

Meni se zdi fino, da se je javil še nekdo, ki je strokovnjak. Škoda le, Zavajanje, da tvojega porekla ne moremo enako preverit kot si ti dr. Ivanovinega 😉 Ona bo verjetno stala za svojimi mnenji, ker se podpisuje pod njimi. Zato predlagam – dejmo najti še nekoga z drugačnim mnenjem iz stroke, ki se podpisuje. Potem bomo pa res imele debato!

Torej, pozivam vse punce (in seveda fante, če se najde kakšen), da poiščemo še kakšne strokovnjake in njihove komentarje predstavimo tu. Bomo dobile “certificirano” zakladnico mnenj. Jaz se bom pa malo umirila, da ne bo katera spet huda 😀

Zavajanje, lahko tole malo bolj pojasniš, me zanima kaj si mislila:

Za začetek je tole iz strani ZAvoda za transfuzijo, tule je direkten link:
http://www.ztm.si/sl/register_darovalcev_kmc/darovanje_popkovnicne_krvi/

Skupina za transplantacijo krvotvornih matičnih celic Univerzitetnega kliničnega centra v Ljubljani ne priporoča shranjevanja lastne popkovnične krvi v privatnih bankah. Z lastnimi krvotvornimi matičnimi celicami iz popkovnične krvi ni mogoče zdraviti dednih bolezni, vprašljivo je tudi zdravljenje rakavih bolezni, kot je levkemija. Verjetnost, da bo oseba potrebovala shranjeno lastno popkovnično kri za zdravljenje s transplantacijo krvotvornih matičnih celic v prvih 20 letih življenja je izredno majhna in znaša od 0,001% do 0,04%. V primeru potrebe po takšnem zdravljenju je zelo verjetno, da bodo na voljo tudi drugi viri ustreznih matičnih celic, boljši od popkovnične krvi.

Dobro, da imamo internet. Najhitrejši in najbolj prost pretok informacij. Tudi na račun interneta je farmacevtska mafija izgubila novo gripo, zdaj izgublja še matične celice.

New Report

Close